του Κώστα Μαυρουδή
donkikho.jpg

Το "Τιτάνια" (Θεμιστοκλέους) είναι σινεμά τσέπης, σαν ορισμένες αίθουσες του '70 στο Παρίσι. Δεν υπάρχει άλλη τόσο μικρή στην Αθήνα. Παίζει τρεις ταινίες για πέντε μέρες, με εισιτήριο 5 ευρώ. Χθες, μετά τη δραματική συνέντευξη που αφορούσε την τριμερή (τρόικα), είπα να δω την προβολή των 8μμ, τον σοβιετικό "Δον Κιχώτη" του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (1954, δέκα χρόνια δηλαδή πριν εμφανίσει τον ιστορικό του 'Άμλετ" με τον Σμοκτουνόφσκι). Ήταν το πιο δραστικό αντίδοτο.
Με την καχυποψία του παλιού θεατή βρήκα μάλιστα μια εξαιρετικά δημιουργική επιρροή. Στη "Βιριδιάνα" του Μπουνιουέλ (1960), η σκηνή με τους επαίτες (σε μια κρίση αφελούς φιλανθρωπίας, στεγάζονται και δειπνούν στην έπαυλη του Δον Χάιμε, θείου της δόκιμης μοναχής Βιριδιάνας) μοιάζει πολύ με τo κεφάλαιο όπου ο Δον Κιχώτης απελευθερώνει τους κρατούμενους οι οποίοι μεταφέρονται αλυσοδεμένοι κάπου στην ύπαιθρο.
Στην περίπτωση του Μπουνιουελικού μύθου οι επαίτες ρημάζουν το θαυμάσιο σπίτι στην απεχθή τους κραιπάλη. Κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του κλασικού βιβλίου: ο υπόκοσμος που απελευθερώνεται, αντί να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στον "ιππότη", τον σπάει στο ξύλο και τον στέλνει στο κρεβάτι για καιρό.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της γραμμικής, αλλά πιστής στο πνεύμα της ποιητικής χίμαιρρας, ταινίας, ήταν νομίζω το χρώμα. Δεν ξέρω αν ανήκει στις περιπτώσεις όπου το ξεθώριασμα θεωρήθηκε ότι δίνει ένα νέο εικαστικό ενδιαφέρον. Ανάλογες αλλαγές, διάβασα, έχουν συμβεί σε ταινίες του Χίτσκοκ, όπου η αποχρωματισμένη Kodak δείχνει πια κάτι καινούργιο. Οι Τουλουμπέγιεφ και Τσερκάσοφ (Δον Κιχώτης, και βέβαια γνωστός ως Ιβάν ο τρομερός του Αιζενστάιν) ερμήνευσαν τους δύο μεγάλους ρόλους.
Εν πάση περιπτώσει, η επιστροφή στο σπίτι με επανέφερε στα δικά μας. Τα μεσάνυχτα, τα ξένα μέσα στο σύνολό τους μετέδιδαν πρώτη, ως σημαντικότερη, την είδηση για το σύντομο ταξίδι του Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα. Μιλούσαν με εκτεταμένες ανταποκρίσεις και σχόλια για τις γνωστές εξελίξεις.

* Ο Κώστας Μαυρουδής είναι ποιητής, εκδότης του περιοδικού «Το Δέντρο» και υπεύθυνος για το μπλογκ http://costas-mavroudis.blogspot.gr/

(ανάρτηση στο Facebook /31 Ιανουαρίου 2015 στις 12:05 μ.μ. )