(οι δηλώσεις του διευθυντή)
thess1.jpg
Ο Δημήτρης Εϊπίδης καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ δηλώνει σχετικά με τη διοργάνωση. "Στόχος μου είναι η επιστροφή του Φεστιβάλ στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και τους δημιουργούς του. Γνωρίζετε πολύ καλά, άλλωστε, ότι ο ανεξάρτητος κινηματογράφος κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε αίθουσες και φεστιβάλ. Αυτό το πρωτοπόρο σινεμά που αμφισβητεί, απορρίπτει και χαράζει τη δική του πορεία, απαλλαγμένο από στερεότυπα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 51ου Φεστιβάλ. Η προβολή του, δε, συμπίπτει απόλυτα με τις πολιτισμικές ανάγκες των θεατών που επιζητούν νέες πρωτοποριακές φωνές. Κι αυτό συμβαίνει παντού. Και στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι νέοι σκηνοθέτες διεκδικούν την αμέριστη προσοχή μας, αλλά και μια θέση στο διεθνές γίγνεσθαι.
(...) Ο θεσμός είχε χάσει το χαρακτήρα του και είχε αναλωθεί σε μια προβολή που δεν ταιριάζει καθόλου στο προφίλ της διοργάνωσης. Εγινε μια απόπειρα να προσαρμοστεί το Φεστιβάλ σε χολιγουντιανά καλούπια που θεωρώ πως δεν αρμόζουν ούτε στο ίδιο ούτε και στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα. Και, φυσικά, το δυσβάσταχτο χρέος που βρήκαμε μπροστά μας έθεσε το φεστιβάλ σε πιεστικό κλοιό, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα.
(...)Κρινόμαστε κάθε μέρα μέσα από τα έργα και τις πράξεις μας. Αυτό που θέλω πραγματικά είναι να αναδείξω τα νέα ταλέντα απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας και να δώσω στο κοινό ένα φεστιβάλ που θα συγκινεί, θα προβληματίζει και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του."

(από συνέντευξη στην εφημερίδα Αγγελιοφόρο)