(Ο χαρταετός)
της Randa Chahal Sabbag
cerf2.jpg
Την ημέρα των γενεθλίων της η 16χρονη Lamia θα πρέπει να περάσει σειρές από συρματοπλέγματα που χωρίζουν το χωριό του ξαδέλφου της και μέλλοντα συζύγου της. Ανάμεσα στα δύο χωριά υπάρχει μια συνοριακή γραμμή και αρκετά στρατιωτικά φυλάκια -παρατηρητήρια. Το χωριό της Lamia είναι στα σύνορα Λίβανου-Ισραήλ και αυτό του ξαδέλφου της το έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.
Ένα πέρασμα ελεγχόμενο από τον στρατό συνδέει τα κάποτε γειτονικά χωριά. Από εκεί περνούν οι μελλόνυμφοι για τους γάμους και τα φέρετρα αυτών που έχουν πεθάνει για τις κηδείες. Η Lamia πηγαίνει να ζήσει με τα πεθερικά της αφήνοντας πίσω τον μικρό της αδελφό, το σχολείο, τον χαρταετό της, την μητέρα της, το παρελθόν της.
Όμως αρνείται να συμβιβαστεί με το αναγκαστικό της γάμο. Και σιγά -σιγά αρχίζει να ερωτεύεται έναν στρατιώτη που την παρακολουθεί συνεχώς από ένα στρατιωτικό παρατηρητήριο.
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας 2003.
cerf1.jpgΗ σκηνοθέτις της ταινίας Randa Chahal Sabbag εξηγεί σχετικά: "Γεννημένη από Λιβανέζο πατέρα και Ιρακινή μητέρα έχω ζήσει όλη μου την ζωή μέσα σε συγκρούσεις. Ποτέ δεν ξέφυγα απ' αυτήν την κατάσταση συναγερμού, αυτήν την αίσθηση του μόνιμου και συνεχούς κινδύνου… ποτέ δεν μπόρεσα να ξεφύγω από τον πόλεμο. Μ' αυτή την ταινία προσπάθησα να μάθω πώς να βάζω ένα τέλος σ' αυτή το άγχος μου.
(...…) Παρακολουθώντας μια προβολή, έμεινα έκπληκτη ακούγοντας τον φίλο μου Ghassan Abdul Khalek να αναφέρει ένα ιταλό φιλόσοφο του 17ου αιώνα τον Gian Battista Vico που είπε "Το αληθινό μεγαλείο του ανθρώπου έγκειται στο πολιτισμό του και όχι στην στρατιωτική του δόξα". Και το Ιράκ ξαφνικά ήρθε στην επιφάνεια. Στο τέλος πάντοτε υπάρχει σύγχυση και αταξία.
(...…) Το 1874 ένας αγρότης απ το Ιλινόις των ΗΠΑ ο Joseph F. Glidden κατοχύρωσε μια ευρισιτεχνία για μια εφεύρεση του: το συρματόπλεγμα. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία ενός εργαλείου που αν και χαμηλά στην ιεραρχία μηχανικών εφευρέσεων έγινε ένα φοβερό όργανο καταπίεσης….
Το "σκοινί του διαβόλου "- ελαφρύ, εύκαμπτο, φθηνό, προσαρμόσιμο -επιβίωσε του αιώνα χωρίς να έχει ημερομηνία λήξης. Είναι πάντα αποτελεσματικό, παρ' όλες τις αφίξεις πολύ καινοτόμων νέων τεχνολογιών. Ο Joseph F. Glidden αποτελεί τμήμα της ιστορίας της Lamia".

(πηγή σημειώσεις για τη παραγωγή)