43fest.jpg
H Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τους:
Μάρκο Μπελόκιο, σκηνοθέτης - πρόεδρος (Ιταλία)
Μιρολιούμπ Βούκοβιτς, κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος (Γιουγκοσλαβία)
Τιερί Ζους, Σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου & μουσικής (Γαλλία)
Νίκι Καρίμι, ηθοποιός (Ιράν)
Φατμίρ Κότσι, σκηνοθέτης (Αλβανία)
Αχιλλέα Κυριακίδη, σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου, πεζογράφος (Ελλάδα)
Μπομπ Ράφελσον, σκηνοθέτης (ΗΠΑ)

Απονέμει:

Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας
Χρυσός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 36.700 ευρώ)

εξ ημισείας:
στην ταινία MIZU NO ONNA (Γυναίκα της Βροχής) του Hidenori Sugimori (Χιντενόρι Σουτζιμόρι) (Ιαπωνία)
και στην ταινία SUD SANAEHA (Για Πάντα Δικός σου) του Apichatpong Weerasethakul (Απιτσατπόνγκ Ουεερασεθακούλ) (Ταϊλάνδη)

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής -
Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 22.000 ευρώ)
στην ταινία BUNGALOW (Μπάνγκαλοου) του Ulrich Kohler (Ούλριχ Κέλερ) (Γερμανία)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
στον Carlos Reygadas (Κάρλος Ρεϊγάδας) για την ταινία JAPON (Χαπόν) (Μεξικό - Ισπανία)

Βραβείο Σεναρίου
στην Allis Nellis (Αλίς Νέλις) για την ταινία VYLET (Τα Μυστικά μιας Εκδρομής) (Τσεχία - Σλοβακία)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
στην Manca Dorrer (Μάνσα Ντόρερ) για την ταινία SLEPA PEGA (Τυφλός Στόχος) της Hanna A.W. Slak (Χάνα Α.Β. Σλακ) (Σλοβενία)

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
στον Χρήστο Στέργιογλου για την ταινία ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ της Πέννυς Πανναγιωτοπούλου (Ελλάδα) και για την ταινία ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ της Κατερίνας Ευαγγελάκου (Ελλάδα)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος
στην ταινία GWENCHANA ULJIMA (Μην Κλαις) του Min Boung-hun (Μιν Μπουνγκ-χουν) (Κορέα)

Ειδική Μνεία
στον Muhamad Rahimov (Μουχαμάντ Ραχίμοβ) για την ταινία GWENCHANA ULJIMA (Μην Κλαις) του Min Boung-hun (Μιν Μπουνγκ-χουν) (Κορέα)

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Κριτική Επιτροπή του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ήθελε να επισημάνει ότι οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος χαρακτηρίστηκαν από μια πλούσια και δυναμική ποικιλομορφία.
Όσον αφορά στη θεματολογία, διαπιστώσαμε ότι πολλές από αυτές τις πρώτες και δεύτερες ταινίες ασχολούνται με τα θέματα της φυγής, των διχασμένων προσωπικοτήτων και της μοναχικότητας.
Διαπιστώσαμε επίσης δύο τάσεις στην κινηματογραφική προσέγγιση και στη γλώσσα των ταινιών: την έντονη και εποικοδομητική τους ταύτιση με τον αφηγηματικό κινηματογράφο, όπως και την σημαντική τους εστίαση σε μια πρωτοποριακή οπτική φόρμα.
Θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους κινηματογραφιστές και να τους ευχαριστήσουμε που εμπιστεύθηκαν το έργο τους στην κρίση μας.

ΣΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΚΚ
Στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, "Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου", απένειμε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) το βραβείο της την Κυριακή το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Κώστας Τερζής, σημείωσε ότι η συνέλευση των μελών της ΠΕΚΚ, η οποία έγινε χθες το βράδυ, έπειτα από γόνιμη συζήτηση κατέληξε στο εξής σκεπτικό:
"Στο φετινό, 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, διαπιστώνει ότι στην πλειονότητά τους οι ελληνικές ταινίες της φετινής παραγωγής μεταχειρίζονται παλιούς και κουρασμένους αφηγηματικούς κώδικες ενώ, όταν προσπαθούν να μιλήσουν για το σήμερα, αυτό γίνεται με τρόπο ανώδυνο και αδιάφορο.
"Θα ήταν παράλειψή μας, λοιπόν, αν δεν επισημαίναμε από αυτή τη θέση ότι ο τρόπος επιλογής και χρηματοδότησης σεναρίων φαίνεται να υπακούει ακόμα σε ξεπερασμένες λογικές επετηρίδας και στην πεπατημένη της εύπεπτης δραματουργίας. Ωστόσο, κάτι σημαντικό αναδεικνύεται μέσα από το φετινό πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου: η δυναμική και συγκροτημένη σκηνοθετική υπογραφή νέων γυναικών δημιουργών.
"Επιβραβεύοντας αυτή την τάση, η ΠΕΚΚ απονέμει το βραβείο της στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, 'Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου', με εννέα ψήφους, έναντι πέντε που συγκέντρωσε η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου 'Θα το μετανιώσεις'. Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου χειρίζεται το θέμα της απώλειας ξεπερνώντας το σκόπελο της εύκολης συγκίνησης με έναν τρόπο σύνθετο, διεισδυτικό και ταυτόχρονα ευθύ, που συνδυάζει το καλά επεξεργασμένο σενάριο με την κινηματογραφική αρτιότητα του αποτελέσματος".
Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι την τιμά πολύ η επιλογή της ΠΕΚΚ. "Θα ήθελα να πω από ψυχής μου ότι νιώθω περήφανη γι' αυτή την τιμή. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που έδωσαν την ψυχή τους γι' αυτή την ταινία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και αυτούς που ενίσχυσαν την ταινία με την αγάπη τους και με τα λεφτά τους, με πρώτο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου".

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Η κριτική επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ - ΟΤ), με ανακοίνωσή της απονέμει φέτος -με απόφαση κατά πλειοψηφία- το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας στην ταινία μυθοπλασίας "Θα το μετανιώσεις", της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

Τα BPABEIA KOINOY DEWARS απονέμονται:
Από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος στην ταινία:
OCCIDENT (ΔΥΣΗ) του Cristian Mungiu (Κριστιάν Μουνγκίου) (Ρουμανία)
Από τις ταινίες του τμήματος Ελληνικός Κινηματογράφος 2002:
Στην ταινία μυθοπλασίας:
ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ (THINK IT OVER) της Κατερίνας Ευαγγελάκου (Katerina Evangelakou)

*Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

H Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους:
Ελί Καστιέλ, πρόεδρος (Καναδάς)
Ντουμπράβκα Λάκιτς (Γιουγκοσλαβία)
Νίνα Τσιρκούν (Ρωσία)
Κάρλο Τζεντίλε (Ιταλία)
Χρήστος Μήτσης (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:
Το βραβείο FIPRESCI ταινίας του Διαγωνιστικού Τμήματος εξ ημισείας:
στην ταινία VYLET (ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ) της Allis Nellis (Αλίς Νέλις) (Τσεχία - Σλοβακία)
"Για το χιουμοριστικό τρόπο αφήγησης μιας δραματικής ιστορίας έχοντας ταυτόχρονα τον πλήρη έλεγχο όλων των εκφραστικών της μέσων στην ταινία"
και στην ταινία ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (Ελλάδα)
"Για την τολμηρή συμβίωση της καθημερινότητας και την συμβολική διάσταση της ζωής"
Το βραβείο FIPRESCI ταινίας των Παράλληλων Τμημάτων στην ταινία:
MAN TARANEH, 15 SAL DARAM (ΕΙΜΑΙ Η ΤΑΡΑΝΕ, ΕΤΩΝ 15) του Rassul Sadr-Ameli (Ρασούλ Σαντρ - Αμελί) (Ιράν) στο πλαίσιο των Νέων Οριζόντων
"Για την αποτελεσματικότητά της στην απεικόνιση μιας νέας προοπτικής στην κατάσταση της γυναίκας στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία"