kviff.jpg

Το φεστιβάλ του Karlovy Vary είναι διάσημο για τη ζωντανή ατμόσφαιρα,  τη σινεφίλ διάθεση αλλά και την σταθερή προσήλωση στο σινεμά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια και το πρόγραμμά του είναι γεμάτο από πάρτι, συναυλίες αλλά και φυσικά ταινίες…
Ακολουθεί μια παρουσίαση του όπως πάντα πλούσιου και εντυπωσιακού σε μέγεθος φετινού προγράμματος.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Ταινία που ανοίγει το φεστιβάλ είναι το Time Out of Mind στον οποίο πρωταγωνιστεί ο Richard Gere, ο οποίος είναι παρόν στο φεστιβάλ. Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός άστεγού στην Νέα Υόρκη του σήμερα. Η ταινία είναι ένα πορτραίτο ενός μελαγχολικού χαρακτήρα αλλά και μια διερεύνηση του βίου ενός προσώπου για τον οποίο όπως αποδεικνύεται η μόνη καταφυγή σε μια δύσκολη ζωή είναι η σχέση με την κόρη του.

ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΝ RICHARD GERE
Στον αμερικάνο σταρ Ρίτσαρντ Γκιρ/ Richard Gere, επίτιμου προσκλεκλημένου του φεστιβάλ, απονεμήθηλε η Κρυστάλλινη Σφαίρα για τη συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο
Ο ηθοποιός εμφανιζόταν στην ταινία έναρξης, το «Time out of Mind» του Όρεν Μούβερμαν, όπου υποδύεται έναν άστεγο που προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την αποξενωμένη κόρη του, την οποία ερμηνεύει η Τζένα Μαλόουν.
Για το ρόλο του ο Richard Gere δήλωνει:  «Καθόμουν σε μια γωνιά του δρόμου και φορούσα το καπελάκι μου. Αισθανόμουν μια μικρή αμηχανία. Κανείς δεν μου έδινε σημασία. Κανείς. Είχα ένα ποτήρι του καφέ και άρχισα να ζητάω χρήματα. Έτσι απλά, ζητούσα λεφτά. Σας παρακαλώ, να με βοηθήσετε. Δώστε μου χρήματα, βοηθήστε με. Τραβούσαμε για περίπου 45 λεπτά, γιατί όλα γίνονταν ψηφιακά. Κάναμε μεγάλης διάρκειας σκηνές. 45 λεπτών. Κανείς δεν μου έδινε σημασία. Μερικοί μου έβαζαν χρήματα στο ποτηράκι που είχα μπροστά μου. Δεν με έβλεπαν στα μάτια. Έβγαλα 2,5 δολάρια». 


ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Η φετινή επιτυχία του φεστιβάλ του Sundance , Sleeping with Other People της Leslye Headland είναι η ταινία της τελετής λήξης. Μια ρομαντική κομεντί που χαρακτηρίζεται από τον πνευματώδη διάλογο και το λεπτό χιούμορ και ακολουθεί τους δρόμους της κάλτ ταινίας του Rob Reiner When Harry Met Sally.

directors-chair-tall2.jpgΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ
Επίτιμος προσκεκλημένος του φεστιβάλ φέτος είναι ο Harvey Keitel . Η αφορμή της παρουσίας του στο φετινό φεστιβάλ είναι η ταινία του Paolo Sorrentino με τον τίτλο Youth (2015), στην οποία υποδύεται τον κεντρικό ρόλο μαζί με τον Michael Caine.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ
Ένας από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου της δεκαετίας του 1970, ο John Cazale (1935-1978) εμφανίστηκε σε μόνο πέντε ταινίες. Όλες τους ήταν υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερη ταινίας, και 3 από αυτές το κέρδισαν. Είναι αδύνατο να τον ξεχάσουμε στο ρόλο του Fredo Corleone στα δύο πρώτα μέρη του έπους του Κόπολα /Coppola Ο Νονός/ The Godfather. Με τον ίδιο σκηνοθέτη συνεργάστηκε στο κλασικό ψυχολογικό θρίλερ The Conversation / Η συνομιλία. Ο Cazale είχε την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων του, όπως του Αλ Πατσίνο/ Al Pacino, με τον οποίο συνεργάστηκε στην ταινία του Sidney Lumet, Dog Day Afternoon. Σοβαρά άρρωστος, ο John Cazale έπαιξε για τελευταία φορά στον κινηματογράφο στη δραματική ταινία του Cimino, Deer Hunter.
Και στην καριέρα του Chris Penn (1965 - 2006) -ο νεότερος της διάσημης οικογένειας των ηθοποιών-, ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα/ Francis Ford Coppola, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δίνοντας στον τότε επίδοξο ηθοποιό έναν ρόλο στην ταινία του Rumble Fish (1983). Με μια ιδιαίτερη  αίσθηση του χιούμορ και μια  εκρηκτική εκφραστικότητα, Penn δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος στον κόσμο του Κουέντιν Ταραντίνο / Quentin Tarantino και στις ταινίες  Reservoir Dogs ή True Romance (για την οποία Ταραντίνο έγραψε το σενάριο). Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας βράβευσε  τον Chris Penn Πεν δύο φορές - μία φορά ως μέρος του καστ της ταινίας Short Cuts του Ρόμπερτ Άλτμαν/ Robert Altman (1993), και τρία χρόνια αργότερα για το μη συμβατικό γκανγκστερικό φιλμ του Abel Ferrara, The Funeral.
karlovy-vary-2015.jpg
ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ LARISA SHEPITKO
Η κινηματογραφική καριέρα της ουκρανίκο-ιρανικής καταγωγής Larisa Shepitko (1938 - 1979), ξεκίνησε στο 14ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με τη σπουδαστική της ταινία Heat (1963), που κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο ντεμπούτο.
Η Larisa Shepitko μαθήτευσε στην περίφημή σχολή της Σοβιετικής Ένωσης VGIK υπό τον Alexandr Dovženko.
Οι πέντε ταινίες που η Shepitko κατάφερε να γυρίσει στη ζωή της την έκαναν μια εμβληματική γυναικεία φιγούρα στο χώρο του ύστερου σοβιετικού σινεμά.
Η δεύτερη ταινία της, με τον τίτλο Wings, επαναβεβαίωσε το ταλέντο της Shepitko. Η ταινία είναι ένα σκοτεινό πορτρέτο μιας γυναίκας, πιλότου την περίοδο του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει επιστρέψει στην «κανονική» της ζωή ως διευθύντριας σχολείου. Στη συνέχεια η Shepitko συμμετείχε στην ταινία Beginning of an Unknown Era, η οποία της ανατέθηκε με αφορμή την 50η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κόμματος, το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο και παρέμεινε στην αφάνεια για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Το αντισυμβατικό ψυχολογικό δράμα You and Me (1971) υπήρξε η απόπειρα της για να δοκιμαστεί στην αισθητική του έγχρωμου φιλμ. Όμως, πέντε χρόνια αργότερα, επέστρεψε πίσω στην αισθητική του ασπρόμαυρου με την εξαιρετική ταινία της, The Ascent. Μια ταινία σχετικά με τις σκοτεινές αντανακλάσεις του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, που κέρδισε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Άρκτου.
Η επόμενη και τελευταία της ταινία επρόκειτο να είναι μια διασκευή του μυθιστορήματος Valentin Rasputin, Farewell to Matyora/ Αποχαιρετισμός στον Matyora. Όμως η ταινία τελικά ολοκληρώθηκε και υπογράφτηκε από τον σύζυγό της Elem Klimov, ο οποίος επιπλέον σκηνοθέτησε και μια 30λεπτη ταινία στη μνήμη της, με τον τίτλο Larisa.
Η Larisa Shepitko μαζί με τον επίσης σκηνοθέτη σύζυγό της Elem Klimov, υπήρξε μέλος της πολιτιστικής ελίτ της Μόσχας, σε χρόνια δύσκολα.
Η Larisa Shepitko έχασε τη ζωή της άδοξα το 1979 σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα.

ΝΕΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ
Φοιτητές και απόφοιτοι των ευρωπαϊκών σχολών κινηματογράφου έχουν επιλεγεί για ένα νέο πρόγραμμα από το European Film Promotion (EFP), με τον τίτλο Future Frames: Ten New Filmmakers To Follow. Με την υποστήριξη του φεστιβάλ, το EFP προτείνει δέκα νέους σκηνοθέτες που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους στον κινηματογράφο.
Κάποιες από τις ταινίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα προγράμματα των μεγάλων φεστιβάλ. Το πρόγραμμα το αποτελούν ένα οικογενειακό δράμα από την Αυστρία Everything Will Be Okay (σκην. Patrick Vollrath), η ποιητική ελληνική ταινία μικρού μήκους Washingtonia (σκην. Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη) που ήταν στο διαγωνιστικό του Βερολίνου, η σκοτεινή σουηδική ταινία All We Share (σκην. Τζέρι Carlson) που προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ο νικητής του βραβείου Magnesia το 2011 για την καλύτερη σπουδαστική ταινία, ο Ondřej Hudeček, παρουσιάζει τη μικρού μήκους ταινίας Peacock. Επιπλέον, στο πρόγραμμα βρίσκουμε την ουγγρική The Border, του Mátyás Szabó που αποτίει ένα φόρο τιμής στις κλασικές ταινίες ουγγρικού κινηματογράφου, τη βελγική ταινία Perdition County (σκην. Raphaël Crombez), μια σκοτεινή απεικόνιση της κοινωνίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ελβετίδα Moira Pitteloudová εστιάζει στους δεύτερης γενιάς μετανάστες στην ταινία της The Offer, η νορβηγική ταινία Bird Hearts (σκην. Halfdan Ullman Tøndel) έχει στο κέντρο ένα νεαρό ζευγάρι που αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη κρίση. Τέλος, το The Green Line (σκην. Martina Buchelová) από τη Σλοβακία είναι ένα σχόλιο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα, ενώ ο ιρλανδός σκηνοθέτης James Fitzgerald στην ταινία του Skunky Dog έχει σαν κεντρικό ήρωα έναν «slacker».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
Συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες – τα προηγούμενα ήταν τα Νέος ελληνικός κινηματογράφος, Γυναικείο βλέμμα στη Ρωσία- το φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος ένα πρόγραμμα με οκτώ ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων σε μια χώρα με σημαντική κινηματογραφική ιστορία στη Μέση Ανατολή, στο Λιβάνο.
Στις επιλογές του προγράμματος μπορούμε να βρούμε ένα δράμα σχετικά με την απαγωγή ενός γάλλου δημοσιογράφου, Hors La Vie (1991), την κωμωδία της Nadine Labaki Where Do We Go Now (2011), μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου του Λιβάνου, το West Beirut (1998), σχετικά με την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου. Το ντοκιμαντέρ Sleepless Nights (2012) ασχολείται επίσης με τις αντανακλάσεις της εμφύλιας σύγκρουσης, όπως και το δράμα A Perfect Day (2006). Ένα κατηγορητήριο, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της στρατιωτικής σύγκρουσης, είναι το Under the Bombs, που παρουσιάστηκε ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Λιβάνου το 2006. Ενώ η ζωή δύο κοριτσιών στα είκοσί τους στη σύγχρονη Βηρυτό απεικονίζεται στο σε προσωπικούς τόνους ντοκιμαντέρ Ε Muet (2011). Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ταινία The Valley (2014) που εστιάζει στο θέμα της «άνθρωπος χωρίς παρελθόν».
tetarti-04-45.jpg
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου διαγωνίζεται στο τμήμα «The East of the West», το οποίο φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια ή την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Η ταινία Τετάρτη 04:45 είναι μια σπουδή πάνω στο φανταστικό και το νουάρ. Μετά τη δεξιοτεχνική πρώτη του ταινία (Ιστορία 52), ο Αλέξης Αλεξίου σκηνοθετεί ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, αλλά και μία βίαιη ιστορία εκδίκησης, εμποτισμένη σε μαύρο χιούμορ.
Το φεστιβάλ αυτό τα τελευταία χρόνια καταγράφει, ίσως με τον πιο ακριβή τρόπο, τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Στη προηγούμενη διοργάνωση προβλήθηκαν οι ταινίες Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, αλλά και οι ταινίες Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα και Το μικρό ψάρι -(Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη.

ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρυ είναι προσανατολισμένο φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά προς τους νέους δημιουργούς. Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στα 4 διαγωνιστικά τμήματα είναι οι παρακάτω:

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Antonia, σκ: Ferdinando Cito Filomarino
Babai, σκ: Visar Morina
Bob and the Trees, σκ: Diego Ongaro
Box, σκ: Florin Şerban
Le bruit des arbres /The Sound of Trees, σκ: François Péloquin
Czerwony Pająk /The Red Spider, σκ: Marcin Koszałka
Domácí péče /Home Care, σκ: Slávek Horák
Guldkysten /Gold Coast, σκ: Daniel Dencik
Heil, σκ: Dietrich Brüggemann
Jeder der fällt hat Flügel /Those Who Fall Have Wings, σκ: Peter Brunner
Kobry a užovky /The Snake Brothers, σκ: Jan Prušinovský
La montagne magique /The Magic Mountain, σκ: Anca Damian
Song of Songs /Song of Songs, σκ: Eva Neymann

EAST OF THE WEST - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
A szerdai gyerek /The Wednesday Child, σκ: Lili Horváth
Cesta do Říma /Journey to Rome, σκ: Tomasz Mielnik
Chemia, σκ: Bartek Prokopowicz
KROM /CHROMIUM, σκ: Bujar Alimani
Lumea e a mea /The World Is Mine, σκ: Nicolae Constantin Tanase
Między nami dobrze jest /No Matter How Hard We Tried, σκ: Grzegorz Jarzyna
Prach /Dust of the Ground, σκ: Vít Zapletal
Sarmaşık /Ivy, σκ: Tolga Karaçelik
Sutak /Heavenly Nomadic, σκ: Mirlan Abdykalykov
Τετάρτη 4:45 /Wednesday 4:45, σκ: Αλέξης Αλεξίου
Ti mene nosiš /You Carry Me, σκ: Ivona Juka
Zero, σκ: Gyula Nemes

FORUM OF INDEPENDENTS - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Aspirantes /Hopefuls, σκ: Ives Rosenfeld
David, σκ: Jan Těšitel
Le dep /, σκ: Sonia Boileau Bonspille
Gerilla /Guerrilla, σκ: Anders Hazelius
Outre ici /Beyond Here, σκ: Hugo Bousquet
Princess, σκ: Tali Shalom-Ezer
Shadow Behind the Moon /Shadow Behind the Moon, σκ: Jun Robles Lana
Shinkiro No Fune /The Ark in the Mirage, σκ: Yasutomo Chikuma
Tangerine /Tangerine, σκ: Sean Baker
Viaje /Viaje, σκ: Paz Fábrega
Violator /Violator, σκ: Dodo Dayao
The Violators /The Violators, σκ: Helen Walsh

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
23 Kilometres /23 Kilometres, σκ: Noura Kevorkian
Amerika, σκ: Jan Foukal
Cats in Riga /, σκ: Jon Bang Carlsen
Game Over /, σκ: Alba Sotorra
Horizontes /Horizons, σκ: Eileen Hofer
I Am Belfast, σκ: Mark Cousins
IEC Long, σκ: João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
Kacey Mottet Klein, naissance d'un acteur /Kacey Mottet Klein, Birth of an Actor, σκ: Ursula Meier
Mallory, σκ: Helena Třeštíková
Once Upon a Dream - A Journey to the Last Spaghetti Western /Once Upon a Dream - A Journey to the Last Spaghetti Western, σκ: Tonislav Hristov
Palio, σκ: Cosima Spender
Resort, σκ: Martin Hrubý
Vaterfilm /The Father Tapes, σκ: Albert Meisl
White Death /White Death, σκ: Roberto Collío
Women in Sink /Women in Sink, σκ: Iris Zaki
Zhyva vatra /The Living Fire, σκ: Ostap Kostyuk

Σ.