των Peter Brosens & Jessica Woodworth
altiplano.jpg

Η πολεμική φωτογράφος, Grace, καταρρέει μετά από ένα ατύχημα στο Ιράκ, αποκηρύσσοντας το επάγγελμά της. Ο σύζυγος της, είναι χειρούργος οφθαλμίατρος και δουλεύει σε μια οφθαλμιατρική κλινική στις Άνδεις στο Περού. Οι κάτοικοι του χωριού θα προβληθούν από μία αρρώστια προερχόμενη από ένα τοπικό ορυχείο. Η Saturnina, μια νεαρή γυναίκα του χωριού, θα χάσει το μνηστήρα της από τη μόλυνση. Αγνοώντας τις πραγματικές αιτίες, οι κάτοικοι του χωριού στρέφονται εναντίον των γιατρών και στις συμπλοκές που ακολουθούν σκοτώνεται ο Max. Η Grace ταξιδεύει στο Περού για να θρηνήσει στο μέρος που σκοτώθηκε ο άνδρας της.
Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών (2009) στο πρόγραμμα Semaine de la Critique, ενώ απέσπασε δυο βραβεία στο Φεστιβάλ της Μπανγκόγκ. Με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, πρωταγωνιστεί ο Olivier Gourmet./ Ολιβιέ Γκουρμέ (αγαπημένος των αδελφών Νταρντέν) και η βραβευμένη (για τις ταινίες «Madeinusa» και «Το Γάλα της θλίψης») Magaly Solier,/ Μαγκαλί Σολιέ.
Οι σκηνοθέτες σημειώνουν σχετικά: «Η ταινία προσφέρει στο θεατή τη δυνατότητα να προβληματιστεί σχετικά με την αδικία, τη λογοδοσία, την πίστη και τη λύτρωση. Αφετηρία μας στη διαδικασία της γραφής ήταν πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η καταστροφική διαρροή υδραργύρου στο Περού χωριό Choropampa το 2000 ενέπνευσε αρκετές από τα θέματα της ταινίας. Σαν αφηγητές ιστοριών, μας έλκουν οι ανατταχές ό,τι προκαλεί τις δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τη δεοντολογία και την ευθύνη. Στην περίπτωση της πρώτης μας ταινία, Khadak, εξετάσαμε τις καταστροφές που προκαλεί η απληστίαςσε μια νομαδική κουλτούρα. Στο κέντρο αυτής της ταινίας βρίσκεται είναι μια συνεχιζόμενη αόρατη σύγκρουση στις Άνδεις. Λέμε «αόρατη», επειδή πολλά άτομα που εναντιώνονται κατά των βιομηχανικών κολοσσών, που δραστηριοποιούνται στις πλούσιες σε ορυκτά Άνδεις, εξαφανίζονται. Λέμε «αόρατη», επειδή υπάρχει τόσο λίγη δημοσιογραφική κάλυψη αυτών των συγκρούσεων στα δικά μας μέσα ενημέρωσης. Αλλά η πρόθεσή μας δεν είναι να παρουσιάστουν οι αδικίες. Η ταινία πρέπει να προκαλέσει ένα εσωτερικό διάλογο και, στην ιδανική περίπτωση, να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι χαραγμένο στην ψυχή του θεατή.
(...) Έχουμε κάνει ταινίες στο Περού, τη Μογγολία, το Εκουαδόρ και το Μαρόκο, και γι’ αυτό απορρίπτουμε τον εξωτισμό, που επικεντρώνεται στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών τους και που ευδοκιμεί στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Πιστεύουμε στον με σεβασμό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, που συνδέεται με ένα εσωστρεφή διάλογο με το αντίστοιχο παρελθόν μας. Η ταινία προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλυφθούν εκ νέου αξίες και στάσεις απέναντι στη ζωή που θάφτηκαν πριν από λίγο καιρό στην ευρωπαϊκή πνευματική κληρονομιά. Η ταινία είναι χτισμένη πάνω σε στιγμές του τραύματος και της απώλειας. Ωστόσο, ουσιαστικά, είναι μια έκφραση της πίστης μας στη δυνατότητα της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων
(...) Και η ιστορία και οι μη δυτικές κουλτούρες μας υπενθυμίζουν ξανά και ξανά ότι η λογική δεν μπορεί να είναι η κυρίαρχη προσέγγιση στη ζωή. Μας προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία της απομυθοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές μορφές αντι - ανθρωπισμού.».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή. μετάφραση Σ.)