του Gu Changwei
peacock.jpg

Ο Gu Changwei  γεννήθηκε στο Xi’ An της Κίνας, το 1957. Σπούδασε στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου την περίοδο 1978-82. Ανήκει στην 5η γενιά του Κινέζικου Σινεμά, αυτή που εμφανίστηκε μετά τις αναταραχές της πολιτιστικής επανάστασης. Υπήρξε ο διευθυντής φωτογραφίας ταινιών ορόσημων αυτής της γενιάς: μεταξύ αυτών και τα Red Sorghum, Ju Dou του Zhang Yimou και Life on a String, Farewell, My Concubine του Chen Kaige. Το 1988 βρέθηκε στις ΗΠΑ και υπήρξε ο διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία The Gingerbread Man του Robert Altman. Είναι πολύ πιθανόν στο πρόσωπο του να βασίστηκε ο Woody Allen για τον χαρακτήρα του διευθυντή φωτογραφίας στο Hollywood Ending.
Η ταινία Peacock είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα και βραβεύθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου (2005). Ένας κινέζος συγγραφέας την χαρακτήρισε ως το «κύκνειο άσμα της Πέμπτης Γενιάς». Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας εργατών την περίοδο 1977 έως 1984. «Είναι μια διακριτική διερεύνηση της ανθρώπινης κατάσταση στα χρόνια των αλλαγών», δηλώνει. Ασχολείται μ’ ένα θέμα που συχνά παραβλέπουμε: με τη ζωή ανθρώπων καθημερινών, μια μονότονη ζωή χωρίς γεγονότα. Αρνείται να ενστερνιστεί τα δυτικά στερεότυπα για την Κίνα και επισημαίνει ότι η ταινία «έχει γυριστεί από την οπτική γωνία ενός κινέζου».
Χωρίς τις εντυπωσιακές σκηνές ή τις ιδιαίτερες κινηματογραφικές τεχνικές που χαρακτήριζαν κάποιες από τις ταινίες στις οποίες εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας, εδώ επικεντρώνεται στις προσωπικές ιστορίες των μελών της οικογένειας μέσα από μια αφήγηση ρεαλιστική και πεζή. «Όταν εργαζόμουν ως διευθυντής φωτογραφίας κατέπνιγα τις σκέψεις μου για να μπορέσουν οι σκηνοθέτες να κάνουν τις καλύτερες ταινίες τους. Τώρα σαν σκηνοθέτης θέλω να κάνω ταινίες σύμφωνα με την δική μου κινηματογραφική αισθητική». Η ταινία θεωρήθηκε ως μια από τις καλύτερες κινέζικες ταινίες του 2004.
(Data: http://www.berlinale.de)

Δ.Μ.