niagara2.jpg

της Suzy Menkes/  International Herald Tribune

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Οι γόβες είναι από μπεζ καστόρι, νούμερο 36,5 με ψηλό τακούνι στιλέτο. Στο εσωτερικό τους, τα αχνά σημάδια από τα δάχτυλα και τις φτέρνες έχουν ξεθωριάσει τις λέξεις «Creations Salvatore Ferragamo Florence, Italy». Τα παπούτσια αυτά -και τα άλλα 30 ζευγάρια παρόμοιου σχεδίου- βοήθησαν τη Μέριλιν Μονρόε/ Marilyn Monroe να φτάσει στο πάνθεον των ειδώλων.
Τα φορούσε όταν τραγούδησε για τους στρατιώτες στην Κορέα το 1954, όταν βάδιζε και χόρευε στις ταινίες της, όταν ευχήθηκε τραγουδώντας με εκείνη τη θερμή, αισθησιακή φωνή «Happy Birthday, Mr. President» στον Τζον Κένεντι το 1962.
marilyn.jpgΩστόσο, η έκθεση «Marilyn» στο Μουσείο Σαλβατόρε Φεραγκάμο στη Φλωρεντία δεν αφηγείται μόνο μια ιστορία φήμης και πόνου μέσα από φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών, φορέματα που φέρνουν στη μνήμη καμπύλες και σέξι παπούτσια. Τολμάει να συνδέσει την ξανθή σεξοβόμβα με την υψηλή τέχνη.
Μια φωτογραφία της μισόγυμνης Μέριλιν, που πήρε ο φωτογράφος Μπερτ Στερν/ Bert Stern στη διάρκεια αυτού που αποκλήθηκε μετά τον θάνατό της «το τελευταίο ποζάρισμα», επιδεικνύεται δίπλα σ’ ένα αισθησιακό γυμνό του 18ου αιώνα, σχεδιασμένο με κιμωλία από τον Φρανσουά Μπουσέ/ François Boucher.
Μπορεί να φαίνεται παρατραβηγμένο να συγκρίνεται η Μέριλιν με τις ξανθές μπούκλες της ν’ ανεμίζουν σε μια παραλία, με τη φημισμένη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι. Ωστόσο, είναι συγκινητικό να βλέπεις τη σταρ όχι σαν μια ντίβα του κινηματογράφου που ενέπνευσε σύγχρονους καλλιτέχνες, αλλά σαν μια αιώνια ομορφιά.

* Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2013.

(ελληνική μετάφραση  H KAΘHMEPINH 02-09-12)