gandolfi.jpg

Απεβίωσε στις 19 Ιουνίου 2013, σε ηλικία 51 ετών, ο ηθοποιός James Gandolfini/ Τζέιμς Γκαντολφίνι, γνωστός από το ρόλο του αρχιμαφιόζου Tony Soprano στην τηλεοπτική σειρά The Sopranos.
Ο Gandolfini βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές στη Ρώμη και πιθανή αιτία θανάτου θεωρείται η καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις της εκπροσώπου του HBO, Μάρα Μικιάλιαν.
Ο Gandolfini προγραμμάτιζε να εμφανισθεί στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Taormina στη Σικελία. Είχε κερδίσει 3 βραβεία Emmy για το ρόλο του στη τηλεοπτική σειρά The Sopranos.

Ο James Gandolfini γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβριού 1961, στο Westwood του New Jersey -τόπο όπου διαδραματιζόταν η σειρά The Sopranos. Πριν ασχοληθεί με την υποκριτική, ο Gandolfini είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Rutgers.
Ξεκίνησε την καριέρα του σαν ηθοποιός στο Broadway, το 1992 στην παράσταση A Streetcar Named Desire με την Jessica Lange και τον Alec Baldwin. Στον κινηματογράφο εμφανίσθηκε σ’ ένα μικρό αλλά αξιομνημόνευτο ρόλο στην ταινία True Romance (Tony Scott, 1993). Επίσης εμφανίσθηκε, πάντα σε δεύτερους ρόλους, στις ταινίες Crimson Tide, Get Shorty, A Civil Action, 8MM, The Juror και Night Falls On Manhattan. Ο ρόλος, όμως, που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ήταν στη σειρά The Sopranos. Υποδύθηκε έναν πληθωρικό, περίπλοκο στη ψυχολογία και αντιφατικό στα συναισθήματα αρχηγό της μαφίας, τον Tony Soprano.
Το 2001 έπαιξε στην ταινία The Mexican με τους Julia Roberts και Brad Pitt. Σχετικά πρόσφατες εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία Zero Dark Thirty, όπου υποδυόταν τον διευθυντή της CIA Leon Panetta, αλλά και στις ταινίες In The Loop (2009), Killing Them Softly, Not Fade Away, Where The Wild Things Are (Spike Jonze, 2009).