docfest.jpg

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, εργαστήρι φωτογραφίας με τίτλο: «Θεσσαλονίκη 101».
Ο Θάνος Σταυρόπουλος, συντονιστής του project εξηγεί: «Το Εργαστήρι φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101» διοργανώνεται γιατί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θέλει να συμμετάσχει ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, εμπλέκοντας τους νέους δημιουργούς στη διαδικασία παραγωγής και παρουσίασης ενός φωτογραφικού έργου. Θέλει ακόμα να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με την όλη δημιουργική διαδικασία αλλά και με επαγγελματίες φωτογράφους».
Το εργαστήρι, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, εστιάζει στην εξέλιξη της πόλης. Μνημεία, αστικά σημεία ή στιγμιότυπα που μπορεί να ορίζουν την έννοια της εξέλιξης θα αποτελέσουν αντικείμενο καταγραφής και ερμηνείας μέσα από το φακό των δημιουργών.
Το εργαστήρι θα συντονίσει ο διεθνώς καταξιωμένος Iρανο-καναδός φωτογράφος Babak Salari/ Μπάμπακ Σαλαρί: «Ο κ. Babak Salari επιλέχθηκε ως συντονιστής του εργαστηρίου γιατί πρόκειται για έναν καταξιωμένο δημιουργό με μεγάλη εμπειρία στο χώρο» επισημαίνει ο Θάνος Σταυρόπουλος και συνεχίζει, «έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από πολύ σημαντικά project και εκθέσεις. Μέσα από τη δουλειά του έχει εκτεταμένα καταγράψει και αναδείξει κοινωνικά θέματα που μας αφορούν όλους».
Οι παρουσιάσεις- συζητήσεις με τον συντονιστή γίνονται μέσω Skype σε προκαθορισμένα ραντεβού. Την τελευταία εβδομάδα του εργαστηρίου, ο κ. Salari θα βρεθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την τελική επιλογή των έργων σε συνεργασία με τους δημιουργούς.
«Ο ηλεκτρονικός τρόπος διεξαγωγής του Εργαστηρίου επιλέχθηκε εξαιτίας της ευκολίας του μέσου», επισημαίνει ο Θάνος Σταυρόπουλος. «Πρόκειται για ένα νέο τρόπο συνδιαλλαγής που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η χρήση της τεχνολογίας προσφέρει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης».
Τα έργα που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε έκθεση κατα τη διάρκεια του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Κ.Π.