(σχόλιο της Γιάννας Αγγελοπούλου για την ταινία Lincoln του Steven Spielberg)
lincoln.jpg

Εκείνοι που δεν μαθαίνουν από τα διδάγματα της Ιστορίας, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Εκείνοι που μαθαίνουν από την Ιστορία, με τη βοήθεια του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ωστόσο, ενδεχομένως να μάθουν πως μπορούν να την… επαναλάβουν καλύτερα.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολούθησα τις αμερικανικές κριτικές που εγκωμίαζαν την ταινία Lincoln, παροτρύνοντας τους ηγέτες τους να μελετήσουν ξανά τις διδαχές της δικής του ηγετικής διαδρομής και παρουσίας. Με εντυπωσίασε η ακούραστη επιθυμία του αμερικανικού λαού να διδαχθεί από τους Πατέρες του Έθνους. Η ιστορία του Σπίλμπεργκ αγγίζει μια παράμετρο της αμερικανικής ιστορίας που περιλαμβάνει πανίσχυρα μαθήματα ηγεσίας θάρρους και ηθικής για κάθε γενιά που ακολούθησε. Η ανταπόκριση του κοινού στο box office, υποδηλώνει ότι, για άλλη μια φορά οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν.
Η επιτυχία της ταινίας Lincoln παρόλαυτά, αφύπνισε μια εξαιρετικά προσωπική ανησυχία μου. Φοβάμαι ότι η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που δεν έχει έλλειμμα σε αρχές, αξίες και διδαχές από την ιστορική κληρονομιά μας ή από αξιομνημόνευτους και χαρισματικούς ηγέτες, έχει ξεχάσει πως να μαθαίνει από το παρελθόν της.
(...) Οι Αμερικανοί είναι τυχεροί που έχουν Πατέρες του Έθνους σαν τον Αβραάμ Λίνκολν, από τους οποίους μπορεί να πάρουν μαθήματα. Και είναι αρκετά σοφοί για να το κατανοήσουν και να το κάνουν.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη δική μας μεγάλη Ιστορία, από την Αθήνα του αρχαίου κόσμου, στην ιστορία των μυθολογικών θεών του Ολύμπου. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παραδείγματα στην καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, η ικανότητα να αγκαλιάζουμε την αλλαγή, σε συνδυασμό με το μεγάλο θάρρος.
Αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να μιλούν δυνατά και σε εμάς σήμερα. Τα ιδανικά και αρχές που μπορούν να αναγεννήσουν τη δύναμη της Ελλάδας δεν αποτελούν μύθο.

(αποσπάσματα από κείμενο που δημοσιεύθηκε στο huffingtonpost.com 12/18/2012, ελληνική μετάφραση tovima.gr)