(Για πάντα δικός σου)
του Apichatpohg Weerasethakul
bliss4.jpg

"Η έμπνευση για το Blissfully Yours είναι η ιδέα του να ζει κανείς στιγμές ευτυχίας σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον, η συνύπαρξη του φωτός και του σκοταδιού, της ευχαρίστησης και της οδύνης…
Επέλεξα να μην επιμείνω στο πολιτικό ζήτημα, τις ταραχές στα σύνορα Ταιλάνδης- Βιρμανίας, αλλά να επικεντρώσω στις καθημερινές ασχολίες των προσώπων, οι οποίες είναι φορείς ενός βαθιού πολιτικού μηνύματος…
Δεν υπήρχαν χρήματα για να εξασφαλίσω επαγγελματίες ηθοποιούς. Οι επαγγελματίες έχουν ένα συγκεκριμένο στιλ, το οποίο δεν μου αρέσει έτσι και αλλιώς. Ήθελα κάποιους που είχαν το χαρακτήρα των προσώπων της ταινίας. Κοίταξα απλώς μέσα στα μάτια τους".
Apichatpong Weerasethakul

Η Roong και ο Min είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Εκείνη είναι από την Ταϊλάνδη εκείνος ένας παράνομος μετανάστης στην χώρα της από τη Βιρμανία. Η κοπέλα εξουσιοδοτεί την Orn, μία πιο ηλικιωμένη γυναίκα, να αναζητήσει ένα μέρος που θα βρουν στέγη οι δύο εραστές. Κάποιο απόγευμα, η Roong και ο Min ξεκινούν για τη ζούγκλα, όπου θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τον έρωτα τους. Στο μεταξύ, και η Orn μαζί με κάποιο συνεργάτη του άντρα της έχει πάρει το δρόμο για την ζούγκλα…
bliss2.jpgΗ ταινία-έκπληξη, σύμφωνα με πολλούς ξένους κριτικούς, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών 2002. Οι πρωταγωνιστές είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που ασχολούνται με συνηθισμένα καθημερινά πράγματα. Κι όμως κάτω από την επιφάνεια αυτής της φαινομενικής στωικότητας και ρουτίνας, υπάρχει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στα σύνορα Ταϊλάνδης- Βιρμανίας, το καταπιεστικό καθεστώς το οποίο δείχνει να μην αγγίζει τους ήρωες. Εκείνον ζουν ευτυχισμένοι σε ένα κλίμα ερωτισμού και ευφορίας…
Στο Blissfully Yours/Για πάντα δικός σου του Apichapohg Weerasethakul η φύση κατέχει κεντρικό ρόλο: είναι ο τόπος καταφυγής για τα τρία κεντρικά πρόσωπα της ταινίας. Απεικόνιση ενός ανέλπιδου (;) έρωτα, αφού περιγράφει την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια Ταϊλανδή και ένα μετανάστη από την Βιρμανία, η ταινία αναμειγνύει στοιχεία της πραγματικότητας μ' αυτά μίας αλληγορίας. Το διφορούμενο και η λιτότητα στην αφήγηση προκαλούν την ασάφεια, αφού ποτέ δεν προσδιορίζονται με καθαρότητα οι σχέσεις τους και οι συνθήκες της ζωής τους.
bliss3.jpgΤο πρώτο τμήμα της ταινίας περιγράφει την επίσκεψη τους σε μια γιατρό, ενώ το δεύτερο διαδραματίζεται σ' ένα δάσος. Η γοητεία αυτής της ταινίας δεν βρίσκεται ούτε στην ιστορία ούτε στους χαρακτήρες της, αλλά στην σχέση που αναπτύσσουν αυτά τα πρόσωπα με την φύση. Τόπος όπου το φως καταλύει το σκότος, όπου η γαλήνη βασιλεύει, όπου η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να εκπληρωθεί, τα δάσος είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας. Η παρουσία του είναι τόσο ισχυρή και καταλυτική που διαπερνά τα πρόσωπα, που διαποτίζει την ψυχή και την καρδιά τους. Αυτό που η ταινία παρουσιάζει είναι ανθρώπους στην πιο καθαρή μορφή, απογυμνωμένους από τα ψιμύθια του πολιτισμού.

Ο Apichatpong Weerasethakul γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη το 1970. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ταϊλάνδη και κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εκεί ανακάλυψε το σινεμά του Κασσαβέτη και του Andy Warhol. Είναι υπεύθυνος για το Φεστιβάλ της Bangkok. Δηλώνει επηρεασμένος από το σινεμά του Jean Luc Godard. Βραβεύτηκε στις Κάννες στο τμήμα Un Certain Regard για το Blissfully Yours, αλλά και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2002. Ερασιτέχνες ηθοποιοί και αυτοσχεδιασμοί στους διάλογους είναι μία συνήθης σκηνοθετική του πρακτική.
Εξηγεί ποια ήταν η αφετηρία της ταινίας: "Ένας αστυνομικός συνέλαβε μία ομάδα γυναικών. Αργότερα έμαθα ότι ήταν παράνομες μετανάστριες από την Βιρμανία. Στην ταινία δεν ήθελα να επικεντρωθώ στις δυσκολίες των μεταναστών, αλλά στην ευτυχία τους. Ήθελα να δείξω την ευχαρίστηση της ζωής".
bliss1.jpg
Ο διεθνής τύπος υποδέχτηκε με διθυραμβικές κριτικές την ταινία. Η εφημερίδα LA Weekly έγραψε: "Πριν από την πρώτη της δημοσιογραφική προβολή, ο 31χρονος σκηνοθέτης προειδοποίησε το κοινό ότι πρόκειται για μια ταινία με συνηθισμένους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με συνηθισμένα πράγματα και ζήτησε να μην αναμένει κανείς πολλά. Αυτό δεν είπε όμως είναι το πώς η ταινία με τους αγρούς ξεκούραστους ρυθμούς της και την ποιητική της οπτική, (...…) αποκαλύπτει έναν κόσμο ελπίδας, ευφορίας εκεί που δένονται σε ένα σύνολο οι ανθρώπινοι δεσμοί και το καλλιτεχνικό μεγαλείο".
Το περιοδικό Film Comment επισημαίνει: "Ο Apicahatpong βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δύο πιο σημαντικών ειδών του σύγχρονου κινηματογράφου: Οι φραγμοί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία καταρρέουν, όπως και ανάμεσα στην τέχνη και το πορνό".
Ενώ η International Herald Tribune σχολίασε: "Μία από τις γοητευτικές στιγμές του Φεστιβάλ των Κανών είναι όταν μια ταινία "ξεμυτίζει" αναπάντεχα. Το Blissfully Yours είναι μια τέτοια ταινία. Το σεξ στην ύπαιθρο καταθέτει σχόλια για τους τρεις κυνηγημένους, γενικότερα για τους ανθρώπους που δεν ανήκουν πουθενά"

(στοιχεία του κειμένου έχουν αντληθεί από δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)