της Μαρίας Γαβαλά
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_the-scent-of-violets.jpg

Η Ισμήνη είναι μια νεαρή υπάλληλος που εργάζεται σ’ ένα γραφείο. Είναι ονειροπόλα, συναισθηματική και φανατική αναγνώστρια ενός λαϊκού περιοδικού με τον τίτλο "Το άρωμα της βιολέτας". Παρασύρεται από την εξαδέλφη της, τη Ντίνα, και παίρνει μέρος σε μια κλοπή. Οι δύο κοπέλες, με τη βοήθεια και του εξαδέλφου τους, ξαφρίζουν τη γιαγιά τους τιμωρώντας την για την ως τότε αυταρχική της συμπεριφορά απέναντί τους.
Η αφήγηση επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του ψυχισμού τους, στη μεταξύ τους αντιπαλότητα, αλλά και στο κοινό τους χαρακτηριστικό: στην εμμονή τους σε ψευδαισθήσεις και στερεότυπα.
Ο Βρασίδας Καραλής σημειώνει για την ταινία στο βιβλίο Μια ιστορία του ελληνικού σινεμά: "μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού που παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από ένα γυναικείο βλέμμα, κάτι που ταυτόχρονα αναστατώνει αλλά και εμπνέει."

"Αμφίδρομοι γυναικείοι χαρακτήρες, κι ο παρομοίως αμφικλινής μικρόκοσμος που τους περιβάλλει. Μεταξύ αθωότητας και ενοχής, επιτήδευσης και απλότητας, ασπρόμαυρου και λοιπών χρωμάτων, σκωπτικοί σχολιασμοί για τις ανησυχίες, τις φαντασιώσεις, τις πλάνες, τις περιπλανήσεις, τα στερεότυπα της καθημερινότητας και όχι μόνον, στο κλεινόν άστυ της δεκαετίας του ‘80."

Σενάριο: Θεόδωρος Σούμας , Μαρία Γαβαλά
Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ηθοποιοί: Γιώτα Φέστα (Ισμήνη) , Μαριτίνα Πάσσαρη (Ντίνα) , Νίκος Καμτσής (Νίκος) , Άκης Δαβής (Μίλτος)

(δ.τ.)