(μια ανασκόπηση του τύπου)
the-monuments-men.jpg

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη ταινία του, The Monuments Men, που παρουσιαζόταν στο 64ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο George Clooney ζήτησε να επιστραφούν  τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου: «Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Ίσως να μην ήταν κακό αν επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα. Νομίζω πως θα ήταν πολύ δίκαιο και ωραίο. Νομίζω ότι είναι στο σωστό να γίνει».

Η ελληνική αντίδραση
Ευχαριστήρια επιστολή απηύθυνε στον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.
«...όπως είπατε, είναι "και δίκαιο και καλό" να επιστραφούν τα λεηλατημένα αυτά αριστουργήματα της ελληνικής αρχαιότητας εκεί όπου ανήκουν - στον Παρθενώνα. Είναι "και δίκαιο και καλό", όχι μόνον διότι ανήκουν στην ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, αλλ' ακριβώς διότι, μέσα από τη δική μας ιστορία, λαμπρύνουν τον παγκόσμιο πολιτισμό» αναφερει στην επιστολή του ο υπουργός και προσθέτει, μεταξύ άλλων:
«Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο θαυμάζουν κάθε χρόνο τον Παρθενώνα ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος. Και, ταυτόχρονα, γίνονται μάρτυρες μιάς ιστορικής βεβήλωσης, που συνεχίζεται με τη μορφή μιάς ανιστόρητης αδικίας. Μόνο μια απόφαση θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία: η απόφαση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου σμιλεύτηκαν, πλάι σ' εκείνα τα γλυπτά από τα οποία παράνομα και βίαια αποσπάστηκαν. Αυτό ζητούν κορυφαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αυτό ζητούν επιτροπές πολιτών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυτό αντιλαμβάνεται ως δίκαιο και μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πολιτών, αυτό, ασφαλώς, διεκδικεί σταθερά και η ελληνική πολιτεία».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθύνει στον δημοφιλή ηθοποιό πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, σημειώνοντας: «...ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα. Να περιηγηθείτε ένα πλήθος ελληνικών αρχαιοτήτων που διατηρούνται αλώβητες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα»

Η βρετανική αντίδραση
Η βρετανική εφημερίδα Independent φιλοξένησε δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ: «Είμαι θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία γι’ αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα Ελγίνεια Μάρμαρα».
americ1.jpg
Και άλλες δηλώσεις...
Από την Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανικής Πρωτεύουσας, ο George Clooney επανέλαβε την άποψή του ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα αρχαία στην Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό του τον Μπιλ Μάρεϊ να υπερθεματίζει: «Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα είναι σε όλο τον κόσμο. Σε ποιον ανήκει η Τέχνη; Ποιος έχει δικαίωμα να την επιστρέψει; (Τα μάρμαρα) είχαν εδώ μια ωραία κι ευχάριστη διαμονή, αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε». Για να καταλήξει με χιούμορ: «Οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν πού και πού»...
«Έκανα μια μικρή έρευνα, για να βεβαιωθώ ότι δεν έχω εντελώς τρελαθεί» είπε ο Clooney, στη συνέντευξη πριν από την πρεμιέρα της ταινίας. «Ακόμα και στη Βρετανία η δημοσκόπηση είναι υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες ήδη επέστρεψαν τμήματα των μαρμάρων και θραύσματα και αναρωτήθηκε «αν ένα κομμάτι από ένα κατακερματισμένο μνημείο θα ήταν καλύτερα να ενωθεί με το υπόλοιπο όσο καλύτερα γίνεται». Σε αυτήν την περίπτωση «η επιστροφή θα ήταν μάλλον η πιο σωστή κίνηση».
Ο ίδιος έσπευσε να προλάβει τους Βρετανούς, λέγοντας ότι οι περισσότεροι θα σκεφτούν «Αμερικανός είναι, τι να καταλάβει...» Σε εκείνο το σημείο τον βοήθησε ο συμπρωταγωνιστής του, Ματ Ντέιμον, ο οποίος παρενέβη: «Αυτή δεν μπορεί να είναι αιωνίως η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να λες ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν».

Ένας "κλόουν"
Δριμεία επίθεση κατά του διάσημου αμερικανού ηθοποιού George Clooney εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την «εκστρατεία» του ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Οι δηλώσεις του Clooney περί επιστροφής των μαρμάρων έχουν προκαλέσει την οργή του «κλόουν», όπως είναι το προσωνύμιο του λονδρέζου δημάρχου.
«Κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του George Clooney. Συνδέει μία ταινία για τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέρινγκ είχε σχέδια να λεηλατήσει το Βρετανικό Μουσείο», σημειώνει ο Τζόνσον.
Και συνεχίζει: «Και πού θα έστελναν οι Ναζί τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα! Αυτός ο Clooney δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υποστηρίζει την ατζέντα του Χίτλερ για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου. Θα έπρεπε να τυλίξει το σενάριο του Χόλιγουντ και να κολλήσει στην ιστορία».

Και το σχόλιο του George Clooney
Ο George Clooney σχολίασε τις δηλώσεις του δημάρχου: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του δημάρχου, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε πραγματικά πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Πρόκειται για υπερβολές που σβήνονται με μερικά ποτήρια ουίσκι. Έχω βρεθεί κι εγώ καμιά δύο φορές σε αυτήν τη θέση και δεν κρατώ κακία. Όταν, όμως, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα και όχι για αποκυήματα της φαντασίας, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει τους κανονισμούς της Unesco που έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις πλευρές. Ένα κράτος που καταλαμβάνει μια χώρα δεν μπορεί να πουλά την εθνική πολιτιστική κληρονομιά της ακόμα πιο σχετικό είναι το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν βάναυσα από τον ναό από τους Τούρκους και μετά πωλήθηκαν. Ήταν ένα μοναδικό Μνημείο που κομματιάστηκε. Είναι σαν να κομματιάσεις το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι του να βρεθεί στην Αγγλία, το μπράτσο του στο Βατικανό και ο κορμός του στο Μητροπολιτικό Μουσείο.
(...) Σε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, οι Βρετανοί τάσσονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και ο υπόλοιπος κόσμος συμμερίζεται την άποψη αυτή. Έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς. Αλλά, ίσως είναι καλύτερα να με συγκρίνουν με τον Χίτλερ».

(πηγή δημοσιεύματα του τύπου)