nurgul5.jpg

Τρεις η ώρα στο άδειο από κόσμο καφέ του Κέντρου Τύπου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης. Η πόρτα ανοίγει και η Nurgül Yeşilçay/ Νουργκιούλ Γιεσιλτσάι μπαίνει βιαστική. Η είσοδος της στον χώρο μεταφέρει κάτι από την ένταση του χαρακτήρα της Αyten, που υποδυόταν στην ταινία του Fatih Akin, The Edge of Heaven (Στην άκρη του ουρανού). Η εμφάνισή της λιτή, ανεπιτήδευτη, αλλά το χρώμα των ματιών της παγιδεύει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Κοιτώντας την δεν μπορείς παρά να σκεφτείς το όνομα της: Nurgül στα τουρκικά σημαίνει "φωτεινό τριαντάφυλλο".
Ύστερα από τις απαραίτητες συστάσεις απαντάει πρόθυμα στις ερωτήσεις του cinephilia.gr

nurgul4.jpg
THE EDGE OF HEAVEN
Ο Fatih μ’ εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Το ίδιο έκανα και εγώ. Μ’ είχε δει και σε άλλες ταινίες και του είχα αρέσει πολύ. Ειδικά στην ταινία Borrowed Bride (2005) [σ.τ.ε. τούρκικος τίτλος Egreti gelin, σκηνοθέτης ο βετεράνος Atif Yilmaz, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της]. Πριν αρχίσουν τα γυρίσματα μου είπε ότι ήταν σίγουρος ότι θα απέδιδα πειστικά το ρόλο της Ayten [σ.τ.ε. ο χαρακτήρας της πολιτικής ακτιβίστριας την οποία υποδυόταν στην ταινία].
Ένας συνεργάτης του Fatih τον συμβούλεψε να μην μ’ εμπιστευτεί γιατί ήμουν υπερβολικά θηλυκή και σέξι για το ρόλο της Ayten - ειδικά όπως εμφανιζόμουν στην ταινία Borrowed Bride. Ευτυχώς δεν τον έπεισε. Πιστεύω ότι ο ερωτισμός έχει να κάνει με την κίνηση, την ομιλία, την υποκριτική γενικότερα. Ο ρόλος της Ayten δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο ερωτικό μοντέλο και γι’ αυτό προσαρμόστηκα αμέσως στις ανάγκες του χαρακτήρα.
Είχα μελετήσει το σενάριο έξι μήνες πριν ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας. Τρεις μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων άρχισαν οι πρόβες. Ζώντας και η ίδια στην Κωνσταντινούπολη είχα έρθει σε επαφή με άτομα που ζούσαν όπως η Ayten. Έμαθα τα πάντα γι’ αυτούς: το πώς ζούσαν, τι έτρωγαν, τι έπιναν, ακόμα και τι μάρκα τσιγάρα κάπνιζαν. Ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν πιο πειστική.
nurgul3.jpg(…) Στη σκηνή στην κουζίνα με τη Hanna Schygulla (Χάνα Σιγκούλα), όπου λέω «Fuck the European Union», ήμουν τόσο πολύ αναστατωμένη που έπρεπε να τη γυρίσουν πολλές φορές. Για μένα ήταν μια πολύ σημαντική σκηνή. Για να μ' ηρεμήσει ο Fatih μου είπε ότι δεν έπρεπε να αγχώνομαι και ότι έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν όσο film χρειαστεί μέχρι να την αποδώσω σωστά.
Ο Fatih Akin δεν είναι δύσκολος άνθρωπος. Η συνεργασία μαζί του ήταν εύκολη γιατί μοιάζουμε σαν χαρακτήρες.
(…) Έχω δει όλες τις ταινίες του Fatih Akin. Μ’ αρέσουν όλες, αλλά ξεχωρίζω ιδιαίτερα το Gegen die Wand (Ποτέ μαζί). Πιστεύω ότι κάθε σκηνοθέτης έχει το δικό του στυλ και ότι ο ηθοποιός πρέπει να προσαρμόζεται στο στυλ του κάθε σκηνοθέτη. Θέλω να δουλεύω με διαφορετικού τύπου σκηνοθέτες, ακριβώς για να δοκιμάζω την εμπειρία αυτή.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΣΙΝΕΜΑ
Στην Τουρκία σαν ηθοποιός δεν επιβιώνεις οικονομικά, αν δεν κάνεις τηλεόραση.
Έχω θεατρική παιδεία. Σπούδασα σε πανεπιστημιακή δραματική σχολή. Και στην αρχή προτιμούσα το θέατρο, τόσο ως θεατής όσο και ως ηθοποιός. Σιγά -σιγά όμως με κέρδισε ο κινηματογράφος. Τον θεωρώ πιο δύσκολο για έναν ηθοποιό, πιο πολύπλοκο: πρώτα γυρνάς το τέλος, μετά την αρχή και τέλος τη μέση. Και το κυριότερο, οποιαδήποτε ατέλεια στον κινηματογράφο μεγεθύνεται. Στον κινηματογράφο ο ηθοποιός πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές, να μετρά σωστά, να βρίσκει κάθε φορά τη σωστή δόση. Κι επειδή μ’ αρέσουν οι προκλήσεις και θέλω να δοκιμάζομαι στα δύσκολα, προτιμάω να παίζω σε ταινίες -αρκεί φυσικά να μου γίνονται οι κατάλληλες προτάσεις.
nurgul2.jpg[Στο θέατρο] Πρώτα μελετάω το θεατρικό έργο και μετά συζητάω με το σκηνοθέτη. Τού λέω τι αισθάνομαι, τις σκέψεις μου για το ρόλο. Δε θέλω να δουλεύω με οδηγίες της τελευταίας στιγμής- θέλω να έχω τον χρόνο μου για προετοιμασία. Γι’ αυτό ζητάω να έχω τρεις με έξι μήνες για την προετοιμασία του ρόλου, πριν να ξεκινήσουν οι πρόβες. Αν χρειαστεί ζητάω και κάποιο διάλειμμα μέχρι να είμαι σίγουρη γι’ αυτό που κάνω. Όμως η τελική εικόνα για το ρόλο διαμορφώνεται όταν θα συναντηθώ με το σκηνοθέτη και τους άλλους ηθοποιούς.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ
Αρχικά ήθελα να γίνω ζωγράφος. Όμως τελειώνοντας το σχολείο ερωτεύτηκα πλατωνικά ένα νεαρό που ήθελε να σπουδάσει ηθοποιός. Έτσι έδωσα κι εγώ εξετάσεις στη δραματική σχολή και πέρασα πρώτη. Ο έρωτας ήταν αυτός που με οδήγησε σ’ αυτόν το χώρο.
nurgul1.jpg
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Οι αγαπημένοι μου σκηνοθέτες στον κινηματογράφο είναι ο Roman Polanski, ο Μartin Scorsese κι από Τούρκους ο Semih Kaplanoglou [σ.τ.ε. σκηνοθέτης των ταινιών Yumurta / Egg (2007), Melegin dususu (2005), Herkes kendi evinde/ Away from Home (2001) προβλήθηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης] και ο Ferzan Ozpetek [σ.τ.ε. σπούδασε στην Ιταλία η ταινία του Harem suare (1999) είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης].

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
Την περίοδο αυτή ετοιμάζω το ρόλο μου για μια ταινία του Erden Kiral [σ.τ.ε. βετεράνος Τούρκος σκηνοθέτης με συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαφορά φεστιβάλ, με πιο σημαντική την Αργυρή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου για την ταινία Hakkari'de Bir Mevsim (1983)]. Είμαι τυχερή που θα συνεργαστώ μαζί του. Τα γυρίσματα ξεκινούν το Μάιο 2008 με στόχο η ταινία να είναι έτοιμη ως την επόμενη Berlinale.

(Ευχαριστούμε θερμά τη Zeynep Dilek για τη μετάφραση/ Many thanks to Zeynep Dilek for the translation)

Καλλιόπη Πουτούρογλου