b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_60-tiff.jpg

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:
· Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε, κινηματογραφίστρια, θεατρική σκηνοθέτις, καλλιτέχνις (Λιθουανία)
· Τζάκι Ντέιβις, παραγωγός (Ηνωμένο Βασίλειο)
· Αριάν Λαμπέντ, ηθοποιός (Γαλλία)
· Αγγελική Παπούλια, ηθοποιός (Ελλάδα)
· Βίλαντ Σπεκ, κινηματογραφιστής, συγγραφέας, επιμελητής ταινιών (Γερμανία)
Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
ΘΑ 'ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ του Όλιβερ Λάσε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)
Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:
ΠΥΡΕΤΟΣ της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία)
Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται:
Στην σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν για την ταινία ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Στην Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία)
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Αμαδόρ Άριας για την ερμηνεία του στην ταινία ΘΑ 'ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ του Όλιβερ Λάσε, (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

ΒΡΑΒΕΙΟ MEET THE NEIGHBORS
Το νέο διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο Meet the Neighbors πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο 60ό ΦΚΘ. Στο τμήμα συμμετείχαν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι: Ταρίκ Ακτάς (σκηνοθέτης), Μαρία Κριαρά (εικαστικός) και Πάμελα Μπιένσομπας (σύμβουλος κινηματογράφου, κριτικός και δημοσιογράφος).
Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
ΤΛΑΜΕΣ σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (Τυνησία, Γαλλία)

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY
Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Σάιμον Γιόχανσεν (δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ), Μπάμπη Μακρίδη (σκηνοθέτη) και Ειρήνη Βιανέλλη (σκηνοθέτιδα και animator).
Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία:
ΕΠΙΒΑΤΗΣ σε σκηνοθεσία των Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαιν (Αυστραλία)
Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ της Μαρίας Μαυροπούλου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:
Κρίστεν Άλεν (Νορβηγία)
Χοβίκ Χαμπέσιαν (Λίβανος)
Δημήτρης Μπάμπας (Ελλάδα)
Απονέμει τα εξής βραβεία:
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)
Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία:
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:
Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού, τη διαδικασία επιλογής του οποίου υλοποιεί η Fischer:
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)
Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής FIPRESCI:
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.
Το ΕΚΚ απονέμει το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, εξ’ ημισείας στους:
Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία COSMIC CANDY (Ελλάδα)
και
Κώστα Αθουσάκη για την ταινία ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ (Ελλάδα)
Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας ελληνικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον:
Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του ENTWINED (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού και θεσπίζει ένα βραβείο στο πλαίσιο του ΦΚΘ με αφορμή την επέτειο και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.
Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους: Μαρία Κατσουνάκη (δημοσιογράφο), Εύα Στεφανή (σκηνοθέτιδα) και Γιώργο Φρέντζο (διευθυντή φωτογραφίας).
Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ του Γιώργου Γεωργόπουλου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»
Την κριτική επιτροπή για το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής απαρτίζουν οι: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (σκηνοθέτις), Ελάντ Σαμορζίκ (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ) και Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου)
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
MOFFIE του Όλιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός κινηματογράφου / κινηματογραφίστρια), Λένα Ράμμου (σύμβουλος οπτικοακουστικών και MEDIA) και Μανίνα Ζουμπουλάκη (σεναριογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος)
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
COSMIC CANDY της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι: Γιάννης Σταματίου (πρόεδρος), Μαρία Αμανατίδου, Αργύρης Ζήλος, Ορέστης Μακρής, Κωνσταντίνα-Αθηνά Τσιρώνη. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:
Καλύτερη Ταινία:
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ του Σύλλα Τζουμέρκα (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία)

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER για διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)
Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΜΑ ΤΙ ΧΩΡΑ!, του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία, Σερβία, Πολωνία)
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ σε σκηνοθεσία των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ – Μεβεγιέκ (Γαλλία)

Τα βραβεία της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ

Η απονομή των βραβείων της Αγοράς του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι.
Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA φιλοξένησε 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 11 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 200 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market, ενώ προσέφερε υπηρεσίες matchmaking – για ελληνικές ταινίες.

Το νέο βραβείο Thessaloniki EAVE Marketing Workshop Scholarship 2020 προσέφερε υποτροφία στην Βίκη Αντωνοπούλου από την εταιρία παραγωγής StudioBauhaus για να παρακολουθήσει το εργαστήρι.
Στη συνέχεια, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία INITIATIVE FILM που εκπροσωπήθηκε από την Isabelle Fauvel προσέφερε υπηρεσίες για ανάπτυξη φέτος σε δυο κινηματογραφικά σχέδια:
     Μια εξάμηνη εποπτεία στο κινηματογραφικό σχέδιο THIRD KIND, Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης, Παραγωγή: Στέλιος Κοτιώνης, Βέτα Χατζηϊωάννου, Αντιγόνη Ρώτα - Foss Productions, Συμπαραγωγή: Squared Square Films, Ελλάδα
    Και μια συμβουλευτική συνάντηση με το κινηματογραφικό σχέδιο ΑΚΡΥΛΙΚΟ, Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας, Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός– Faliro House, Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα.
Έπειτα, η κυρία Λένα Ράμνου εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) και βράβευσε με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο OCÉANE, Σκηνοθεσία: Eva Pervolovici, Παραγωγή: Tudor Giurgiu, Matei Truta – Libra Films, Ρουμανία.
Στη συνέχεια, ο κ. Πυρπασόπουλος κάλεσε την κριτική επιτροπή του 15ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Rita Dagher - παραγωγός, Senorita Films, Γαλλία, Peter Rommel - Παραγωγός, Rommel Productions, Γερμανία, Mira Staleva - Επικεφαλής του Sofia Meetings και παραγωγός, Βουλγαρία και αυτοί βράβευσαν με δύο ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ τα κινηματογραφικά σχέδια:
 - IRIS, Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Αριστείδου, Παραγωγή: Μόνικα Νικολαΐδου – Filmblades, Nathalie Dennes– The Living, Συμπαραγωγή: 1.61 Films, Road Movies, Graal, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα.
-LEYLA, Σκηνοθεσία: Erol Mintas, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Eros Mintas – Mintas Film Γαλλία, Τουρκία
Τέλος, η κριτική επιτροπή απένειμε τη διαπίστευση για το Producers’ Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2020 στην παραγωγό Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα του κινηματογραφικού σχεδίου ΑΚΡΥΛΙΚΟ.
Στη συνέχεια, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, για ανάπτυξη σεναρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Crossroads απένειμε το βραβείο των 8.000 ευρώ για πέμπτη χρονιά στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ, Σκηνοθεσία: Neritan Zinxhiria, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2place, Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τίμησε με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35 το κινηματογραφικό σχέδιο THE LAND BEYOND, Σκηνοθεσία: Nadine Salib, Παραγωγή: Hala Lotfy - Hassala, Αίγυπτος.
Τέλος, ο λόγος δόθηκε στην κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress αποτελούμενη από τους Στιβ Κρικρή – Σκηνοθέτης, Ελλάδα, Daniela Persico – Προγραμματίστρια, Locarno Film Festival, Ελβετία, Virginie Devesa – Εκπρόσωπος πωλήσεων, Alpha Violet, Γαλλία και Karin Schockweiler – Εκπρόσωπος Eurimages, Λουξεμβούργο, η οποία βράβευσε τρεις ταινίες από τις έντεκα που πήραν μέρος:
     Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο σε μια ταινία «που είναι ένα καινοτόμο, πειραματικό φιλμ για ένα επείγον και επίκαιρο ζήτημα όπως η τοξική καταστροφή της Φουκουσίμα». Το βραβείο κέρδισε το THE VOYAGE OUT, Σκηνοθεσία: Ana Vaz, Παραγωγή: Olivier Marboeuf – Spectre Productions, Συμπαραγωγή: Stenar projects, Γαλλία | Πορτογαλία.
    Το βραβείο GRAAL στο τμήμα Agora Works in Progress που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production δόθηκε σε μια ταινία «για την πρωτοτυπία στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις Μητέρες με διαφορετικό τρόπο και που προσεγγίζει τις Μητέρες ως Γυναίκες με κρυφές επιθυμίες». Το βραβείο κέρδισε το METAMORPHOSES, Σκηνοθεσία: Dušan Zorić, Matija Gluščević, Παραγωγή: Čarna Vučinić, Dragana Jovović – Non-Aligned Films, Συμπαραγωγή: Ankica Jurić-Tilić –Kinorama, Dusan Zoric, Matija Gluscevic, Σερβία, Κροατία.
    Τέλος, το βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονεμήθηκε για τρίτη χρόνια στο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο σε μία ταινία «για την εντυπωσιακή οπτική προσέγγιση και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης προσέγγισε την αναζήτηση του Χρυσού, συνδέοντάς την με τον Διάβολο. Γυρισμένο σε υψόμετρο 3500 μ. στη Λίμα, με προστασία ασφαλείας όλη την ώρα, επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια οικεία και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα». Το βραβείο κέρδισε το MOTHER LODE, Σκηνοθεσία: Matteo Tortone, Παραγωγή: Alexis Taillant, Nadège Labé – Wendigo Films, Συμπαραγωγή: C-Side Productions (Ελβετία), Malfé Film (Ιταλία), Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία.

 (δ.τ.)