cannes13.jpg

Ανταπόκριση: Δημήτρης Εϊπίδης

Οι Κάννες τιμούν το κινηματογραφικό παρελθόν και την ίδια στιγμή ανακαλύπτουν τις νέες δυνάμεις του σινεμά, τα νέα ταλέντα απ’ όλο τον κόσμο που στέκονται με αξιώσεις απέναντι στους καταξιωμένους δημιουργούς.
Το δύσκολο έργο των βραβείων αναλαμβάνουν φέτος παλαιότεροι νικητές του φεστιβάλ και πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες, με πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κριστόφ Βαλτς, Λιν Ράμσεϊ, Ναόμι Καβάσε, Ντανιέλ Οτέιγ, Βίντια Μπαλάν και ο Κριστιάν Μουντζίου, γνώριμος του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -μάλιστα στην πρόσφατη 53η διοργάνωση- θα κρίνουν τις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος.
Όπως πάντα, έτσι και φέτος, οι Κάννες στρέφουν το βλέμμα τους σε μια εθνική κινηματογραφία. Στο 66ο φεστιβάλ «φιλοξενούμενη χώρα» είναι η Ινδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του είδους στη χώρα.
Ένα κλασικό έργο με σύγχρονη ματιά άνοιξε την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ διά χειρός Μπαζ Λούρμαν, ταινία που δίχασε κριτικούς και κοινό στην Αμερική για το αν τελικά κατάφερε να τιμήσει το κείμενο του Φιτζέραλντ, πρόσφερε στο κοινό των Καννών ένα υπερθέαμα με εντυπωσιακά εφέ, σκηνικά και κοστούμια και art deco αισθητική. Η δεκαετία του ’20 και το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου στήνουν το φόντο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία του Νικ Καραγουέι και του Τζέι Γκάτσμπι.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ
Αρκετές είναι οι ταινίες που αναμένεται να συζητηθούν φέτος στη διοργάνωση. Μια από αυτές είναι και η τελευταία προσθήκη στις 20 ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα, το «Only Lovers Left Alive» του Τζιμ Τζάρμους, μια διεθνής συμπαραγωγή με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συμμετέχει και η Faliro House. Μετά το «Broken Flowers», o Τζιμ Τζάρμους υπογράφει μια ιστορία αγάπης δύο βαμπίρ, με τα συμβολικά ονόματα Άνταμ και Ίβ και πρωταγωνιστές τους Τομ Χίντλεστον και Τίλντα Σουίντον. Πολυαναμενόμενη και η επιστροφή του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος μετά τους «Απόγονους», την ταινία που σήμανε την έναρξη του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας ταξιδεύει στον αμερικανικό νότο μέσα από το ασπρόμαυρο «road movie, Nebraska». Ήρωές του ένας ηλικιωμένος αλκοολικός άντρας, που πιστεύει ότι έχει κερδίσει το λαχείο, και ο γιος του, οι οποίοι ξεκινούν από τη Μοντάνα με προορισμό τη Νεμπράσκα και στόχο τη διεκδίκηση του χρηματικού επάθλου. Και φυσικά στην πορεία του φεστιβάλ θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με ταινίες όπως το «La Grande Bellezza» του Πάολο Σορεντίνο, το «Inside Llewyn Davis» των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, το «Pasee» του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, το «La Venus a La Fourrure» του Ρομάν Πολάνσκι, το «Only God Forgives» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν κ.ά.
Τέλος, στο κόκκινο χαλί είδαμε τους Μπάζ Λούρμαν, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τόμπι Μαγκουάιρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ζανγκ Ζιγί, Νικόλ Κίντμαν, Τζούλιαν Μουρ αλλά και την Όντρει Τοτού, οικοδέσποινα - παρουσιάστρια της φετινής κινηματογραφικής γιορτής.

( εφ. Μακεδονία, 17/05/2013)