του Lee Daniels
preciou2.jpg

Η Precious (Πρέσιους) είναι ήδη έγκυος για δεύτερη φορά από τον απόντα πατέρα της, ενώ η μητέρα της είναι βίαιη λεκτικά και σωματικά απέναντι της.
Όταν η δεκαεξάχρονη Precious, μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει σ' ένα ειδικό σχολειο τότε ανακαλύπτει ένα καινούριο συναρπαστικό κόσμο.
Έναν κόσμο στον οποίο μπορεί να εκφραστεί μ' ένα τρόπο μοναδικό.
Έναν κόσμο μέσα στον οποίο κάθε κορίτσι είναι όμορφο, δυνατό, ανεξάρτητο.
Η ταινία διαδραματίζεται με φόντο τις δύσκολες κονωνικές συνθήκες ενός γκέτου. Η ίδια η ηρωίδα είναι παγιδευμένη μέσα σ' ένα περιβάλλον (όχι μόνο οικογενειακό) που την αποκλείει και την ωθεί στο περιθώριο. Αντιμέτωπη με την απόρριψη καλείται να γκρεμίσει τους τοίχους που την περικλείουν -κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα απο την μόρφωση. Η Gabourey "Gabby" Sidibe που υποδύεται την κεντρική ηρωίδα δίνει ένα βαθύ συναισθηματικό τόνο στην ιστορία.
preciou1.jpg
Ο Lee Daniels δηλώνει "Θα έλεγα πως είναι μια ιστορία θριάμβου απέναντι σε φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια. Είναι πολύ περίεργο η ιστορία σου να αγγίζει ανθρώπους πολύ μακριά από τον τόπο που διαδραματίζεται και πολύ έξω από την κατάσταση που αφηγείται.
[Σχετικά με την επιλογή της Gabourey "Gabby" Sidibe] Το Χόλιγουντ δεν εκπαιδεύει για ηθοποιού κορίτσια αυτού του τύπου. Πέρασαμε δύο ώρες μιλώντας για τον χαρακτήρα. Η Gabby κατανόησε την Precious, τόσο πολύ που ορισμένες φορές βασιμένη στηις προσωπικές της εμπειρίες διαφωνούσε μαζί μου για ορισμένες πλευρές της συμπεριφοράς της. Δεν με κολάκευσε για να πάρει το ρόλο -μου είπε τι σκεφτότανε και αυτό με γοήτευσε".
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Push, ένα βιβλίο που γράφτηκε από την νεουρκέζα ποιήτρια Sapphire και εκδόθηκε το 1996. Η συγγραφέας και ποιήτρια δίδασκε επί χρόνια σε σχολεία του Μπρονξ και του Χάρλεμ και έζησε από κοντά ιστορίες ανάλογες μ' αυτήν της Πρέσιους. Επιπλέον είχε πέσει και η ίδια θύμα βιασμού σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ δολοφόνησαν τη μητέρα και τον αδελφό της το 1986.
Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί το προηγούμενο μυθιστόρημα της Σπρώξε από τις εκδόσεις Καστανιώτη (1998).