(Ένας δράκος έρχεται!)
του Mani Haghighi
(οι σημειώσεις του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_ejhdeha-vared-mishavad-mani-haghighi.jpg

Ένας δράκος έρχεται
Περίπου 15 χρόνια πριν, άκουσα μια ιστορία για έναν βοηθό ηχολήπτη που δούλευε σε ένα ντοκιμαντέρ για αρχαία σπήλαια στο νότιο Ιράν. Ο άνθρωπος κατέγραφε τον ήχο των σταγόνων του νερού. Όταν έπεφταν και ακούγονταν στο σπήλαιο, ο ήχος ήταν τόσο μαγευτικός, τόσο όμορφος και τόσο ενδιαφέρων, ώστε ο ηχολήπτης μπήκε βαθύτερα στη σπηλιά, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Ξαφνικά σκόνταψε και έπεσε σε μια τρύπα. Το συνεργείο έκανε δύο μέρες για να τον βρει. Όταν αυτός βρέθηκε, ισχυρίστηκε ότι είχε συναντήσει ένα περίεργο πλάσμα στην τρύπα που είχε πέσει μέσα, και ότι το πλάσμα τού είχε διδάξει να μιλάει γερμανικά.
Φυσικά, κανείς δεν τον πίστεψε μέχρι που άρχισε να απαγγέλλει την ποίηση του Hölderlin με ευχέρεια. Έγώ ποτέ δεν γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο, ούτε συναντήθηκα με κανέναν που τον ήξερε. Σίγουρα δεν είχα συναντήσει κανέναν που πραγματικά να πιστεύει αυτή την ιστορία. Αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι θα γινόταν μια καλή ταινία. Αρχικά ήθελα να τιτλοφορείται η ταινία Enter the Dragon (ε.τ. Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ), αφιερωμένη στην ομώνυμη ταινία του Bruce Lee, του 1973. Όταν στο τ'ελος έκανα την ταινία, τόσο η αρχική ιστορία που με είχε εμπνεύσει όσο και το όνομα της ταινίας άλλαξε – αλλά μόνο ελαφρώς. Είχα ακόμα έναν ηχολήπτη ο οποίος επίσης αντιμετώπισε ένα περίεργο υπόγειο πλάσμα και εγώ είχα ακόμα έναν δράκο στον τίτλο, αλλά δεν ήμουν έτοιμος για μια αγωγή εναντίον τη ταινίας από τους κληρονόμους του Bruce Lee, και δεν ήθελα η Google να συμπεριλάβει την ταινία μου κάτω από σελίδες με «αναμνηστικά» kung-fu. Άρα: Ένας Δράκος έρχεται! 

Η αλήθεια και η ομορφιά δεν υπάρχουν στην ταινία
«Έρχεται ο δράκος!» Μπορεί να ιδωθεί και ως «αναζητήστε την αλήθεια», αλλά νομίζω ότι επίσης μπορεί να συζητηθεί η αδυναμία της ανακάλυψης για την αλήθεια και την ομορφιά. Πολλαπλοί αφηγητές, αμφίβολα αναδρομικές, φανταστικές δραματουργίες παρελθόντων γεγονότων, διακοπτόμενες αφηγήσεις, χαμένα έγγραφα - όλα τα σκοτεινά όργανα της απόκρυψης της αλήθειας χρησιμοποιούνται εδώ για να προωθηθεί η αφήγηση και να σας κρατήσουμε σε μια δυσδιάκριτη απόσταση από τη βεβαιότητα.

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία
Η ιστορία έχει μερικές πολύ περίεργες στροφές καθώς προχωράει, και αυτό γίνεται στην περίπτωση που το ένστικτό σας δεν θα σας λέει να πιστέψετε έστω και μια μόνο λέξη. Και όμως, στην ταινία βρίσκονται μερικές πολύ γνωστές, αξιοσέβαστες δημόσιες προσωπικότητες που τη νομιμοποιούν, τη σχηματίζουν, και σας κάνουν να την πιστεύετε από την καθαρή δύναμη της εξουσίας τους.
Υπάρχει ακόμη μια λεζάντα στην αρχή που σας ενημερώνει ότι η ταινία είναι "Βασισμένη σε αληθινή ιστορία". Καθώς τελειώνει η ταινία, πρέπει να αποφασίσετε τι πρέπει να πιστέψετε και τι δεν πρέπει. Η ταινία αναδημιουργεί, με ένα ορισμένο βαθμό ακρίβειας, την εμπειρία της ζωής στον σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον - κυριαρχούμενο όπως είναι από τις "αλήθειες" του twitter και του facebook κατάσταση, μια ιδιότυπη προπαγάνδα, με εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τον υπολογιστή τα νέα των εταιριών.

Μια καλή ερώτηση
Είμαι πάντα ενθουσιασμένος από κάτι που διαβάζω. Κάποια στιγμή διάβασα από τον Γάλλο φιλόσοφο Gilles Deleuze: Μια καλή ερώτηση επιμένει για την απάντηση και υποχρεώνει την απάντηση να ξαναθέσει το ερώτημα και πάλι. Είναι μια αληθινή ιστορία; Ο λόγος που έκανα την ταινία είναι για να απαντήσει το κοινό στην ερώτηση αυτή, ώστε να αποδειχτεί αυτό το ερώτημα καλό. Έχω κάνει αυτές που συνήθως ονομάζονται κινηματογραφικές ταινίες τέχνης τα τελευταία δέκα ή δεκαπέντε χρόνια και ως αποτέλεσμα προβάλλονται σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ ταινιών και έχω κάνει δεκάδες Q&A. Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συνεντεύξεις είναι ότι, ενστικτωδώς, μου αρέσει εγώ να ρωτάω και το κοινό να απαντάει. Παρέχω στο κοινό ένα σκάφος, και το αφήνω να το γεμίσει και να αποφασίσει πού θα πάει. Δύο από τις προηγούμενες μου ταινίες, «Men at work» και «Modest reception» αποτελούν καλά παραδείγματα αυτού που λέω: ο καθένας θεατής είχε μια συγκεκριμένη αντίληψη σε ό,τι γινόταν στις ταινίες αυτές. Ήταν περίπου τι αυτές σήμαιναν. Με ενδιαφέρει να ακούω από το κοινό αν οι ταινίες μου είναι αλληγορικές, μεταφορικές, συμβολικές ή ομοιόμορφες. Τα χωρίς νόημα έργα είναι ενάντια στο αποτέλεσμα που προσπαθώ να δημιουργήσω.

«The Brick and the Mirror»
Χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά κλιπ από την ταινία «The Brick and the Mirror»: αυτό είναι η αλήθεια. Ο Ebrahim Golestan είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας αυτής και είναι επίσης ο παππούς μου: αυτό είναι επίσης αλήθεια. Δεν είμαι σίγουρος ότι συνιστά κάτι σαν tribute, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί κριτικοί κινηματογράφου και ιστορικοί θεωρούν ότι η ταινία «The Brick and the Mirror» είχε ξεκινήσει το Νέο Κύμα του Ιρανικού κινηματογράφου. Η ιστορία μου συμβαίνει μέσα στην ίδια περίοδο με την παραγωγή της ταινίας: 1964-68. Χρειάστηκα ένα εύρημα για να κάνει την ιστορία περισσότερο Προσωπική και πιο πιστή στην αλήθεια. Η ταινία «The Brick and the Mirror» φαινόταν η τέλεια επιλογή.

Οδηγώντας έναν γερανό
Όταν ήμουν πέντε χρονών, έκανε ο παππούς μου τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Το μυστικό του θησαυρού της στοιχειωμένης κοιλάδας». Υπήρχε μια σκηνή όπου το μικρό αγόρι υποτίθεται ότι πέφτει κάτω από μια απότομη πλαγιά μέσα σε μια κοιλάδα και κυλάει στα πόδια του πατέρα του. Αποφάσισαν να μου αναθέσουν το ρόλο. Θυμάμαι πολύ ζωηρά τη γιαγιά μου να με οδηγεί μέσα σε μια λευκή Alpha Romeo.
Ήταν ένας ορεινός δρόμος και όπως πήραμε την τελική στροφή, είδα τον παππού μου στο γύρισμα πάνω σε έναν γερανό πίσω από την κάμερα, με τον ουρανό στο φόντο. Ήταν μια μαγευτική εικόνα - ειδικά στα ,άτια ενός παιδιού πέντε ετών. Αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης τη συγκεκριμένη στιγμή - ήθελα να καθίσω σε αυτό το τεράστιο «παιχνίδι» και να πετάω πάνω στον ουρανό. Από τότε, η κινηματογραφική παραγωγή για μένα ήταν το ισοδύναμη της περιπέτειας, με κάθε έννοια της λέξης. Παράδοξο, ποτέ δεν χρησιμοποίησα γερανό σε οποιαδήποτε από τις ταινίες μου.

Πορτοκαλί Σεβρολέ
Το Chevrolet Impala έχει την τέλεια σχέση κινηματογραφικής προβολής: Είναι η ενσάρκωση του γυρίσματος στον κινηματογράφο: πολύ μεγάλη και πολύ στενή. Πάντα ήθελα να κάνω ένα γύρισμα με τους προβολείς μιας Chevrolet, και αυτή η ταινία μου έδωσε την τέλεια ευκαιρία. Όποιος έχει διαβάσει το μυθιστόρημα του Roberto Bolaño "Οι Άγριοι Ντετέκτιβ", θα μείνουν για πάντα πεπεισμένοι ότι όλοι οι ντετέκτιβ (ειδικά αν είναι πραγματικά ποιητές και όχι πραγματικοί ντετέκτιβ) θα πρέπει να οδηγούν ένα Impala. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Φυσικά, ο Bolaño το αποκαλεί Ford Impala, γιατί ο Bolaño είναι έξυπνος και ξέρει να γυρίζει ένα βαρετό κομμάτι της αλήθειας σε μια ποιητική αφαίρεση.  "Ford Impala" είναι σαν να λέμε: "Red River: Μια ταινία από τον John Ford". Και είναι προφανές ψευδές αυτό και επίσης, παράξενα, αλήθεια. Από την άλλη πλευρά, ένας ειδικός σε αυτοκίνητα αντίκες μου είπε πρόσφατα ότι η Chevrolet ποτέ στην πραγματικότητα δεν παρήγαγε το Impala σε πορτοκαλί χρώμα. Έτσι είτε κάποιος το ζωγράφισε αυτό το αυτοκίνητο ή δεν είναι πραγματικά ένα Impala.

Μυστική υπηρεσία
Ο εν λόγω οργανισμός είναι η SAVAK, η διαβόητη μυστική υπηρεσία του Ιράν. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την επανάσταση κατέστρεψε τη μοναρχία. Η SAVAK παραμένει η ενσωμάτωση της παράνοιας στην ιρανική ψυχή. Ήταν ένα τεράστιος, βίαιος θεσμός. Υπερηφανεύεται για την ανάπτυξη νέων και παράξενων τεχνικών για βασανιστήρια και ανακρίσεις.
Ο κύριος χαρακτήρας μας, ο ντετέκτιβ Hafizi, και ο ανώτερος του, Saeed Jahangiri, είναι πράκτορες που έχουν διεισδύσει στον οργανισμό για να "αλλάξουν το σύστημα από μέσα. Η βασιλεία της SAVAK έληξε με την επανάσταση του 1979. Ήμουν δέκα ετών και ο συνδυασμός της εφηβικής αγωνίας μου και της κοινωνικής αναταραχής μου έκαναν για μια αρκετά συναρπαστική εφηβική ηλικία. Έβαλα τα ονόματα φίλων μου από το γυμνάσιο από την εποχή εκείνη, όταν η SAVAK έπεφτε, στους χαρακτήρες της ταινίας. Αυτό με έκανε να νιώθω ότι ήξερα τους χαρακτήρες ακόμα πιο στενά από ό, τι έκανα ήδη.

Το πλοίο
Το πλοίο και το νεκροταφείο είναι εικόνες πραγματικές υπό την έννοια ότι δεν είναι εικόνες που παράγονται από υπολογιστή, αλλά έπρεπε να τις οικοδομήσουμε: είναι μέσα στην ταινία. Αγοράσαμε ένα παλιό πορθμείο και μισθώσαμε πέντε τοπικούς κατασκευαστές πλοίων για να το φτιάξουμε ένα πλοίο τρεις φορές μεγαλύτερο.
Ήταν μια τρελή και απίθανη επιλογή αλλά πραγματικά λειτούργησε. Το καλύτερο μέρος ήταν η οδήγηση του τεράστιου πλοίου στην πόλη του Qeshm και έπειτα στην έρημο για τις ανάγκες της ταινίας μας. Δεν πιστεύω στην παραγωγή με ψεύτικα σκηνικά για τις ταινίες που κάνω, επειδή οριοθετούν τη γραμμή μεταξύ αλήθειας και φαντασίας

Η κουλτούρα του σεισμού
Το Ιράν είναι απλωμένο σε ένα τεράστιο δίκτυο γεωλογικών σφαλμάτων και οι καταστροφικοί σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι για εμάς. Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τον σύγχρονο ιρανικό κινηματογράφο και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν δει ταινίες του Abbas Kiarostami - And Life Goes On (a.k.a. Life and Nothing More, 1992) & Through the Olive Trees (1994)-γνωρίζουν επίσης πόσο σημαντική είναι η "σεισμική κουλτούρα" για τους Ιρανούς. Η ζωή στο Ιράν είναι σαν να παίζετε τη ρωσική ρουλέτα: ποτέ δεν ξέρετε πότε ο σεισμός πρόκειται να χτυπήσει, και το έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

Αφαιρέστε το κλιχ
Εκτός από τη γραφή, αγαπημένα μου είναι η κινηματογραφική παραγωγή, η ηχητική  σχεδίαση και η μουσική σύνθεση. Πολύ αφηρημένα και αισθησιακά στοιχεία έρχονται για να μπουν στην ταινία από τη γλώσσα και το νόημα. Εγώ κάνω ό,τι φαίνεται πολύ προφανές απλά με τον ήχο. Η μουσική μπορεί να κινήσει την ταινία μακριά από το κλισέ και προς το Όνειρο.
Ο Christophe Rezai, ο συνθέτης της ταινίας, είναι ένας μπαρόκ τραγουδιστής με παιδεία. Είναι ήπιος και πολύ ώριμος, αλλά τον ξέρω πολλά χρόνια και ήμουν σίγουρος ότι έχει ένα βαθύτερο, πιο βίαιο πάθος μέσα του. Κύρια αντίδρασή του, αφού είδε την ταινία ήταν να μιλήσει για τις νότιες ιρανικές μελωδίες τοπικού χρώματος. Έτσι έκανε αυτή τη φανταστική, σκληρή μουσική, γεμάτη από ζωικούς ήχους.

Τένις, θέατρο και facebook
Ο Amir Jadidi παίζει τον ρόλο του ντετέκτιβ. Αυτός πραγματικά είναι ένας εκπαιδευτής τένις στο επάγγελμα. Κάποιος που εκπαίδευε ήταν σκηνοθέτης και του προσέφερε ρόλο. Ξαφνικά αναδείχθηκε και ανακαλύψαμε έναν ηθοποιό μεγαλοφυίας. Έχει κάτι από τον Cary Grant. Ο Homayoun Ghanizadeh παίζει τον γεωλόγο. Είναι ένας πολύ αξιοσέβαστος διευθυντής θεάτρου, ένας από τους λίγους ανθρώπους που διαμορφώνουν τη σκηνή του θεάτρου στην Τεχεράνη. Αλλά η περίπτωση του Kiana Tajammol είναι ίσως ακόμη πιο ασυνήθιστη. Η Κιάνα είναι εξαιρετική φωτογράφος και έχω παρακολουθήσει τη δουλειά της στο Facebook για πολλά χρόνια, αλλά αυτή ζούσε στο Μιλάνο και ποτέ δεν την γνώρισα προσωπικά. Όταν συζητούσαμε το ρόλο της Shahrzad, βλέποντάς την είπα: «Αυτό είναι το πρόσωπο που ψάχνω!» Τελικά της έγραψα και της ζήτησα να μου στείλει μια ακρόαση. Έγραψε κάτι και μου το έστειλε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου. Τέλειο! Ήμασταν ήδη στα γυρίσματα στο νησί Qeshm όταν έφτασε στο Ιράν. Όλες οι εργασίες προετοιμασίας έγιναν στο διαδίκτυο: αναγνώσεις σεναρίου, πρόβες, μετρήσεις για κοστούμια. Την ημέρα που μπήκε μπροστά από την κάμερα ήταν η μέρα που τη συνάντησα πραγματικά αυτοπροσώπως!

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, επιμέλεια μετάφρασης Δ.Μ.)