herzog0.jpg

Ο Werner Herzog γεννήθηκε το 1942. Μαζί με τους Wim Wenders, Rainer Werner Fassbinder, Margarethe Von Trotta ένας από τους ιδρυτές του πάλαι ποτέ Νέου Γερμανικού κινηματογράφου.
Η αντίθεση πολιτισμένου κόσμου και Άγριας φύσης, η παράνοια και αναζήτηση του Απόλυτου, o Προμηθέας και η συντριβή του: είναι οι βασικές συντεταγμένες σε ταινίες όπως το Φιτζκαράλντο (1982) ή Αγκίρε η Μάστιγα του Θεού (1974).
Αρκετές από τις ταινίες του κινούνται στο όριο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Στην δεκαετία του 90 αφοσιώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στα ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των οποίων και το Pilgrimage, για την μουσική του ελληνορθόδοξου Βρετανού συνθέτη John Tavernier, το Mein Liebster Feind για τον εμβληματικό και αντιφατικό ηθοποιό των ταινιών του Klans Kinski και το Lessons of Darkness για τις συνέπειες του πολέμου του Κόλπου με τις εικόνες καταστροφής από τις φλεγόμενες  πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ.
Με την διακήρυξη της Μινεσότας αναφέρεται με απόλυτο και αφοριστικό τρόπο στο σινεμά-αλήθεια (Verite): "Οι σκηνοθέτες του σινεμά-βεριτέ μοιάζουν ως τουρίστες που φωτογραφίζουν ανάμεσα σε αρχαία ερείπια γεγονότων. Ο τουρισμός είναι αμαρτία και η περιπλάνηση με τα πόδια αρετή".
[Data: www.wernerherzog.com]
Δ.Μ.