docfest2015.jpg

Η σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες» επιστρέφει για Πέμπτη χρονιά με το αφιέρωμα στο Νορβηγικό Κινηματογράφο.
Από 22 έως 26 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας, θα παρακολουθήσουμε τον σύγχρονο Νορβηγικό Κινηματογράφο.
Αφετηρία μας η μακρινή Νορβηγία που μας ταξιδεύει με τις μελωδίες, τους ήχους, τα μαγευτικά τοπία και την ψυχρή ομορφιά της, σε τόπους όπου τα όνειρα μετουσιώνονται σε εικόνες και μουσικές.
Ο Νορβηγικός κινηματογράφος μας καλεί να ανακαλύψουμε άγνωστες διαστάσεις ενός οικείου κόσμου, προσκαλώντας το κοινό να αφεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα από ένα οπτικοακουστικό τοπίο, το οποίο δημιουργείται μεταμορφώνεται και τέλος διαλύεται μπροστά στα μάτια των θεατών
.
Οι προβολές ξεκινούν το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου με το ντοκιμαντέρ του Roald Amundsen’s “With Maud Across the Arctic Ocean”. Μέσω μιας αποστολής διάρκειας 8 ετών, η οποία οδήγησε σε 2 ντοκιμαντέρ, το κοινό έρχεται σ’ επαφή με τη καθημερινή ζωή στο πάγο.
Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με το ντοκιμαντέρ “The snow cave man” του Fridtjof Kjaereng. Η ταινία επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ελευθερίας και στο κόστος που έχει η πλήρης ελευθερία.
Τη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Siblings are forever” του Frode Fimland. Πρόκειται για ένα ζεστό και ποιητικό ντοκιμαντέρ για ένα ζευγάρι αδερφών, την Magnar (73) και τον Oddny (70) που σήμερα ζουν, όπως ζούσαν πολλοί Νορβηγοί πριν από 50 χρόνια, μακριά από την άνεση αλλά κοντά στη φύση.
Το αφιέρωμα στο Νορβηγικό ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με τη ταινία “A Ballon for Allah” της Nefise Ozkal Lorentzen. Η σκηνοθέτρια παίρνει το κοινό μαζί της σε ένα προσωπικό ταξίδι αναζήτησης για να βρει το Ισλάμ, ανακαλύπτοντας στη πορεία τη σχέση μεταξύ των θρησκειών αλλά και τη σαφή καταπίεση των γυναικών. Το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου θα προβληθούν σε επανάληψη και οι 4 ταινίες του αφιερώματος.
*Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

(δ.τ.)