του Zhang Yimou
yimou5.jpg
"Η ταινία δεν μόνο μια ταινία πολεμικών τεχνών αλλά και ένας θρύλος της αρχαίας Κίνας. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της κινέζικης λογοτεχνίας πολεμικών τεχνών, θα διαπιστώσει ότι η πλοκή βασίζεται πάντα στην εκδίκηση. Για χρόνια αυτό ήταν το μοναδικό θέμα και των ταινιών πολεμικών τεχνών είτε επρόκειτο για τις ταινίες του Μπρους Λι είτε για εκείνες του Τζάκι Τσαν.
Ήθελα να δώσω στο είδος μια νέα κατεύθυνση. Στο Hero ο στόχος είναι ουσιαστικά ο περιορισμός της βίας. Το κίνητρο των ηρώων είναι η επιθυμία τους να τελειώσει ο πόλεμος.
Για τους αληθινούς ήρωες των πολεμικών τεχνών η καρδιά είναι πιο σημαντική από το ξίφος".
Zhang Yimou

Τιμημένος με πάνω απο 40 βραβεία, μεταξύ των οποιών το Χρυσό Λέοντα (Ούτε Ένας Λιγότερος, Κιου Ζου: Μια Γυναίκα της Κίνας) και τον Αργυρό Λέοντα (Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια) του Φεστιβάλ Βενετίας, τη Χρυσή (Οι Κόκκινοι Αγροί) και την Αργυρή ’ρκτο (Ο Δρόμος για το Σπίτι) του Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής Κανών (Να Ζεις) και δυο φορές υποψήφιος για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (Ζου Ντου: Σιωπηλοί Εραστές, Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια), ο Zhang Yimou (Ζανγκ Γιμού) είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κινέζος σκηνοθέτης: αυτός που σύστησε τον κινηματογράφος της Κίνας στο δυτικό κοινό.
yimou6.jpgΤο Hero αποτελεί την πρώτη του απόπειρα να γυρίσει μια ταινία με πολεμικές τέχνες, είδος με μακρά παράδοση στον ασιατικό κινηματογράφο (κυρίως στο σινεμά του Χονγκ- Κονγκ και στην Ιαπωνία). Η επιλογή αυτή φαίνεται παράξενη για όποιο έχει γνώση του παρελθόνμτος του. Όμως είναι η τάση του για να αντιμετωπίζει κάθε φορά σε κάθε νέα ταινία σκηνοθετικές προκλήσεις και να αναμετράται με κινηματογραφικά είδη που στο παρελθόν δεν έχει ασχοληθεί.
Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στο μακρινό παρελθόν. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, η αρχαία Κίνα είναι χωρισμένη σε επτά βασίλεια που μάχονται ανελέητα μεταξύ τους για την κυριαρχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο βασιλιάς του Τσιν ο οποίος φιλοδοξεί να υποτάξει όλα τα βασίλεια υπό την εξουσία του και να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας μιας ενιαίας Κίνας.
Οι φιλοδοξίες του αυτές τον καθιστούν στόχο για πολλές απόπειρες δολοφονίας και γι' αυτό ο βασιλιάς αποφασίζει να εξοντώσει τους τρεις πιο φημισμένους πολεμιστές φοβούμενος ότι θα κινηθούν εναντίον του -κανείς όμως δεν κατορθώνει να πραγματοποιήσει αυτόν τον άθλο. Όταν ένας μυστηριώδης πολεμιστής φτάνει στο παλάτι κρατώντας ως λάφυρα τα όπλα των τριών πολεμιστών και ζητώντας την αμοιβή του, ο βασιλιάς τον καλεί σε προσωπική ακρόαση.
Εκεί, δέκα μόλις βήματα μακριά από το βασιλιά, ο πολεμιστής πρέπει να του διηγηθεί με λεπτομέρειες τις συγκρούσεις με τους τρομερούς αντιπάλους του, να του μιλήσει για τις μάχες όπου ο νόμος της βαρύτητας καταπατείται. Όμως ο δαιμόνιος μονάρχης αμφισβητεί τα λεγόμενά του: είναι o πολεμιστής ένας άπιστος προδότης που συνωμοτεί μαζί με τα τρία υποτιθέμενα θύματά του με στόχο την επανάσταση; Καθώς η πραγματική αλήθεια ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένας μυθικός κόσμος αγάπης, απώλειας και εκδίκησης.
Ο Ζανγκ Γιμού στην ταινία Hero δημιουργεί στο πραγματικά συναρπαστικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα , ένα απερίγραπτο υπερθέαμα υψηλής αισθητικής και εικαστικής τελειότητας με χορογραφημένες σκηνές μάχης που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

(πηγή δ.τ.)