b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_10-docfest.jpg

ΤΕΛΕΤΗΣ ΛΗΞΗΣ
Το 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Στην τελετή παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Ευβοίας κύριοι Γιώργος Ακριώτης και Ζωή Λιβανίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κύριος Φάνης  Σπανός, καθώς και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Χαλκιδέων κύριος Γιώργος Μπουραντάς.
Επιπλέον, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κύριος Χάρης Παπαδόπουλος, ο κινηματογραφιστής κύριος Νίκος Καβουκίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου κύριος Ανδρέας Τύρος, ο συγγραφέας κύριος Μήτσος Κασόλας, ο Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κύριος Στάθης Λιβαθινός , ο ιστορικός κινηματογράφου κύριος Γιάννης Σολδάτος, ο ποιητής κύριος Γιώργος Κακουλίδης, ο σκηνοθέτης κύριος Νίκος Παπαθανασίου, ο συγγραφέας κύριος Δημήτρης Παπαχρήστος, και οι σκηνοθέτες κύριοι Νίκος Αλευράς και Λεωνίδας Βαρδαρός.
Η Τελετή Λήξης ήταν αφιερωμένη στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σφράγισε με το έργο του την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου, με μια πλούσια παρακαταθήκη 19 ταινιών μεγάλου μήκους. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, υπήρξε ένας από τις σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Για το έργο του γνωστού σκηνοθέτη μίλησαν ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λειβαθινός.
Επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης, μέσω μιας επιστολής, εξέφρασε την αγάπη και την εκτίμησή του προς το στενό φίλο και συνεργάτη του Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Φέτος οι ταινίες κρίθηκαν από δύο επιτροπές. Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους αποτελούσαν οι Κώστας Βρεττάκος (Σκηνοθέτης), Δέσποινα Μουζάκη (Παραγωγός), Μιχάλης Γρηγορίου (Συνθέτης), Ροδόλφος Μορώνης (Δημοσιογράφος) και Παναγιώτης Θεοφανόπουλος. Η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους  αποτελούνταν από τους Θεόδωρο Μαραγκό (Σκηνοθέτης), Δημήτρη Αρβανίτη (Γραφίστας) και Λιλέτ Μπόταση (Παραγωγός).
Οι επιτροπές απένειμαν συνολικά 10 Τιμητικές Διακρίσεις και 13 Βραβεία μεταξύ των οποίων και το νεοσύστατο Βραβείο Πρεμιέρας το οποίο αφορά τις ταινίες που κάνουν την επίσημη πρώτη τους προβολή στο Φεστιβάλ.
Πιο συγκεκριμένα:
1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στο σκηνοθέτη Άρη Χατζηστεφάνου για την ταινία «This is not a coup».
2ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στη σκηνοθέτη Sadrine Dumas για την ταινία «Νόστος».
3ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στo σκηνοθέτη Απόστολο Καρακάση για την ταινία «Επόμενος Σταθμός:Ουτοπία».
1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Στο σκηνοθέτη Δημήτρη Αλχατζίδη για την ταινία του «Το δέντρο που ονειρεύτηκα».
2ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
 Στο σκηνοθέτη Χάρη Ραφτόγιαννη για την ταινία «True Blue».
3ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Στη σκηνοθέτη Ιρίνα Μπόϊκο για την ταινία «Μακροβούτι».
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Στο σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο για την ταινία «Σιωπηλός Μάρτυρας».
Βραβείο Μοντάζ
Στο Ξενοφώντα Βαρδαρό για την ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού  «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα ».
 Βραβείο Φωτογραφίας
Στο Στέλιο Αποστολόπουλο για τη ταινία της Sadrine Dumas «Νόστος ».
Βραβείο Ήχου
Στο Χρόνη Τσιχλάκη για την ταινία του Νίκου Μεγγρέλη  «Ως εδώ».
Βραβείο Μουσικής
Στο συνθέτη Βαγγέλη Φάμπα για τη ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός Μάρτυρας».
Βραβείο «Γιώργος Κολόζης»
Στο σκηνοθέτη Όμηρο Ευαγγελινό για την ταινία του «Guardians of the Aegean».
Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ
Στη σκηνοθέτη Sadrine Dumas για την ταινία της «Νόστος»
Βραβείο Πρεμιέρας
Στον σκηνοθέτη Πάνο Κέκα για την ταινία του «Αιωνιότης»


Τιμητικές Διακρίσεις Μεγάλου Μήκους
Στο σκηνοθέτη Τάκη Μπαρδάκο για την ταινία του «Η Αθήνα από κάτω»
Στη σκηνοθέτη Μαριάννα Οικονόμου για την ταινία της «Ο πιο μακρύς δρόμος»
Στη σκηνοθέτη Λυδία Κώνστα για την ταινία της «Το Φως Πυκνώνει»
Στο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Πατσαλίδη για την ταινία του «Πολυαγαπημένες Μέρες»


Τιμητικές Διακρίσεις Μικρού Μήκους
Στο σκηνοθέτη Δημήτρη Πανέλη για την ταινία του «ιστορίες σε αναμονή»
Στο σκηνοθέτη Βύρωνα Ντόλα για την ταινία του «Γιαννούλης Χαλεπάς :Το πορτραίτο ενός γλύπτη»
Στη σκηνοθέτη Πέτρα Τερζή για την ταινία της «Βρώμικα Τριαντάφυλλα»
Στο σκηνοθέτη Στέλιο Οικονομίδη για την ταινία του «Imperium»
Στο σκηνοθέτη Νίκο Μεζερίδη για την ταινία του «Το χωριό που νίκησε το θάνατο»
Στο συνθέτη Βασίλη Ιωαννιδη για την ταινία του Δημήτρη Αλχατζίδη «Το δέντρο που ονειρεύτηκα»
Την Τελετή Λήξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γιάννης Δρακόπουλος και Βασιλική Τρουφάκου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Η Τελετή Λήξης είναι αφιερωμένη στο Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σφράγισε με το έργο του την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου, με μια πλούσια παρακαταθήκη 19 ταινιών μεγάλου μήκους. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, υπήρξε ένας από τις σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα σκηνοθέτη.
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όπου και θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει» του τιμώμενου Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ώρα προσέλευσης στην εκδήλωση: 20.00 .
Φέτος οι ταινίες θα κριθούν από δύο επιτροπές. Η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους αποτελείται από τους Κώστα Βρεττάκο (Σκηνοθέτης), Δέσποινα Μουζάκη (Παραγωγός), Μιχάλη Γρηγορίου (Συνθέτης), Ροδόλφο Μορώνη (Δημοσιογράφος) και Παναγιώτη Θεοφανόπουλου. Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους συνθέτουν οι Θεόδωρος Μαραγκός (Σκηνοθέτης), Δημήτρης Αρβανίτης (Γραφίστας) και Λιλέτ Μπόταση (Παραγωγός).
Οι επιτροπές θα απονέμουν συνολικά 12 βραβεία μεταξύ των οποίων και το νεοσύστατο Βραβείο Πρεμιέρας το οποίο αφορά τις ταινίες που κάνουν την επίσημη πρώτη τους προβολή στο Φεστιβάλ.
Φέτος στο Docfest προβλήθηκαν συνολικά 70 ντοκιμαντέρ παραγωγής 2015-16. Είκοσι πέντε  εξ ‘αυτών αποτελούσαν επίσημες πρεμιέρες και είκοσι ήταν αφιερωμένες σε καλλιτέχνες του κινηματογράφου και όχι μόνο.
Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπλήρωσαν επίσης τέσσερα σεμινάρια με θέμα «Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», τρεις εκθέσεις, δυο συζητήσεις, τέσσερις παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις και τιμητική εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ρ.Τ.

ΣΆΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας μπαίνει στην τελική ευθεία διεξαγωγής του προσφέροντας πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και πολιτιστικών δράσεων.
Οι δράσεις στα πλαίσια της Νεανικής Δημιουργίας ολοκληρώνονται στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Στις 10.10 είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ « Στο ακαδημαϊκό τέταρτο: Φοιτητές με Αναπηρία» των Νεφέλη Βάθη και Γιώργου Δελημήτρου.
Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Παλίρροια (Αίθουσα «Κλεοπάτρα») το Σεμινάριο με τίτλο «Η Δύναμη του Ντοκουμέντου». Εισηγητής θα είναι o Νίκος Καβουκίδης
Στις 18.30 στο  «Café Οδός Ονείρων» είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση βιβλίων της Ζωής Λιβανίου με τίτλους βιβλίων «Για την Ζωή...Τίποτα» και «Ληλάντιο Πέρασμα μιας μικρής...Ζωής» της Ζωής Λιβανίου.
Στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Στις 18.30 είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «El resto del Mundo» του Pablo Chavarría.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest τιμά την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον Ελληνικό Πολιτισμό. Στην τιμητική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στις 20.00 στο Θέατρο Παπαδημητρίου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων κι ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ. Δ.Σ., Διονύσης Τσακνής Στα πλαίσια της τιμητικής εκδήλωσης θα γίνει η προβολή του Ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της ελληνικής τηλεόρασης» από το Αρχείο της ΕΡΤ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας διανύει την τέταρτη μέρα διεξαγωγής του υποδεχόμενο δημιουργούς, καλλιτέχνες και φίλους του κινηματογράφου.
Οι δράσεις στα πλαίσια της Νεανικής Δημιουργίας συνεχίζονται στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Στις 10.10 είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο ακαδημαϊκό τέταρτο: Street Art» του Γιώργου Μανδελένη.
Στις 11.30 είναι προγραμματισμένη στο Ξενοδοχείο Παλίρροια (αίθουσα «Κλεοπάτρα) συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση των Ρομά, ο μόνος δρόμος για ένα λαμπρό μέλλον». Τη συζήτηση συντονίζουν οι Μανώλης Ράντης, Κώστας Παϊτέρης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Νίκος Αναγνωστόπουλος.
Παράλληλα στην ίδια αίθουσα θα συνεχιστεί ο κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Κινηματογράφοςκαι εκπαίδευση» έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
 Σήμερα Παρασκευή ,στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο με τίτλο «Κινηματογράφος και Παιδεία» από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό.
Στο «Café Mostar» η συγγραφέας Εφη Βενιανάκη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Σε ακανόνιστο ρεύμα». Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 18.30.
Στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Στις 18.30 είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «Vuelve a la Vida» του Carlos Hagerman.

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη μέρα να υποδέχεται δημιουργούς, καλλιτέχνες και φίλους του κινηματογράφου.
Οι δράσεις στα πλαίσια της Νεανικής Δημιουργίας συνεχίζονται στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στις 10.10 είναι προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο ακαδημαϊκό τέταρτο: Εργαζόμενοι Φοιτητές» της Κατερίνας Μέξη.
Στις   11.30 είναι προγραμματισμένη  στο   Ξενοδοχείο   Παλίρροια   (αίθουσα  «Κλεοπάτρα) συζήτηση με θέμα  «Κινηματογραφώντας Ρομά». Τη συζήτηση θα διευθύνουν οι σκηνοθέτες Μύρνα Τσάπα, Μαρία Δανέζη και Σταύρος Ιωάννου.
Παράλληλα στην ίδια αίθουσα θα συνεχιστεί ο κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Κινηματογράφος και εκπαίδευση» έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
 Σήμερα Πέμπτη, στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο με τίτλο «Το ακαδημαϊκό τέταρτο»   από τους  Γιάννη Σκοπετέα- Καθ. σκηνοθεσίας Παν. Αιγαίου- και την ομάδα «Jumpcat Τeam».
Στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας θα γίνει η προβολή του μεξικάνικου ντοκιμαντέρ «Calle Lopez» των Gerardo Barroso και Lisa Tillinger. Η προβολή του έργου θα γίνει στις 18.30 στα πλαίσια του αφιερώματος στις Ξένες Κινηματογραφίες.

docfest2015.jpg
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest υποδέχτηκε χθες Τρίτη 11 Οκτωβρίου λαμπερές προσωπικότητες, αναγνωρισμένους σκηνοθέτες, νέους δημιουργούς αλλά και φίλους του κινηματογράφου ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού τους στο θεσμό που δέκα χρόνια τώρα έχει καταφέρει να γίνει βασικό σημείο συνάντησης των δημιουργών.
Η Τελετή Εναρξης πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Από σήμερα Τετάρτη ξεκίνησαν δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να πλαισιώσουν και να εμπλουτίσουν το Φεστιβάλ.
Η αρχή έγινε στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όπου στις 10.10 π.μ. ξεκίνησαν οι δράσεις της Νεανικής Δημιουργίας με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο ακαδημαϊκό τέταρτο : Φοιτητές και Αριστεία» του Γιώργου Μανδελένη.
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest διοργανώνει ,επίσης, κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «Κινηματογράφος και εκπαίδευση». Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 12 έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σε 4 ημέρες στο Ξενοδοχείο Παλίρροια - αίθουσα «Κλεοπάτρα». Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι καταξιωμένοι καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου.
Σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου (18.00-20.00) πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τίτλο «Εκπαίδευση και ΜΜΕ, Η περίπτωση του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ» από την Τέσσα Δουλκέρη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.,Σκηνοθέτις).
Στις 20.30 διεξήχθη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα» στην «Οικία Βαϊλου». Συμμετείχαν οι Marcel Spinei και μουσικοί από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας».
Από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ξεκινάει το αφιέρωμα στις Ξένες Κινηματογραφίες. Φέτος την τιμητική του θα έχει το Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή τριών ντοκιμαντέρ Μεξικάνικης παραγωγής στο αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Από σήμερα Τετάρτη έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου θα λειτουργούν στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Κοινότητας Εύβοιας τα παρακάτω:
 Εκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων «Εικαστικές Παρεμβάσεις εμπνευσμένες από τη ζωή των Ρομά» της εικαστικού Βασιλικής Πουρίδου.
 Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βαλυράκη με θεματολογία από τον παγκόσμιο και ελληνικό κινηματογράφο.
 Εκθεση φωτογραφίας του Ιωάννη Γαβριήλ με τίτλο «Οι γειτονιές του Θεού». Η έκθεση αποτελείται από σειρά φωτογραφιών από γειτονιές της Αθήνας , του Πειραιά, της Κων/πολης και της Κέρκυρας όπου ζουν Ρομά.
 Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «50 χρόνια ΕΡΤ» . Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Αρχείο της ΕΡΤ με στιγμιότυπα από την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ τις ίδιες ημερομηνίες θα λειτουργούν επιπλέον οι παρακάτω εκθέσεις:
 Εκθεση φωτογραφίας –Εγκατάσταση από το Ερευνητικό Project της ομάδας του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ΚΑΘΡΕΠΤΗ, Πλατεία Τζαμί.Συντονίζει ο δάσκαλος Γιώργος Ζαφειρίου.
 Εκθεση με τίτλο «Από το κινηματοθέατρον του ξενοδοχείου Λούσυ στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος» στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

(δ.τ.)