(Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας)
του Andrzej Wajda
(καταγραφή μιας συζήτησης)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_walesa-man-of-hope.jpg

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στον Λεχ Βαλέσα και το κίνημα «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία του ’80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του Αντρέι Βάιντα "Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας". Πρόκειται για μία από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε ο Βάιντα (2013), στην οποία πραγματεύεται την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, αντλώντας την έμπνευσή του από τον αγώνα των Πολωνών να σταθούν όρθιοι και να διατηρήσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους μέσα στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού.
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Παν/μιο Μακεδονία, και ο Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης.
Στην εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης παρευρίσκονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κριτικοί κινηματογράφου και τέχνης, προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές διαφόρων σχολών του Αριστοτελείου, καθώς και σινεφίλ κοινό από τη Θεσσαλονίκη.
Κάλυψη εκδήλωσης και ψηφιακό μοντάζ: Σπύρος Αμοιρόπουλος.