the-neon-demon.jpg

Παρασκευή 20/5
The Neon Demon, Nicolas Winding Refn
Όταν η Jesse, ένα επίδοξο μοντέλο, μετακομίζει στο Λος Άντζελες, η νεότητα και η ζωτικότητα της προκαλούν το ενδιαφέρον σε ομάδα εμμονικών με την ομορφιά γυναικών. Αυτές θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πάρουν ό,τι που έχει, στο The Neon Demon, το θρίλερ τρόμου του Nicolas Winding Refn.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Nicolas Winding Refn, δηλώνει: "Για πολλά χρόνια, ενδιαφερόμουν να κάνω μια ταινία για την ομορφιά, γιατί, στη ζωή μου, περιβάλλομαι από αυτήν. Το νόμισμα της ομορφιάς συνεχίζει να αυξάνεται και ποτέ δεν πέφτει. Και, όπως έχει εξελιχθεί, η διάρκεια ζωής της ομορφιάς γίνεται όλο και πιο περιορισμένη, ενώ η εμμονή μας για αυτήν γίνεται όλο και πιο ακραία. Αυτή η εμμονή συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερο είδος τρέλας ".

Elle, Paul Verhoeven
Η Michèle φαίνεται ότι είναι ακατανίκητη. Επικεφαλής μιας κορυφαίας εταιρείας βίντεο παιχνιδιών, μεταφέρει την ίδια αδίστακτη στάση που επιδεικνύει στην επαγγελματική της ζωή και στην ερωτική της. Όμως η επίθεση που δέχεται στο σπίτι της από έναν άγνωστο, αλλάζει τη ζωή της Michèle για πάντα. Όταν ακολουθεί από πίσω αυτόν τον άγνωστό , τότε και οι δύο παρασύρονται σ' ένα περίεργο και συναρπαστικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να βγει εκτός ελέγχου.

Forushande (The Salesman) Asghar Farhadi
Εξαναγκασμένοι να φύγουν από το διαμέρισμά τους λόγω κάποιων εργασιών σε ένα γειτονικό κτίριο, ο Emad και η Rana μετακομίζουν σ' ένα νέο διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης. Ένα περιστατικό που συνδέεται με τον προηγούμενο ενοικιαστή θα αλλάξει δραματικά τη ζωή του νεαρού ζευγαριού.

Πέμπτη 19/5
graduation.jpg
Bacalaureat (Graduation), Cristian Mungiu
Ο Romeo Aldea (49), ένας γιατρός που ζει σε μια μικρή ορεινή πόλη στην Τρανσυλβανία, έχει μεγαλώσει την κόρη του Eliza με την προοπτική ότι όταν αυτή θα γίνει 18 χρόνων, θα φύγει για να σπουδάσει στο εξωτερικό.
Το σχέδιό του σχεδόν έχει στεφθεί με επιτυχία - η Eliza έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλά πρέπει να περάσει τις τελικές εξετάσεις της - μια τυπική διαδικασία για αυτήν αφού είναι εξαιρετική μαθήτρια.
Μια ημέρα πριν από την γραπτή εξέταση της, Eliza δέχεται επίθεση, ένα γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το μέλλον της. Τώρα ο Romeo πρέπει να πάρει μια απόφαση. Υπάρχουν τρόποι για την επίλυση της κατάστασης, αλλά κανένας από αυτούς δεν βασίζεται στις αρχές που, ως πατέρας, έχει διδάξει την κόρη του.
Ο Cristian Mungiu , σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Και από τη στιγμή που ο ήρωας έκανε τον πρώτο συμβιβασμό, ο δεύτερος και ο τρίτος είναι πολύ πιο εύκολοι. Σιγά-σιγά συμβιβάζεσαι με την ιδέα ότι ο συμβιβασμός είναι μέρος της ζωής και ότι, τελικά υπάρχουν διάφορα είδη ψεμάτων, διάφορα είδη συμβιβασμών και πολλές διαφορετικές καταστάσεις. "

Juste la fin du monde (It's Only The End Of The World), Xavier Dolan
Μετά από 12 χρόνια απουσίας, ο Louis (Ulliel) ένας γκέι συγγραφέας επιστρέφει πίσω στη πόλη που μεγάλωσε, στην ύπαιθρο της Γαλλίας. Είναι βαριά άρρωστος και σχεδιάζει να ανακοινώσει στην οικογένειά του τον επερχόμενο θάνατο του. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προθέσεις του.
Με τους Gaspard Ulliel, Marion Cotillard, Lea Seydoux, Vincent Cassel, Nathalie Baye

The Last Face, Sean Penn
Η ταινία επικεντρώνεται στην ερωτική σχέση μεταξύ του Δρ Miguel Leon, ενός γιατρού, και της Δρ Wren Petersen, διευθύντριας ενός διεθνούς οργανισμού βοήθειας. Με φόντο τα ερείπια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο της Λιβερίας, ο Miguel και η Wren πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το πάθος τους για την αξία της ζωής, η ένταση των διαμετρικά αντίθετων απόψεων τους συνιστούν τους όρους στη σχέση τους.
Με τους Charlize Theron, Javier Bardem, Adèle Exarchopoulos, Jean Reno.

Τετάρτη, 18/5
ma-rosa.jpg
Ma' Rosa,  Brillante Mendoza
Ma 'Rosa έχει τέσσερα παιδιά. Έχει  ένα μικρό παντοπωλείο σε μια φτωχή γειτονιά της Μανίλα. Η Rosa έχει καλές σχέσεις  με όλους. Για λόγους βιοπορισμού και για να  τα βγάλουν πέρα σαν οικογένεια, η Rosa και ο σύζυγός της, Nestor, πουλούν  μικροποσότητες ναρκωτικών. Μια μέρα συλλαμβάνονται. Η Rosa και τα παιδιά της είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους  από τους διεφθαρμένους αστυνομικούς.
la-fille-inconnue.jpg
La Fille inconnue (The Unknown Girl),  Jean-Pierre &  Luc Dardenne
Ένα βράδυ, μετά το τέλος της  πρακτική της, η Jenny, μια  νεαρή γιατρός, ακούει το το κουδούνι της πόρτας, όμως  δεν απαντά. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία την ενημερώνει ότι μια άγνωστη νεαρή γυναίκα έχει βρεθεί νεκρή εκεί  κοντά.
Ο Luc Dardenne δηλώνει:  «Η ιδέα της αστυνομικής  έρευνας ήταν από την  αρχή καθοριστική. Είχαμε σκεφτεί για αυτή εδώ και χρόνια. Σε κάποιο σημείο, είχαμε  σκεφτεί ότι ο πρωταγωνιστής θα μπορούσε να είναι ένας αστυνομικός». Και ο  Jean-Pierre Dardenne συνεχίζει : «Αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε μια ταινία είδους. Αναπτύξαμε μια διπλή έρευνα. Η Jenny προσπαθεί μανιωδώς να μάθει το όνομα του κοριτσιού που έχει βρεθεί νεκρή και για την  οποία κανείς δεν ξέρει κάτι. Θέλει επίσης να κατανοήσει  τους λόγους για το θάνατό της, για τον οποίο νιώθει εν μέρει υπεύθυνη». Ενώ ο Luc Dardenne, συμπληρώνει:  «Η Jenny θα ήθελε να επανορθώσει. Δεν υπάρχει κάτι  νοσηρό ή ναρκισιστικό στην ενοχή της».

Τρίτη, 17/5
julieta.jpg
Julieta, Pedro Almodóvar
Η Julieta ζει στη Μαδρίτη με την κόρη της Antia. Και οι δύο πενθούν σιωπηλά την απώλεια του Xoan, του πατέρα της Antia και συζύγου της Julieta. Όμως μερικές φορές η θλίψη δεν φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Τους απομακρύνει.
Όταν η Antia γίνεται 18 χρονών εγκαταλείπει η μητέρα της, χωρίς να της δώσει κάποια εξήγηση. Η Julieta την αναζητά με κάθε τρόπο, αλλά το μόνο που ανακαλύπτει είναι το πόσο λίγο ξέρει την κόρη της.
Η ταινία εστιάζει στον αγώνα μιας μητέρας να υπερνικήσει την αβεβαιότητα. Είναι, επίσης, μια ταινία για την μοίρα και τα συμπλέγματα ενοχής. Όμως είναι κυρίως γι' αυτό το ανεξιχνίαστο μυστήριο που οδηγεί κάποιον να εγκαταλείψει τους ανθρώπους που αγαπά, να τους διαγράψει από τη ζωή του σαν να μην είχαν καμία απολύτως σημασία, σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Pedro Almodóvar δηλώνει: "Σχεδόν όλοι οι ταινίες μου "κερδίζουν" όταν κάποιος τις δει για τη δεύτερη φορά. Η JULIETA σίγουρα θα την απολαύσει κάποιος περισσότερο όταν την έχει ήδη δει και γνωρίζει ήδη την ιστορία. Θα ήθελα να πείσω τον αδελφό μου (και παραγωγό της ταινίας) να προσφέρει μια δωρεάν δεύτερη προβολή σε όσους έχουν ήδη δει την ταινία. Δεν ξέρεις τα πάντα για τους ανθρώπους ή δεν απολαμβάνεις την παρέα τους τους, όταν τους συναντάς για πρώτη φορά. Το ίδιο συμβαίνει και με την JULIETA. "
personal-shopper.jpg
Personal Shopper, Olivier Assayas
Η Maureen είναι μια νεαρή 20χρονη Αμερικανίδα που ζει στο Παρίσι. Εργάζεται ως προσωπικός αγοραστής για μια διασημότητας -celebrity των μέσων ενημέρωσης. Η Maureen μισεί τη δουλειά της, όμως δεν μπορεί να βρει κάτι άλλο για βιοπορίζεται στο Παρίσι. Η Maureen έχει τις ψυχικές ικανότητες να επικοινωνεί με πνεύματα, όπως ακριβώς είχε και ο δίδυμος αδελφός της, ο Lewis, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες πριν. Η Maureen ζει σ' ένα τέλμα μέχρις ότου αρχίζει να δέχεται μηνύματα που προέρχονται από έναν άγνωστο αποστολέα. Είναι σημάδια και μηνύματα από το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της,;
Η Kristen Stewart, ηθοποιός που υποδύεται το κεντρικό ρόλο, δηλώνει: "Υποδύομαι μια νεαρή γυναίκα που είναι πολύ μόνη, εντελώς απομονωμένη και λυπημένη. Ήταν κουραστικό να είσαι αυτός ο χαρακτήρας συνεχώς. Ακόμα και όταν ήμουν σε μια σκηνή με άλλους ηθοποιούς, δεν θα μπορούσα ποτέ πραγματικά να είναι μαζί τους. Είναι σαν να ήταν όλοι τους φαντάσματα. Δεν μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μένα και αυτούς, επειδή δεν αισθανόμουν πραγματικά ότι υπήρχα. Αυτό με βύθιζε σε μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. "
aquarius.jpg
Aquarius, Kleber Mendonça Filho
Η Clara, είναι 65 χρόνων χήρα και συνταξιούχος μουσικοκριτικός. Κατάγεται από μια πλούσια και παραδοσιακή οικογένεια από το Recife της Βραζιλίας. Είναι η τελευταία κάτοικος του Aquarius (Υδροχόος), ενός πρωτότυπου διώροφου κτηρίου, που χτίστηκε το 1940, στη μεγαλοαστική παραθαλάσσια συνοικία Avenida Boa Viagem, στο Recife. Όλα τα γειτονικά διαμερίσματα έχουν ήδη αποκτηθεί από μια εταιρεία η οποία έχει άλλα σχέδια για το κτήριο. Η Clara έχει αποφασίσει να φύγει από το σπίτι της μόνο όταν πεθάνει. Έχει επίσης αποφασίσει να πολεμήσει την εταιρεία, και αυτή η αντιπαράθεση είναι και μυστηριώδης και τρομακτική. Όμως είναι αυτή η ένταση που τόσο ενοχλεί την Clara , που της δίνει  χρώμα στην καθημερινή της ρουτίνα....
Ο Kleber Mendonça Filho, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Βρήκα ότι ήταν ενδιαφέρον να έχω ως πρωταγωνιστές μου ένα πρόσωπο και ένα κτίριο, που και οι δύο είναι περίπου της ίδιας ηλικίας και που κατά κάποιο τρόπο απειλούνται. Η ταινία προέκυψε από μια σειρά γεγονότων, μεταξύ των οποίων κάποια ήταν τελείως συνηθισμένα και καθημερινά, όπως κάποια τηλεφωνήματα – τηλεφωνήματα που δέχτηκα για πωλήσεις πιστωτικών κάρτων, ασφάλισης υγείας, για συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης ή εφημερίδες. Ένιωσα να δέχομαι επίθεση από την αγορά, η οποία επιχειρεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να αγοράσουν πράγματα που δεν θέλουν. "

Δευτέρα, 16/5
loving.jpg
Loving, Jeff Nichols
Η ταινία "Loving" είναι ένας ύμνος στο θάρρος και τη δέσμευση ενός μικτού ζευγάρι. Ο Richard και Mildred Loving,  ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και στη συνέχεια πέρασαν τα επόμενα εννέα χρόνια αγωνιζόεμνοι για το δικαίωμα τους να ζήσουν ως οικογένεια στην πατρίδα τους. Η δικαστική υπόθεση  Loving v. Virginia, διήνυσε σ’ όλη τη διαδρομή μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το 1967 επιβεβαίωσε το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαιωμά τους να παντρευτούν - καθιστώντας την ερωτική τους ιστορία μια πηγή έμπνευσης για ζευγάρια παντού.
patterson.jpg
Paterson, Jim Jarmusch
Ο Paterson είναι ένας οδηγός λεωφορείου στην πόλη της Paterson, Νιού Τζέρσεϊ - μοιράζονται το  ίδιο όνομα.
Κάθε μέρα, ο Paterson ακολουθεί την ίδια απλή ρουτίνα: ακολουθεί το καθημερινό δρομολόγιό του, παρατηρώντας την πόλη, μέσα από το παρμπρίζ του και ακούγοντας τα θραύσματα συνομιλιών  που στροβιλίζονται γύρω του. Γράφοντας  ποίηση σε ένα φορητό υπολογιστή. Βγάζοντας  βόλτα το σκυλί του.  Κάνοντας  στάσεις μπαρ και πίνοντας πάντα το ίδιο ποτό, μια μπύρα. Γυρνώντας  στο σπίτι με τη σύζυγό του, Laura.
Αντίθετα, ο κόσμος της Laura είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος. Νέα όνειρα την κατακλυζουν σχεδόν καθημερινά.
Ο Paterson αγαπάει την Laura και αυτή τον αγαπά. Υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της και αυτή ενθαρρύνει την κλίση του στην ποίηση.
Η ταινία παρατηρεί ήσυχα τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, αλλά και τις ποιητικές εκφράσεις  στις μικρότερες λεπτομέρειες της.
Με τους Adam Driver, Golshifteh Farahani, Owen Asztalos, Luis Da Silva Jr.

Κυριακή, 15/5
american-honey.jpg
American Honey, Andrea Arnold
Η Star (Sasha Lane) είναι μια έφηβη που προέρχεται από μια προβληματική οικογένεια. Το σκάει από το σπίτι της και ακολουθεί μια ομάδα πωλητών που διασχίζουν τις αμερικάνικες μεσοδυτικές πολιτείες πουλώντας συνδρομές περιοδικών από πόρτα σε πόρτα. Σ' αυτή την ομάδας των εφήβων, ένας από τους οποίους είναι ο Jake (Shia LaBeouf), η Star θα ενστερνιστεί τον τρόπο ζωής της, τα άγρια πάρτι και τους νεανικούς έρωτες.
Η Andrea Arnold, σκηνοθέτις της ταινίας, δηλώνει: “Για να προετοιμάσω την ταινία έκανα έξι ή επτά  ταξίδια μόνη μου, για να μπορέσω να συνδεθώ  συναισθηματικά με την Αμερική. Η φτώχεια που είδα με σόκαρε. Ήταν πολυ πιο έντονη από ό, τι στη Βρετανία. Οδήγησα πολύ η στο Νότο, ήμουν πολύ αναστατωμένη από ό, τι είδα: κλειστά εργοστάσια και καταστήματα και ναρκωτικά”.
from-the-land-of-the-moon.jpg
Mal de pierres (From the Land of the Moon), Nicole Garcia
Η Gabrielle κατάγεται από ένα μικρό χωριό στα νότια της Γαλλίας. Ζει σε μια εποχή που το όνειρό του αληθινού έρωτα θεωρείται κάτι ανάρμοστο, και επιπλέον σημάδι  παραφροσύνης. Οι γονείς της την παντρεύουν με τον José, ένα τίμιο και τρυφερόςαγρότη, πιστεύοντας ότι έτσι θα την κάνουν μια αξιοσέβαστη γυναίκα. Παρά την αφοσίωση του José, η Gabrielle ορκίζεται ότι ποτέ δεν θα τον αγαπήσει. Ζει μιαςζωή σαν φυλακισμένη περιορισμένη από τις κοινωνικές συμβάσεις της μεταπολεμικής κοινωνίας, μέχρι την ημέρα που που πηγαίνει για θεραπεία στις Άλπεις. Εκεί συναντά τον André Sauvage, ένα τραυματία, βετεράνο του πολέμου της Ινδοκίνας. Τα πάθη του έρωτα θα έρθουν ξαφνικά στην επιφάνεια...
Με την Marion Cotillard.
Η Nicole Garcia, σκηνοθέτις της ταινίας, δηλώνει: "Μου άρεσε αυτή η ιστορία γιατί εμπεριέχει μια ηχώ της δικής μου ζωής. Αντιπροσωπεύει το πώς βλέπω τη φαντασία, τη δύναμη της για να επουλώνει. Έχω αισθανθεί τις εμπειρίες της Gabrielle, όπως όλοι μας. Είναι μια δύναμη που είναι μέσα μας, είναι καθολική. Και είναι αυτό που μας έλκει προς το θαυμαστό, προς το άγνωστο".

Σάββατο, 14/5
agassi.jpg
Agassi (The Handmaiden), Park Chan-wook
1930. Κορέα. Κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, μια νέα κοπέλα, η Sookee, προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια από μια γιαπωνέζα κληρονόμο, την Hideko. Η Hideko ζει μια μοναχική ζωή, σ' ένα μεγάλο κτήμα στην εξοχή μαζί με τον αυταρχικό θείο της, τον Kouzuki. Όμως η υπηρέτρια έχει ένα μυστικό. Είναι μια κλέφτρα και έχει προσληφθεί από έναν απατεώνα που υποδύεται έναν ιάπωνα αριστοκράτη. Το σχέδιο του είναι να αποπλανήσει την οικοδέσποινα, να ιδιοποιηθεί την περιουσία της, και να την κλείσει σε ένα τρελοκομείο. Όλα φαίνεται να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που η Sookee και η Hideko ανακαλύπτουν κάποιες απρόσμενες συγκινήσεις....
Ο Park Chan-wook, σκηνοθέτης της ταινίας  δηλώνει: "Επέλεξα αυτή την ιστορία κυρίως επειδή οι δύο γυναίκες στο κέντρο της ιστορίας μου φαινόταν απίστευτα πραγματικές. Η μία έχει ένα σκοτεινό παρελθόν και η άλλη έχει ένα παρόν, χωρίς καμία ελπίδα . "
toni-erdmann.jpg
Toni Erdmann, Maren Ade
Ο φαρσέρ Winfried μεταμφιέζεται σε έναν λαμπερό "Toni Erdmann" για να τραβήξει την προσοχή της πολυάσχολης Ines και  να της αλλάξει τον απορροφημένο από τη δουλειά τρόπο ζωής της. Η σχέση πατέρα-κόρης αποκτά κάποιες παράλογες διαστάσεις, μέχρι η Ines αρχίζει να βλέπει ότι ο εκκεντρικός πατέρας της αξίζει μια θέση στη ζωή της ...
Η σκηνοθέτις της ταινίας δηλώνει στον ιστότοπο hollywoodreporter.com: "Στην αρχή, υπάρχει πάντα ο αστερισμός των χαρακτήρων. Και στις τρεις ταινίες μου, όλα άρχισεανμε τους χαρακτήρες. Είχα στο μυαλό μου αυτόν τον πατέρα, τον Winfried, ένα δάσκαλο μουσικής με ένα χίπικο στυλ ζωής, ο οποίος είναι ένας παθιασμένος φαρσέρ. Και από την άλλη πλευρά υπήρχε η κόρη του, Ines, η οποία επέλεξε μια ζωή πολύ μακριά από τα δική του, ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Με ενδιέφερε να αφηγηθώ κάτι σχετικό με την οικογένεια – για τους ρόλους που ο καθένας παίζει, σχετικά με τις τελετουργικές συνήθειες μιας οικογένειας και για τη κρυφή επιθυμία να ξεφύγει κάποιος από όλα αυτά και να αρχίσει από το μηδέν. "

Παρασκευή, 13/5
ma-loute.jpg
Ma Loute, Bruno Dumont
Καλοκαίρι 1910. Αρκετοί τουρίστες έχουν εξαφανιστεί στις παραλίες της Ακτής της Μάγχης. Οι διάσημοι επιθεωρητές Machin και Malfoy καταλήγουν στα συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις συμβαίνουν στο Slack Bay. Εκεί ζει μια κοινότητα ψαράδων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ιδιόμορφη οικογένεια, των Brufort, με επικεφαλής τον πατέρα, ο οποίος επιβάλλεται με τον τρόπο του στους γιους του, και ιδιαίτερα στον ορμητικό Ma Loute. Ψηλά πάνω από τον κόλπο υπάρχει το μέγαρο του Van Peteghems. Κάθε καλοκαίρι, αυτή η οικογένεια των παρακμιακών αστών μένει στη βίλα, και στις ώρες της σχόλης τους συναναστρέφεται με τους ντόπιους. Καθώς ξεκινά μια περίεργη ιστορία αγάπης μεταξύ του Ma Loute και της νεαρής και άτακτης Billie Van Peteghem, μια ατμόσφαιρα μυστηρίου θα κυριαρχήσεις στις δύο οικογένειες, διαταράσσοντας την ηρεμία τους και κουνώντας τα θεμέλιά τους.
i-daniel-blake.jpg
I Daniel Blake, Ken Loach
Ο Daniel Blake είναι 59 χρονών. Έχει εργαστεί ως ξυλουργός το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Newcastle. Τώρα, μετά από μια καρδιακή προσβολή και μετά την πτώση του από μια σκαλωσιά, χρειάζεται, για πρώτη φορά στη ζωή του, βοήθεια από το κράτος.
Θα συναντήσει μια ανύπαντρη μητέρα Katie και τα δύο μικρά παιδιά της, την Daisy και τον Dylan. Η μοναδική ευκαιρία της Katie για να ξεφύγουν από τον ξενώνας άστεγων στο Λονδίνο είναι να δεχτεί ένα διαμέρισμα σε μια πόλη που δεν ξέρει, περίπου 300 μίλια μακριά.
Ο Daniel και Katie βρίσκονται ξαφνικά σ’ ένα έρημο τόπο παγιδευμένοι στα συρματοπλέγματα της γραφειοκρατίαςτης κοινωνικής πρόνοιας στη σύγχρονη Βρετανία.

Πέμπτη, 12/5
rester-vertical.jpg
Rester vertical (Staying Vertical), Alain Guiraudie
Ο σκηνοθέτης Leo ψάχνει για τον λύκο στο νότο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής εξερεύνησης γνωρίζει και γοητεύεται τη Marie, μια ελεύθερη στο πνεύμα και δυναμική βοσκοπούλα. Εννέα μήνες μετά η Marie γεννάει το παιδί τους. Υποφέροντας από την επιλόχεια κατάθλιψη και χωρίς να έχει καμιά εμπιστοσύνη στον Leo, ο οποίος έρχεται και φεύγει χωρίς προειδοποίηση, η Marie εγκαταλείπει και τους δύο. Ο Leo βρίσκεται ξαφνικά μ’ ένα μωρό που πρέπει να φροντίσει. Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά κατά βάθος, το αγαπά. Μέσα από μια σειρά από απρόσμενες και ασυνήθιστες συναντήσεις, και καθώς αγωνίζεται να βρει έμπνευση για την επόμενη ταινία του, ο Leo θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να σταθεί όρθιος.
Ο Alain Guiraudie σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Διάβασα κάπου ότι για το λύκο, ο άνθρωπος είναι ένα κάθετο ζώου, και ότι η καθετότητα εμπνέει φροντίδα, σεβασμό και επιφυλακτικότητα. Στο Lozère, γνώρισα ανθρώπους που είχαν ακούσει από τους παππούδες τους να τους λένε, ότι αν βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν λύκο, να παραμείνουν όρθιοι. Μου άρεσε αυτή η ιδέα. Έχει επίσης και μια πολιτική, προγραμματική διάσταση, κάτι που είναι σημαντικό για μένα. Όσο για τη σεξουαλική χροιά, δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι κάτι που με δυσαρεστεί».
sieranevada.jpg
Sieranevada, Cristi Puiu
Τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της παρισινής εβδομαδιαίας επιθεώρησης Charlie Hebdo και σαράντα μέρες μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Lary, ένας γιατρός που διάγει τη τέταρτη δεκαετία της ζωής του, είναι έτοιμος να περάσει το Σάββατο σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου θα τιμήσουν τον εκλιπόντα.
Όμως η βραδιά δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Ο Lary είναι αναγκασμένος να βρεθεί αντιμέτωπος με τους φόβους του και το παρελθόν του, κα επιπλέον να επανεξετάσει τη θέση που κατέχει μέσα στην οικογένεια. Ο Lary είναι αναγκασμένος να αφηγηθεί τη δική του αλήθεια.
cafe-society.jpg
Τετάρτη, 11/5
Café Society, Woody Allen
1930. Νέα Υόρκη. O Bobby Dorfman προσπαθεί να διαχειριστεί τις προβληματικές του σχέσεις με τους γονείς του και τον γκάνγκστερ αδελφό του. Παράλληλα, διαχειρίζεται και  το κατάστημα της οικογένειας. Είναι σε αδιέξοδο και αισθάνεται ότι χρειάζεται μια αλλαγή σκηνικού! Έτσι, αποφασίζει να πάει και να δοκιμάσει την τύχη του στο Χόλιγουντ. Εκεί ο θείος του Phil, πανίσχυρος ατζέντης, τον προσλαμβάνει σαν το παιδί για όλα τα θελήματα. Στο Χόλιγουντ ερωτεύεται τη Vonnie, όμως η κοπέλα έχει φίλο. Ο Bobby είναι απελπισμένος μέχρι την ημέρα που η κοπέλα χτυπά την πόρτα του, λέγοντάς του ότι μόλις χώρισε με φίλο της. Όλα στη ζωή του Bobby ανατρέπονται...
Με τους Jeannie Berlin, Steve Carell, Jesse Eisenberg, Blake Lively, Parker Posey, Kristen Stewart, Corey Stoll, Ken Stott.
Η φωτογραφία είναι από τον Vittorio Storaro.
Ο Woody Allen, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: "Όταν έγραψα το σενάριο, το δόμησα ως ένα μυθιστόρημα. Όπως σ' ένα βιβλίο, μπορείτε να σταματήσετε για λίγο και να δείτε μια σκηνή με τον πρωταγωνιστή και τη φίλη του, μια σκηνή με τους γονείς του, που ακολουθείται από μια σκηνή με την αδελφή του ή τον γκάνγκστερ αδελφό, μια σκηνή με τα αστέρια του Χόλιγουντ. Και στη συνέχεια να δείτε το Café Society, με τους πολιτικούς, τις debutantes, τους “πλέιμποι”  και ανθρώπους που απατούν τις συζύγους τους ή πυροβολούν τους συζύγους τους. Για μένα ήταν πάντα μια ιστορία όχι για ένα άτομο, αλλά για ένα σύνολο. "
Και συνεχίζει σχολιάζοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες: “Είναι απλά οι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι στη ζωή. Τα πράγματα λειτουργούν για τον Bobby και την Vonnie μέχρι σε κάποιο βαθμό. Εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι είναι μαζί, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αν η Vonnie είχε πάρει μια διαφορετική απόφαση νωρίτερα, θα μπορούσαν να είναι μαζί. Όμως τελικά μπορούν να είναι μαζί μόνο στα όνειρά τους. ”


Οι ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2016 είναι:
Ταινία Έναρξης
Cafe Society – Woody Allen

Διαγωνιστικό
Toni Erdmann – Maren Ade
Julieta – Pedro Almodóvar
American Honey– Andrea Arnold
The Unknown Girl– Jean-Pierre and Luc Dardenne
Personal Shopper– Olivier Assayas
It’s Only The End Of The World – Xavier Dolan
Ma Loute – Bruno Dumont
Paterson – Jim Jarmusch
Rester Vertical– Alain Guiraudie
Aquarius– Kleber Mendonca Filho
Mal de Pierres – Nicole Garcia
I, Daniel Blake– Ken Loach
Ma’Rosa – Brilliante Mendoza
Loving– Jeff Nichols
Bacalaureat – Cristian Mungiu
Agassi– Park Chan-Wook
The Last Face – Sean Penn
Sieranevada – Cristi Puiu
Elle – Paul Verhoeven
The Neon Demon – Nicolas Winding Refn

Un Certain Regard
Varoonegi – Behnam Behzadi
Apprentice– Boo Junfeng
Voir Du Pays – Delphine Coulin & Muriel Coulin
La Danseuse– Stephanie Di Giusto
Clash– Mohamed Diab
La Tortue Rouge- Michael Dubok de Wit
Fuchi Bi Tatsu – Fukada Koji
Omar Shakhsiya – Maha Haj
Me’Ever Laharim Vehagvaot – Eran Kolirin
After The Storm– Kore-Eda Hirokazu
Hymyileva Mies– Juho Kuosmanen
La Large Noche de Francisco Sanctis– Francisco Marquez & Andrea Testa
Caini – Bogdan Mirica
Pericle Il Nero– Stefano Mordini
The Transfiguration– Michael O’Shea
Captain Fantastic– Matt Ross
Uchenik – Kirill Serebrennikov

Εκτός συναγωνισμού
The BFG– Steven Spielberg
Money Monster– Jodie Foster
The Nice Guys– Shane Black
Gok Sung– Na Hong-Jin

Midnight Screenings
Gimme Danger – Jim Jarmusch
The Train to Busan – Yeon Sang-Ho
A Chad Tragedy –  Mahamat-Saleh Aroun
The Death of Louis XIV – Albert Serra
L’Ultima Spiaggia – Θάνος Αναστόπουλος & Davide Del Degan

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Καννών 2016, σημειώσεις για την παραγωγή)