του Lukas Moodysson
mammoth.jpg

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ταϊλάνδη, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αναθεωρεί τις επιλογές και τη ζωή του. Πίσω στη Νέα Υόρκη, η γυναίκα του και η κόρη του καταφέρνουν να πλησιάσουν περισσότερο η μία την άλλη, με τη βοήθεια της νταντάς τους. Ωστόσο κι αυτή με τη σειρά της, παρόλο που βοηθάει τους άλλους, είναι απούσα από τις ζωές των δικών της ανθρώπων. Μια σειρά γεγονότων θα αποδείξουν πώς οι επιλογές των ανθρώπων και οι συνέπειες τους δεν είναι ποτέ ατομικές.
Με τους Michelle Williams, Marife Necesito, Gael García Bernal.
Ο σκηνοθέτης Lukas Moodysson δηλώνει, σε συνέντευξή του στον ισττότοπο littlewhitelies.co.uk: «Δεν θεωρώ ότι το Mammoth είναι μια ταινία στην αγγλική γλώσσα. Θεωρώ ότι είναι περισσότερο μια πολύγλωσση ταινία, και γεννήθηκε μέσα από μια σαγήνη: για να δούμε τους ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου - τον τρόπο που συνδέονται και ποιες μικρές εκδηλώσεις επηρεάζουν τη ζωή μας. Και επίσης θα ήθελα να κοιτάξουμε τα παιδιά, το πώς ο τρόπος που τα φροντίζουμε συνδέεται σε διάφορα μέρη σε όλο τον πλανήτη.
(… ) Νομίζω ότι είμαι περίεργος για το πώς ο κόσμος είναι συνδεδεμένος. Νιώθω ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς εμείς, ως ανθρώπινα όντα, έχουμε την τάση να εκμεταλλευόμαστε ο ένας τον άλλον. Συχνά αυτό μπορεί να είναι τυχαίο: έχουμε καλές προθέσεις και γίνεται κάτι άλλο διεστραμμένο. Χρειαζόμαστε κάποιον να μας βοηθήσει στη φροντίδα των παιδιών μας -κάτι που από μόνο του δεν είναι ένα κακό, αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εκμετάλλευση. Βασικές ανθρώπινες ανάγκες συχνά μετατρέπονται σε κάτι άλλο - αυτό είναι ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά μου.
(…) Νομίζω ότι μ’ ενδιαφέρει η πολιτιστική σχιζοφρένεια: η σχιζοφρένεια του να είναι κάποιος άνθρωπος, το πώς τα ιδανικά μας συχνά συγκρούονται με τις ανάγκες μας και το πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος το πρόσωπο που θέλει να είναι.».

Σ.