(Μοναδική μου Ηλιαχτίδα)
του Reha Erdem
iliaxt1.jpg
Μέσα από εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς με φόντο το Βόσπορο ξετυλίγεται η ιστορία της δεκατετράχρονης Hayat, που ζει σε μια παραθαλάσσια ξύλινη καλύβα αντίκρυ απ’ την Κωνσταντινούπολη.
Η ζωή της σχεδόν μαρτυρική. Ανάμεσα σε έναν ουσιαστικά απόντα πατέρα, που επιβιώνει από το λαθρεμπόριο και έναν άρρωστο αλλά απαιτητικό παππού, χωρίς τη μητρική φροντίδα, η Hayat, που φροντίζει τους πάντες,μεγαλώνει μόνη της σε ένα σκληρό κόσμο. Στο σοβαρό της πρόσωπο δε ζωγραφίζεται κανένα συναίσθημα, τα λόγια της λιγοστά. Μέσα της όμως κρύβει απίστευτη αντοχή αλλά και μια απάθεια που τρομάζει.
Σαν τα νερά που την περικλείουν, άλλοτε σκοτεινά κι επικίνδυνα κι άλλοτε βαμμένα με χρώματα και με ήχους, έτσι και η ψυχή της Hayat (που το όνομά της σημαίνει ζωή) άλλοτε βυθίζεται σε μια σιωπηλή απομόνωση κι άλλοτε ξεσπάει σε μικρές εκρήξεις χαράς.
Με σχεδόν αλληγορικό τρόπο ο Τούρκος σκηνοθέτης Reha Erdem (Ρεχά Ερντέμ) προβάλλει τη θάλασσα του Βοσπόρου, σαν έναν τόπο διέλευσης, συναλλαγής και σκληρής επιβίωσης. Παράλληλα όμως την ανάγει σε μοναδική διέξοδο του βλέμματος. Και ίσως τελικά από αυτή να αντλεί και η ηρωϊδα του την ενστικτώδη επιθυμία της για ζωή.
Κ.Π.
iliaxt2.jpg
Ο Reha Erdem αποφοίτησε από το τμήμα κινηματογράφου της σχολής Paris 8 της Σορβόννης. Στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από την ίδια σχολή στις πλαστικές τέχνες.
Το 1989 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Oh Moon", μια γάλλο-τουρκική συμπαραγωγή. Έχει γράψει το σενάριο σε όλες του τις ταινίες και έχει υπογράψει μία θεατρική σκηνοθεσία: τις "Δούλες" του Ζαν Ζενέ.
Το 2004 με την προηγούμενη ταινία του "Bes Vakit" (Times and Winds) κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιστανμπούλ καθώς και το βραβείο της FIPRSCI. Η ταινία έτυχε θερμής κριτικής υποδοχής σε όλο τον κόσμο και προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ.