sarris.jpg
Ο Andrew Sarris, ένας από τους πιο σημαντικούς αμερικάνους κριτικούς κινηματογράφου και υπέρμαχος της θεωρίας του δημιουργού (auteur), πέθανε την Τετάρτη 20/6/2012 στο Μανχάταν. Ήταν 83 χρονών.  Η σύζυγός του, επίσης κριτικός κινηματογράφου, Molly Haskell, δήλωσε ότι αιτία ήταν οι επιπλοκές μιας λοίμωξης μετά από πτώση.
Διεισδυτικός και οξύς ως κριτικός, ο Andrew Sarris ξεκίνησε τη δραστηριότητα τη δεκαετία του 60 από το περιοδικό Film Culture. Αργότερα τόσο από την στήλη του στην εφημερίδα Village Voice, αλλά και από τον The New York Observer,  παρουσίασε τους μεγάλους δημιουργούς της εποχής του -François Truffaut, Max Ophuls, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa.
Με τα γραπτά του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της θεωρίας του δημιουργού (auteur) στην Αμερική. Σύμφωνα μ’ αυτήν ένας μεγάλος σκηνοθέτης μιλάει μέσα από τις ταινίες του, με τον ίδιο τρόπο που ένας σημαντικός συγγραφέας μιλάει μέσα από τα βιβλία του. Ο Andrew Sarris υποστήριξε ότι ένας σκηνοθέτης με το όραμα του μπορεί να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό έργο που να ‘ναι μια ισάξιο των έργων της μεγάλης τέχνης.
Υποστήριξε ότι αρκετοί από τους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες της κλασικής περιόδου ανήκουν στο Πάνθεον των μεγάλων δημιουργών όπως οι Orson Welles, John Ford, Howard Hawks, Sam Fuller, αλλά και ο βρετανός Alfred Hitchcock.
Κριτικά κειμενα του βρίσκονται στο βιβλίο The American Cinema: Directors and Directions 1929-1968.
Ήταν ελληνικής καταγωγής.

(πηγή nytimes.com)