(Ο εμποράκος)
του Asghar Farhadi
forushande.jpg

Σ' αυτό το θρίλερ ο ιρανός Asghar Farhadi εξετάζει για ακόμα μια φορά την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ο Emad (Shahab Hosseini) και Rana (Taraneh Alidoosti) είναι οι ηθοποιοί που παίζουν στο περίφημο έργο του Arthur Miller, Ο θάνατος του Εμποράκου. Εξαναγκασμένοι να φύγουν από το διαμέρισμά τους λόγω κάποιων εργασιών σε ένα γειτονικό κτίριο, ο Emad και η Rana μετακομίζουν σ' ένα νέο διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης. Ένα περιστατικό που συνδέεται με τον προηγούμενο ενοικιαστή θα αλλάξει δραματικά τη ζωή του νεαρού ζευγαριού.
Ο Asghar Farhadi, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Από τη στιγμή που είχα αποφασίσει ότι οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας θα είναι ηθοποιοί και θα ανήκουν σε έναν θίασο που ανεβάζει μια παράσταση, το έργο του Μίλερ μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Μου επέτρεψε να κάνω έναν παραλληλισμό με την προσωπική ζωή του ζευγαριού γύρω από το οποίο όλη  η ταινία είναι χτισμένη. (...) Η Τεχεράνη σαν πόλη αλλάζει μ' ένα ξέφρενο, αναρχικό, παράλογο τρόπο. Όταν μια ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, το σπίτι έχει προφανώς έναν κύριο ρόλο. Αυτό ήδη υπάρχει και σε προηγούμενες ταινίες μου. Και πάλι, αυτή τη φορά, το σπίτι και η πόλη διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο."

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Καννών 2016, σημειώσεις για την παραγωγή)