51-kviff.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, το Φεστιβάλ του Karlovy Vary καθορίζεται από τη γεωγραφική του θέση και την ισχυρή παρουσία της παράδοσής του. Όπως κάθε φεστιβάλ είναι και αυτό ένας τόπος συνάντησης, όπου οι σινεφίλ έρχονται σε επαφή με διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης κινηματογραφικά ρεύματα. Εδώ, υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή Karel Och, είναι κυρίως ο τόπος όπου το σινεμά της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης συναντά το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά και το σινεμά του κόσμου.
Το κοινό του φεστιβάλ είναι απρόσμενα νεανικό, και οι αίθουσες γεμίζουν με φοιτητές που καταφθάνουν από τη Πράγα –έχουν μόλις τελειώσει με τις εξετάσεις του. Από τις κινηματογραφικές αίθουσες, στις υπαίθριες μπυραρίες , η διαδρομή μοιάζει μικρή γι' αυτούς τους θεατές που ζωντανεύουν αυτή τη μικρή, αλλά τόσο ιστορική, επαρχιακή τσέχικη λουτρόπολη.
Το πρόγραμμα του φετεινού φεστιβάλ είναι πλούσιο και όπως πάντα πολύμορφο. Πέραν των 3 διαγωνιστικών τμημάτων, το πρόγραμμα του φεστιβάλ αποτελείται από τα τμήματα Horizons, Another View, Imagina, Future Frames: Ten New Filmmakers To Follow, Variety Critics' Choice, Midnight Screenings. Το κάθε τμήμα διατηρεί τη δική του ταυτότητα και απευθύνεται στο δικό του κοινό: ταινίες δράσης και έντασης κατάλληλες για τις μεταμεσονύκτιες ώρες, πειραματικές ταινίες, επιλογές από τον αχανή κόσμο των φεστιβάλ, οι ελπιδοφόροι σκηνοθέτες.
Επιπλέον των προηγουμένων, στο φετινό πρόγραμμα βρίσκουμε  ένα αφιέρωμα στις γυναίκες σκηνοθέτες από το Μεξικό (A Female Take on Mexico). Ενώ ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σημαντικό αυστριακής καταγωγής σκηνοθέτη του κλασικού Χόλιγουντ Otto Preminger, συμπληρώνει το πρόγραμμα.

Ταινία έναρξης
Η ταινία Anthropoid που ανοίγει το Φεστιβάλ του Karlovy Vary είναι μια ταινία που διαδραματίζεται στις δύσκολες εποχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Επίτιμοι προσκεκλημένοι στη προβολή είναι οι ηθοποιοί της ταινίας Jamie Dornan, Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Václav Neužil και  Marcin Dorocinski, αλλά και ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Sean Ellis.

Τιμητικά βραβεία
Τα τιμητικά βραβεία σε σημεναντικές προσωπικότητες είναι πάντα κορυφώσεις στο ημερολόγιο ενός Φεστιβάλ. Φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ στιγματίζεται από το τιμητικό βραβείο στον ηθοποιό Willem Dafoe (Antichrist, Manderlay, and Nymphomaniac I & II), μια τιμή αναμφίβολα δίκαιη και επιβεβλημένη.
Αλλά επιπλέον και το τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Προσκεκλημένοι και επισκέπτες
Όπως σε κάθε φεστιβάλ έτσι και εδώ, η καθημερινότητα του διανθίζεται από τη παρουσία μιας σειράς ηθοποιών σταρ. Φέτος στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary μεταξύ άλλων είναι και οι ισπανίδες ηθοποιοί Adriana Ugarte και Emma Suárez που συμμετείχαν στην ταινία του Pedro Almodóvar, Julieta.
Ένας άλλος επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο γάλλος ηθοποιός Jean Reno (Le Grand bleu (1988), Femme Nikita (1990), Léon (1994)). Επιπλέον είναι και ο σημαντικός αμερικάνος ηθοποιός Michael Shannon (Complete Unknown (2016), Take Shelter (2001), 99 Homes (2014)) που δίνει το παρόν.
Με λιγότερη λάμψη, αλλά αναμφίβολα σημαντική, είναι και η παρουσία του παραγωγού Ted Hope (21 Grams, Happiness, American Splendor, Storytelling) .

Τα διαγωνιστικά τμήματα
Στα 3 διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ συμμετέχουν πάντα ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους –παγκόσμια ή διεθνή-, κάτι που σίγουρα προκαλεί ένα πονοκέφαλο στους ιθύνοντες. Πιο αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στα διάφορα τμήματα είναι οι παρακάτω:

Επίσημο Διαγωνιστικό
Babamın Kanatları/ My Father’s Wings, Kıvanç Sezer
Le confessioni/ The Confessions, Roberto Andò
Dincolo de calea ferata/ By the Rails, Cătălin Mitulescu
Ernelláék Farkaséknál/ It’s not The Time of My Life, Szabolcs Hajdu
Fale/ Waves, Grzegorz Zariczny
Gleissendes Glück/ Original Bliss, Sven Taddicken
Nočno življenje/ Nightlife, Damjan Kozole
La propera pell/ The Next Skin, Isaki Lacuesta, Isa Campo
Učiteľka/ The Teacher, Jan Hřebejk
Vlk z Královských Vinohrad/ The Wolf from Royal Vineyard Street, Jan Němec
We’re Still Together/ We’re Still Together, Jesse Klein
Zoologiya/ Zoology, Ivan I. Tverdovsky

East of the West-Διαγωνιστικό
Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν ταινίες από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Amžinai kartu/ Together For Ever, Lina Lužytė
Dublu/ Double, Catrinel Dănăiaƫă
Eşik/ Verge, Ayhan Salar, Erkan Tahhuşoğlu
Home Sweet Home, Faton Bajraktari
Houston, imamo problem!/ Houston, We Have a Problem!, Žiga Virc
Kamper, Łukasz Grzegorzek
Kollektor/ Collector, Alexei Krasovskiy
Luuraja ja luuletaja/ The Spy and the Poet, Toomas Hussar
Päevad, mis ajasid segadusse/ The Days That Confused, Triin Ruumet
Polednice/ The Noonday Witch, Jiří Sádek
Skhvisi sakhli/ House of Others, Rusudan Glurjidze
Tiszta szívvel/ Kills on Wheels, Attila Till

Ντοκιμαντέρ-Διαγωνιστικό
All These Sleepless Nights, Michał Marczak
Ama-San, Cláudia Varejão
Balad Meen?/ Whose Country?, Mohamed Siam
FC Roma, Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová
LoveTrue, Alma Har’el
Normální autistický film/ Normal Autistic Film, Miroslav Janek
La permanence/ On Call, Alice Diop
Rodnye/ Close Relations, Vitaly Mansky
Solar, Manuel Abramovich
Tower, Keith Maitland
Transit Havana, Daniel Abma
El último verano/ The Last Summer/, Leire Apellaniz López

Film Industry @KVIFF - Η Αγορά και η βιομηχανία
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ένα αθέατο στους θεατές του μέρος: Είναι η κινηματογραφική βιομηχανία και οι συναντήσεις της. Υπάρχει λοιπόν το τμήμα
Works in Progress όπου διαγωνίζονται με έπαθλο χρηματικό βραβείο σχέδια για ταινίες. Επίσης απονέμεται το βραβείο Eurimages Lab Project @KVIFF 2016, για ταινίες που είναι στη φάση του post-production. Επιπλέον υπάρχουν τα τμήματα Pitch & Feedback @KVIFF και το προσανατολισμένο στο ντοκιμαντέρ τμήμα Docu Talents @KVIFF 2016.

Σ.