blueis.jpg

Έπεσε την Κυριακή η αυλαία για την κινηματογραφική γιορτή του 66ου Φεστιβάλ των Καννών με ταινία λήξης το «Zulu» του Ζερόμ Σαλ.

Του Δημήτρη Εϊπίδη

Έπειτα από δέκα ημέρες προβολών και αρκετά περιστατικά που αναστάτωσαν το κοινό στην Κρουαζέτ ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Στίβεν Σπίλμπεργκ και τα υπόλοιπα μέλη, Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κριστόφ Βαλτς, Λιν Ράμσεϊ, Ναόμι Καβάσε, Ντανιέλ Οτέιγ, Βάιντια Μπαλάν και Κριστιάν Μουντζίου, παρουσίασαν τα βραβεία τους.
Μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα η ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς «La Vie d’ Adele». Η δυνατή ερωτική ιστορία ήδη είχε κερδίσει κριτικούς και κοινό με την προβολή της και θεωρούταν φαβορί, ενώ είχε ξεχωρίσει για την καθηλωτική ερμηνεία η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής απένειμε η Κιμ Νόβακ, επίτιμη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, στο οποίο προβλήθηκε φέτος και η αποκατεστημένη κόπια του «Vertigo». Το βραβείο δόθηκε στην ταινία «Inside Llewyn Davis» των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και παρέλαβε ο νεαρός πρωταγωνιστής Όσκαρ Αϊζάκ.
Το βραβείο της επιτροπής κέρδισε η ταινία «Like Father, Like Son» του Χιροκάζου Κόρε Έντα, ένα οικογενειακό δράμα με πολλές ανατροπές από την Ιαπωνία.
Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Αμάτ Εσκαλάντε για το «Heli», μία ταινία από το Μεξικό, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, που ερωτεύεται έναν νεαρό εκπαιδευόμενο αστυνομικό.
Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Μπερενίς Μπεζό για το ρόλο της στην ταινία «Le Passé» του ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, ενώ το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Μπρους Ντερν, ο οποίος υποδύεται έναν αλκοολικό συνταξιούχο πατέρα στο ασπρόμαυρο road movie «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν.
Το βραβείο καλύτερου σεναρίου δόθηκε στον κινέζο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ζία Ζανγκέ για την ταινία «A Touch of Sin». Ο Ζανγκέ ξετυλίγει τέσσερις παράλληλες ιστορίες, οι οποίες διαδραματίζονται στη σύγχρονη Κίνα και προβάλλουν σκληρές πραγματικότητες με φόντο μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη.
Τέλος το βραβείο Camera d’ Or για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη απονεμήθηκε στην ταινία «Ilo Ilo» του Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη, που προβλήθηκε στο τμήμα Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών.

(Εφ. Μακεδονία 28/5/2013)