directors-chair.jpg

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη με τίτλο «Interruption» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα «Orizzonti» του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν επίσης κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας συμμετείχε και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του, «Casus Belli» (2010) και «Τίτλοι Τέλους» (2012) του Γιώργου Ζώης.
Στην υπόθεση της ταινίας οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους στην αίθουσα του θεάτρου. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.
H ταινία είχε ήδη βραβευτεί για το σενάριό της με το βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink, με το βραβείο παραγωγής του προγράμματος Framework του TorinoFilmLab ενώ είχε επιλεγεί  στο περίφημο πρόγραμμα Αtelier-Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών και πιο πρόσφατα στο 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας 2014.
Στην ταινία παίζουν οι Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και οι Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Παύλο Ιορδανόπουλο, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Καρτέρη, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber,  Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρο Σιδηρά, Χρήστο Σουγάρη, Χρήστο Στέργιογλου, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρο Φιλίππου, Νίκο Φλέσσα.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης, κάμερα: Γιώργος Καρβέλας, μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης, μουσική: Sylvain Chauveau / Soundscapes + Drones: Novi_Sad, σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης, κοστούμια: Zorana Meic, Εύα Γουλάκου, ήχος: Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Hervé Buirette.
Συμπαραγωγοί: Θεοδώρα Βαλέντη-Πικρού, David Danesi, Victoria Sankina, Φίλιππος Μαρμούτας, Πάνος Παπαδόπουλος, Jean-Yves Rousseaux, Sylvain Fage. Executive producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης. Παραγωγoί: Μαρία Δρανδάκη, Elie Meirovitz, Siniša Juricić. Σενάριο: Γιώργος Ζώης με τη συνεργασία του Βασίλη Κυριακόπουλου, σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Το «Interruption» είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη «θέατρον» που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση.
Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας.

(δ.τ.)