cinema4.jpg


Από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, παρουσιάζει ταινίες από την Κύπρο και τον κόσμο.
Δεκάδες μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, στο πλαίσιο ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου θεσμού. Κινηματογραφικές προβολές, παράλληλα προγράμματα, αφιερώματα, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ.
Κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής εβδομάδας, σκηνοθέτες, παραγωγοί και δημιουργοί της διεθνούς και εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Ριάλτο, παρέχοντας στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα καλύτερα δείγματα παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους.
Στο τιμόνι του Φεστιβάλ, ως Καλλιτεχνική Επιτροπή βρίσκονται οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.
Η Κριτική Επιτροπή  Θα απονείμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ  ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
13 κυπριακές ταινίες στο φετινό Εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα
Δεκατρείς ταινίες μικρού μήκους από Κύπριους σκηνοθέτες θα δούμε φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό μας πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι οι κυπριακές ταινίες μετέχουν αυτόματα και στο διεθνές πρόγραμμα:

8 Μέρες Παρλόρ, Ζωής Φυλακτίδου
Το 8 Μέρες Παρλόρ ακολουθεί το έργο του ακαδημαϊκού γλύπτη Λεωνίδα Σπανού που βασίζεται στο νησί της Κύπρου όπου μια παρλόρ κιθάρα δημιουργείται σε περίοδο 8 ημερών. Ο αργός ρυθμός της ταινίας επικεντρώνεται στην τέχνη της κατασκευής και τη σημασία που έχει το υλικό για να δικαιολογεί την ίδια την ύπαρξή του.

Αντίδοτον, Μιχάλη Χαπέσιη
Ένας απλός άνθρωπος, επιστρέφοντας στο αυτοκίνητό του μετά την δουλειά βρίσκει ένα πορτοφόλι στο πεζοδρόμιο. Στην προσπάθειά του να το επιστρέψει περιπλέκεται σε ατέρμονες περιπέτειες...

Bad Habits, Αιμίλιου Αβραάμ
Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα βιβλιοθηκάριο που κάνει μια ανακάλυψη. Στην προσπάθειά του να επιλύσει το πρόβλημα, μπλέκεται σε μια επικίνδυνη πλοκή που τον θέτει σε κίνδυνο.
 
Εξουσία, Αντώνη Ιωαννίδη
Ένας κυνηγημένος. Ένας κατηγορούμενος που αθωώνεται. Ένας εκδότης, ένας υπουργός, ένας δικαστής και δυό γυναίκες σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Μπορεί η δικαιοσύνη να υπερτερήσει; Μπορεί το κακό να νικηθεί από το καλό ή μήπως τα δύο συγχέονται;....ποια είναι τελικά.....η ουσία;

Ήμισυ, Αργυρούς Νικολάου
Η Άσσια, μια ιδιόμορφη καλλιτέχνις, δημιουργεί ένα έργο τέχνης που λαμβάνει αρνητικές κριτικές. Η ίδια επικαλείται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, αλλά δεν βλέπουν όλοι το ποτήρι μισογεμάτο. Πόσο θα της κοστίσει η καλλιτεχνική της ελευθερία;

Last Breath, Ρεβέκκας Στυλιανού (animation)
Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, όπου η αγάπη και η αφοσίωσή τους διαρκεί μέχρι την τελευταία τους πνοή. Η πραγματικότητα και η φαντασία σε αυτήν την ταινία μικρού μήκους ενώνονται, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα των δύο αυτών ανθρώπων, όπου μοιράζονται μαζί τις ζωές τους.

Mad Dogs, Δανάης Παπαϊωάννου
Τρεις απένταροι φίλοι διασκεδάζουν στην περιφέρεια του χωριού τους. Ενώ πειράζουν ο ένας τον άλλον σχετικά με ερωτικά, λεφτά, και εξουσία, πετυχαίνουν έναν εγκαταλελειμμένο σκύλο. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, τα πράγματα ξεφεύγουν, βάζοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις τους. To Mad Dogs θέτει ως κεντρικό θέμα την εξουσία, σε ένα μονοπλάνο 12 λεπτών γυρισμένο στην ελληνική επαρχία.

Το Ποτάμι, Γεωργίας Νικολάου
Η ταινία βασίζεται στο διήγημα 'Το Ποτάμι' του Αντώνη Σαμαράκη. Είναι η αρχή της Άνοιξης 1942. Ένας νεαρός στρατιώτης αναζητεί Κάθαρση και την χαμένη του ταυτότητα στα δροσερά νερά του Ποταμού, κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας, αψηφώντας τις διαταγές της Μεραρχίας.

Sanctioned, Χάρη Αγιώτη
Σε μία δυστοπική μελλοντική κοινωνία είναι νόμιμο να αφαιρέσεις ανθρώπινη ζωή αφού κάνεις αίτηση στο Υπουργείο Εγκεκριμένης Ανθρωποκτονίας και σου παραχωρηθεί νόμιμη άδεια για φόνευση. Ο Ηλίας επισκέπτεται το Υπουργείο για να υποβάλει την δική του αίτηση.

Σαββατοκύριακο, Talat Gökdemir
Μετά από τον θάνατο του πατέρα του, ο Χασάν επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από χρόνια. Καθώς περνάει πολύ χρόνο με τη μητέρα του και τον παιδικό του έρωτα στο χωριό όπου γεννήθηκε, συνειδητοποιεί ότι η πρόκληση του να ζεις σε μια παραδοσιακή κοινότητα είναι τεράστια. Η πίεση που του ασκείται έτσι ώστε να παραστεί στην κηδεία είναι μεγάλη, κάτι που σπρώχνει τον Χασάν να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και να αναζητήσει τη συμφιλίωση, όχι μόνο με την οικογένειά του αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του.
 
Σεμέλη, Μυρσίνης Αριστείδου
Η «Σεμέλη» τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Άρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση πέρα από τη σχέση γονέα – παιδιού, καθώς επιδιώκει να εξετάσει εκ νέου οποιαδήποτε σχέση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια υποκείμενη κατανόηση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, και ορισμένα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι καθολικά ανθρώπινες. Η «Σεμέλη» αναδεικνύει πόσο εύθραυστες και ευάλωτες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του, προκειμένου να κάνει το βήμα προς τα εμπρός.

The Soup, Νίκου Σύννου (animation)
Ένας άνθρωπος έχει δύο κοτόπουλα. Όταν ένα κοτόπουλο αρρωσταίνει αυτός σκοτώνει το υγιές κοτόπουλο για να κάνει μια σούπα στο άρρωστο ως θεραπεία.

Τανγκό στο Μπαλκόνι, Μίνωα Παπά
Ο Τζόν Γουέξλερ είναι βετεράνος των πολέμων στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύεται να συνηθίσει την νέα του ζωή σαν απλός πολίτης καθώς τα ηθικά τραύματα και το μετατραυματικό στρες που υπέστη στον πόλεμο, τον βασανίζουν συνεχώς. Στο ταξίδι της ψυχικής ανάρρωσης ο Τζόν πρέπει να αντιμετωπίσει την έμμονη παρουσία ενός νεαρού Ιρακινού που ίσως να σκότωσε στον πόλεμο.


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πέραν από 60 ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν φέτος για τα μεγάλα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει και προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες και κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου από την διεθνή κινηματογραφική οικογένεια, για να συμμετέχουν ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που θα απονείμει τα βραβεία για το Εθνικό και το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.
Φέτος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο καταξιωμένος Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας, και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανίτης.  Ο Γ. Αρβανίτης υπήρξε ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως Αναπαράσταση και Μία αιωνιότητα και Μία Μέρα  ενώ, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει βραβευθεί 9 φορές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την Καλύτερη Φωτογραφία. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως οι Tomas Clay, Frederick Wiseman, Radu  Mihaileanu, Marco Fererri, Marco Bellochio, Volker Schlöndorff, Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Αδελφοί Dardenne, Jean-Pierre Ameris, Catherine Breillat. Στο βιογραφικό του καταγράφονται 111 ταινίες μεγάλου μήκους (ελληνικές και ξένες).
Ο Γ. Αρβανίτης θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την Κυριακή 16/10 από τις 6μ.μ. μέχρι τις 8μ.μ., στο Θέατρο Ριάλτο (επί σκηνής). Είσοδος Ελεύθερη.
Μαζί του στην Κριτική Επιτροπή θα είναι οι:
Jukka-Pekka Laakso, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τάμπερε (Φινλανδία). To συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει τη σφραγίδα της FIAPF (International Federation of Film Producers Association) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους, μαζί με το φεστιβάλ του Oberhausen και του Clermont-Ferrand.
Nicolas Khabbaz, Παραγωγός- Σκηνοθέτης, Επικεφαλής του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame University (NDU) του Λιβάνου και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDU International Short Film Festival.
Δρ. Bojidar Manov, Κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος (Pressa daily, Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία, περιοδικό Kino κλπ.) από τη Βουλγαρία. Διετέλεσε Πρύτανης της Σχολής Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου & Κινηματογράφου της Σόφιας. Σήμερα κατέχει θέση λέκτορα στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)
Τώνια Μισιαλή, Κύπρια Σκηνοθέτης - Παραγωγός και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του φεστιβάλ Cyprus Film Days International Festival. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ προσκαλεί έναν Κύπριο σκηνοθέτη ο οποίος βραβεύθηκε με το μεγάλο βραβείο σε προηγούμενη έκδοση του φεστιβάλ, ως μέλος της κριτής Επιτροπής. Η Τώνια Μισιαλή απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους το 2014, με την ταινία  Νανούρισμα της Πεταλούδας.


TO ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ISFFC
Η φετινή γιορτή των ταινιών μικρού μήκους περιλαμβάνει - εκτός από το διαγωνιστικό- και ένα δυνατό πρόγραμμα παράλληλων προβολών που αφουγκράζεται παγκόσμια προβλήματα και κτίζει γέφυρες με την Αφρική, την Μέση και την Άπω Ανατολή καθιστώντας το Φεστιβάλ ένα πολιτιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Maisha Film Lab: Με δύναμη από την Αφρική
Κυριακή 16/10 - 11μ.μ., Πλατεία Ηρώων 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια επιλογή από αφρικανικές ταινίες μικρού μήκους, από το Maisha Film Laboratory for East Africans. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε νεαρούς κινηματογραφιστές στην Αφρική, ενώ τους παρέχει τα κατάλληλα μέσα για τη δημιουργία ταινιών, μέσα από τις οποίες εκφράζεται η πλούσια παράδοση, η καθημερινότητα και η ιστορία της Ουγκάντας.

Το περιβάλλον στο προσκήνιο (Short Shorts Festival, Τόκυο)
Τρίτη 18/10 - 11μ.μ., Πλατεία Ηρώων
Οι προβολές του προγράμματος αυτού γίνονται σε συνεργασία με το Short Shorts, Τόκυο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ασίας, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία, και βρίσκεται στην επισημη λίστα των φεστιβαλ μικρού μήκους της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι ταινίες που θα προβληθούν επιλέγηκαν από το διαγωνιστικό του τμήμα με θέμα την οικολογία στον σύγχρονο κόσμο.

Κατανοώντας την Πραγματικότητα: Eν πλώ (Λίβανος, Συρία)
Πέμπτη 20/10 - 11μ.μ., Αναχώρηση από Παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Ταινίες μικρού μήκους σκηνοθετημένες από έφηβους πρόσφυγες από την Συρία και Λιβανέζους έφηβους που προέρχονται από μειονεκτούσες κοινότητες.  Στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Κ. Π. Καβάφης στο Τόκυο
Kαθημερινά 7μ.μ. - 11μ.μ., #isffc2016gallery (Καφετέρια Θεάτρου Ριάλτο)
Ένα πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένων από το ποιητικό έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, με δημιουργούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνών Musashino, στο Τόκυο. Η πρωτοβουλία αυτή, ένα αφιέρωμα για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Το #isffc2016gallery αποτελεί μια νέα προσθήκη στο φετινό πρόγραμμα. Το μπαρ στον πρώτο όροφο του Θεάτρου Ριάλτο, αλλάζει όψη και διαμορφώνεται ώστε να φιλοξενήσει μια σειρά από προβολές.

Το Πρόγραμμα Παράλληλων Προβολών επίσης περιλαμβάνει:
 
Ταινίες για Μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης
Δευτέρα 17/10 - 9π.μ., Θέατρο Ριάλτο
Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, έχουν προγραμματίσει ένα σύντομο πρόγραμμα προβολών ειδικά για τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργίες από ολόκληρο τον κόσμο και να αγαπήσουν τη μικρού μήκους ταινία.

Όψεις του Φανταστικού
Δευτέρα 17/10 - 11μ.μ., Πλατεία Ηρώων
Μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύθηκαν στη φετινή 15η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου. To πρόγραμμα επιμελείται ο Γιώργος Τσαγγάρης.

Amaze Me
Παρασκευή 21/10 - 11μ.μ., Πλατεία Ηρώων 
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο το κόσμο, και κριτές τους φοιτητές της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα μουσικά βίντεο θα προβληθούν στο Πάρτυ Λήξης του Φεστιβάλ.

Sixpackfilm: Be Alternative!
Kαθημερινά 7μ.μ. - 11μ.μ., #isffc2016gallery (Καφετέρια Θεάτρου Ριάλτο)
Βραβευμένες εναλλακτικές ταινίες μικρού μήκους και video art από την Αυστρία θα προβληθούν σε συνεργασία με την Sixpackfilm Austria και τον διευθυντή της, Gerald Weber.

Διοργανωτές
Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.
Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χορηγοί επικοινωνίας τo περιοδικό TIME OUT και ο SUPER FM.
Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Διοργανωτές
Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

(δ.τ.)