του Pen-ek Ratanaruang
lastlif1.jpg
Μια ερωτική ιστορία στην οποία ο μαγικός ρεαλισμός δίνει τον τόνο, αφηγείται η ταινία Last Life in the Universe από την Ταϊλάνδη. Σ' αυτην θα βρούμε τρία απο τα μεγαλύτερα ταλέντα του ασιατικού σινεμά τον σκηνοθέτη Pen-ek Ratanaruang, τον ιάπωνα superstar Asano Tadanobu, και τον διεθυντή φωτογραφίας συνεργάτη του Wong kar-wai Christopher Doyle.
Ο Κέντζι είναι ένας Ιάπωνας που ζει στη Μπανγκόκ αναζητώντας σημάδια που θα του αποδείξουν τη σημασία της ύπαρξής του. Η αυτοκτονία τού έχει γίνει έμμονη ιδέα, και φαντάζεται το θάνατο σαν την απόλυτη ευδαιμονία: το επακόλουθο τέλος μιας χωρίς νόημα ζωής που εκείνου του φαίνεται απλώς σαν μια σειρά μανιακών και τυπικών πράξεων. Έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές, προετοιμάζοντας κάθε φορά την αναχώρησή του μέχρι και την τελευταία αισθητική λεπτομέρεια. Αλλά η μοίρα του παίρνει άλλο δρόμο όταν ο Κέντζι σκοτώνει κατά λάθος ένα μέλος της Γιακούζα. Το ίδιο βράδυ, γίνεται μάρτυρας του τυχαίου θανάτου της Νιντ, μιας κοπέλας που εργάζεται σε μπαρ, που πεθαίνει ύστερα από έναν τσακωμό με την αδελφή της, Νόι, με αφορμή τον κοινό τους εραστή. Η Νόι φέρνει μια φοβερή, αλλά και ζωτικής σημασίας, αταξία στη ζωή του Κέντζι. Οι δυο τους βρίσκονται ξαφνικά μαζί, από ένα παιχνίδι της μοίρας, και μαζί θα μοιραστούν την κρυφή ελπίδα να βρουν τον έρωτα και την εξιλέωση.
lastlif2.jpgΗ ταινία είναι μια αρκετά ανησυχητική στην υφή της τρυφερή ερωτική ιστορία, που σκιάζεται απο τον θάνατο: εδώ δεν υπάρχει καμμία απολύτως βεβαιότητα. Τα κεντρικά πρόσωπα ζουν σε μια διαρκή ρευστότητα. Βρίσκονται, ίσως για πρώτη φορά αντιμέτωπα με τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου και με τις απροσδόκητες διαστάσεις μιας μοίρας που φέρνει κοντά δυο ανθρώπους όταν ο κόσμος στον οποίο ζουν καταρέει.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει σχετικά: "Σε αντίθεση με τις άλλες μου ταινίες, οι οποίες εστίαζαν σ' αυτα που συνέβαιναν γύρω απο τους χαρακτήρες, αυτή η ταινία εισχωρεί πιο βαθιά μέσα στα πρόσωπα τόσο που ο περίγυρος μοιάζει διάφανος. Ο θάνατος είναι κάτι που σκέφτομαι συνέχεια. Πρέπει να καταλάβετε ότι στο βουδιστικό τρόπο σκέψης, ο θάνατος είναι μέρος της ζωής και δεν είναι το τέλος της. Ο θάνατος στην πραγματικότητα είναι σνα να παίρνεις ένα υπνάκο".
Ο Pen-ek Ratanaruang γεννήθηκε στη Μπανγκόκ, το 1962. Σπούδασε ιστορία τέχνης στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Ως σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, έχει κερδίσει πάνω από 20 εθνικά και διεθνή βραβεία. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Οι ταινίες του είναι: Fun Bar Karaoke (1997), 6ixtynin9 (1999), Mon-Rak Transistor (2002), Last Life in the Universe (2003).