του Γαβριήλ Τζάφκα
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_agathi.jpg

Έχεις φόβο ή πίστη;
Η Λίζα και ο Γιάκομπ μόλις παντρεύτηκαν. Την ίδια νύχτα αποφασίζουν να πάνε ταξίδι του μέλιτος στην επαρχία της Δανίας. Ο Γιάκομπ, όμως, δεν γνωρίζει τον προορισμό τους, καθώς η Λίζα έκανε όλες τις προετοιμασίες μυστικά. Όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο της Λίζας, μέχρι που η ίδια συνειδητοποιεί ότι το σχέδιό της βλάπτει την αγάπη τους και η πίστη τους μετατρέπεται σε φόβο.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει: «Σκοπός μου στην ταινία είναι να δώσω έμφαση στις μικρές στιγμές μέσα από μια μινιμαλιστική αισθητική, λίγες λήψεις και φυσικό φως. Γι’ αυτό και διαλέξαμε το δάσος ως βασικό χώρο της ιστορίας».
Με το «Αγκάθι», ο Γαβριήλ Τζάφκας κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους, δημιουργώντας μάλιστα στην καρδιά του Δανέζικου κινηματογράφου και βάζοντας την υπογραφή του στην πρώτη συμπαραγωγή που έγινε ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Δανίας.
Το Νοέμβριο του 2016, το «Αγκάθι» απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Eurimages Lab Project στο τμήμα Work in Progress της Αγοράς στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την «ενεργή συμμετοχή του στην ανανέωση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου». Την επόμενη χρονιά, το «Αγκάθι» έκανε την πρεμιέρα του στο 58ο ΔΦΚΘ και κέρδισε το Πρώτο Βραβείο με τίτλο «Νέος Κινηματογράφος» που απένειμε η ΕΡΤ.
Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1986. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 2010 με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνοθεσία. Είναι απόφοιτος του Berlinale Talent Campus, του Sarajevo Talent Campus και του Super 16 (Nordisk Film).
(δ.τ.)