docfest3.jpg   

Η σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» επιστρέφει στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfe με αφιέρωμα στον Αργεντίνικο Κινηματογράφο. Το Αφιέρωμα διενεργείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής. Από την Τετάρτη 14 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα παρακολουθήσουμε την πολύμορφη εικονογραφία μιας χώρας, μέσα από ντοκιμαντέρ σημαντικών Αργεντίνων δημιουργών και τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών τους. Ο Αργεντίνικος κινηματογράφος απαλλαγμένος από τους μύθους του παρελθόντος, προσπαθεί να αποτυπώσει τις ιστορικές του μνήμες στο χρόνο. Με 5 ταινίες τεκμηρίωσης θα γνωρίσουμε τις πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας για τους λαούς της Αργεντινής, την ιστορία του τόπου και τα κοινωνικά προβλήματα που αναδύθηκαν στη δίνη των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της πρόσφατης ιστορίας της Αργεντινής.
Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα Ελληνικά
 Σε Συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής

«D-Humanos»
«Ανθρώπινα-Δ»  των Ουλίσες Ροσέλ, Πάμπλο Νίσενσον, Μιγκέλ Περέιρα
Παραγωγής 2011, 93’
Εξήντα τρία χρόνια μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εννέα σκηνοθέτες από την Αργεντινή αναλαμβάνουν ένα περίπλοκο εγχείρημα: να καταγράψουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα τους. Τα εννέα μικρού μήκους δημιουργικά ντοκιμαντέρ που αποτελούν την ταινία αντικατοπτρίζουν την Αργεντινή και τους ανθρώπους της, την ιδιοσυγκρασία τους, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Αποτελούν, επίσης, έναν τρόπο διάδοσης των επιτευγμάτων αυτής της Διακήρυξης και της σημασίας της, δηλαδή της τήρησής της και της ισχύος της για όλους.

«El Delta,historias del rio»
«Το Δέλτα, ιστορίες του ποταμού» του Μαρτίν Βάισμαν
Παραγωγής 2013, 70’
Η ζωή των κατοίκων του λαβυρίνθου του δέλτα του Ρίο ντε λα Πλάτα, σε απόσταση μόλις  μισής ώρας από το Μπουένος Άιρες, αλλάζει καθημερινά.  Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αντέχουν στα μολυσμένα νερά του «εμπορευματικού πολιτισμού και της προόδου». Ο τρόπος ζωής στα νησιά, οι συνήθειες των κατοίκων τους και το περιβάλλον επηρεάζονται ουσιαστικά από την ανάπτυξη του εμπορίου και της αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Ιστορίες ζωής, αγώνα και διεκδικήσεων, το οικοσύστημα και τα δικαιώματα των πολιτών διατρέχουν κίνδυνο στο κομμάτι του δέλτα που βρίσκεται πιο κοντά στο Μπουένος Άιρες.

«ReyMilo»
«Ο βασιλιάς Μίλο» του Φεδερίκο Μπαρέιρο
Παραγωγής 2013, 90’
Μια παθιασμένη προσωπογραφία του Μίλο Λόκετ, του σημαντικότερου εικαστικού καλλιτέχνη της Αργεντινής. Το ίδιο λατρεμένος όσο κι εξορκισμένος, ο Μίλο ζει σαν αστέρι της ροκ και ζωγραφίζει λες και δεν υπάρχει αύριο. Αλλά, η ζωή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην εξοχή, βασίζεται στη φιλανθρωπική του δράση. Μια κινηματογραφική προσωπογραφία της τέχνης, των επιχειρήσεων, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης.

«Che.Unhombrenuevo»
«Τσε, ένας καινούριος άνθρωπος» του Τριστάν Μπάουερ
 Παραγωγής 2010, 124’
Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο Τσε, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών, έγινε μια πραγματικά εμβληματική μορφή της εποχής μας. Η εικόνα, το έργο και η σκέψη του έχουν σήμερα μια συντριπτική δύναμη. Αυτό το ντοκιμαντέρ επιχειρείνα αποκωδικοποιήσει τηνπροσωπική του ζωή, την διαρκή εκπαίδευσή του, τησυνέπειά του, τημελέτη και τηνσκέψη στην υπηρεσία της δράσης και της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου, τηνπροσωπική του ποιητική ματιάστηνπραγματικότητα.

«Malvinas»
«Το ζήτημα Μαλβίνες»
Από την ανακάλυψη των Μαλβινών, το 1520, μέχρι την βίαιη και παράνομη κατάληψή τους από τη Μεγάλη Βρετανία, στις 2 Ιανουαρίου του 1833. Μέσα από την ματιά των ιστορικών JavierTrímboli και MarioVolpe, και με τη συμμετοχή του Μαλβίνου AlejandroBetts, αναλύουμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

(δ.τ.)