του Tian Zhuangzhuang
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
tian5.jpg
Μια μέρα έβλεπα ταινίες στο VCD και μια απ' αυτές έτυχε να είναι η ταινία του Fei Mu, Άνοιξη σε μια μικρή πόλη.
Ήταν η τρίτη ή τέταρτη φορά που την έβλεπα, όμως εκείνη την ημέρα μου άφησε τελείως διαφορετικά συναισθήματα. Την είδα ξανά και ξανά, κάθε μέρα, επί μια εβδομάδα και ξαφνικά είχα την ιδέα να την κάνω ξανά.
Αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάποια σύνδεση ανάμεσα στα συναισθήματα αυτών των διανοουμένων στα τέλη της δεκαετίας του 40 και τα δικά μου συναισθήματα τώρα.
Ήμουν πολύ νευρικός καθώς επέστρεφα στη σκηνοθεσία, επειδή έχουν αλλάξει τόσο πολλά στον χώρο του κινέζικου κινηματογράφου στα τελευταία δέκα χρόνια. Και είναι απερισκεψία να γυρίζεις ξανά μια κλασική ταινία, ειδικά όταν το πρωτότυπο είναι τόσο καλό.
Κάνοντας αυτή την ταινία, ειλικρινά αισθάνθηκα ότι μάθαινα από τον Fei Mu. Είχα την αίσθηση ότι επικοινωνούσα μ' ένα δάσκαλο. Είδα την πρωτότυπη ταινία τόσες πολλές φορές και ποτέ δεν έπαψα να μαθαίνω κάτι απ' αυτήν. Ήταν αυτό που μου έδωσε την δυνατότητα να ξεκινήσω ξανά την καριέρα μου σαν σκηνοθέτης.

(αποσπάσματα από δηλώσεις του Tian Zhuangzhuang στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας Spring in a small town/Άνοιξη σε μια μικρή πόλη).