του Γιώργου Κόρρα
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_ta-paidia-toy-kronou.jpg

Δύο φίλοι συγκατοικούν στο σπίτι το οποίο τους έχει παραχωρήσει ο τρίτος της παρέας. Ακολουθούν έναν ιδιότυπο ρυθμό ζωής, περνώντας τα βράδια τους με συζητήσεις και ερωτικές περιπέτειες. Η άφιξη μιας κοπέλας θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

Ο Γιώργος Κόρρας, σκηνοθέτης της ταινίας, σημειώνει: «Οι ήρωες των "Παιδιών του Κρόνου" δεν είναι νέοι. Έχουν διαμορφωθεί από την εποχή του χιπισμού και αυτή την ελευθερία σέρνουν μαζί τους σε μια εποχή που έχει μπει στο δρόμο της συντήρησης. Οι δικοί μου ήρωες είναι αναρχο-ελεύθεροι. Μακριά από κοινωνικές δεσμεύσεις αλλά και κομματικές αγκυλώσεις. Ωστόσο, τα αδιέξοδά τους είναι φανερά. Μπροστά τους προβάλλει ο τρόμος του θανάτου (του δικού τους όπως και όλης της ανθρωπότητας) κι ύστερα η αδυναμία τους να βρουν ένα μοντέλο συμβίωσης που θα τους κρατήσει μακριά από συγκρούσεις. Είναι αμφισεξουαλικοί αλλά στον έρωτα μάλλον ανικανοποίητοι. Θέλουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της γνώσης αλλά στέκονται με τρόμο μπροστά στην προοπτική μιας κανονικής οικογένειας. Αυτό σημαίνει πως δεν τους δοξολογώ, παρ’ όλο που είναι η δική μου γενιά, τους κριτικάρω συνεχώς, αλλά με όσο μπορώ μεγαλύτερη κατανόηση και υπόγεια ανοχή».

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης (Έθνος, 10/11/85, Ελληνικός κινηματογράφος. Κριτική 1965-1995, Αθήνα: Αιγόκερως, σσ. 111-112.) γράφει: «Τα "Παιδιά του Κρόνου" είναι μια ταινία που έχει σαν θέμα την Ανθρώπινη Ύπαρξη και το ιλαροτραγικό που δημιουργεί η πρόταξή της απ’ την ουσία. Και, εν πάση περιπτώσει, σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια ταινία ερωτική. Όλα τα πιθανά λάθη στην ανάγνωσή της είναι δυνατό να ξεκινήσουν απ’ την επιλογή λανθασμένου ερμηνευτικού κώδικα. Άλλωστε, η πετυχημένη και έξυπνη μίμηση του ύφους και του ήθους του Ερίκ Ρομέρ (που κι αυτός είναι υπαρξιστής) δεν επιτρέπει παρερμηνείες απ’ τη μεριά του ενημερωμένου κινηματογραφόφιλου: Τηρουμένων και των στυλιστικών αναλογιών, η διαφορά του Κόρρα απ’ τον Ρομέρ βρίσκεται κυρίως στο ότι ο Ρομέρ υιοθετεί τη θεϊκή εκδοχή του υπαρξισμού και ο Κόρρας την αθεϊστική. Κατά κάποιο τρόπο "Τα Παιδιά του Κρόνου" είναι μια ‘εμπράγματη’ κριτική του εξουσιαστή –πατέρα-δασκάλου Ερίκ Ρομέρ».
 
Τα Παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστική ΕΠΕ, Γιώργος Κόρρας | Σενάριο: Γιώργος Κόρρας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσαφτής | Παίζουν οι: Τάκης Μόσχος, Μηνάς Χατζησάββας, Άννα Μακράκη, Θανάσης Μυλωνάς, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιώργος Νινιός

(δ.τ.)