του Todd Haynes
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_may-december.jpg

...Ανέφερα ήδη πώς δεν ήμουν έτοιμος να σκεφτώ ορισμένες πτυχές της ιστορίας της Mary Kay Letourneau (σ.τ.ε. το πραγματικό πρόσωπο στου οποίου την ιστορία βασίζεται το σενάριο). Αλλά η Julianne [Moore] είχε μια πολύ δυνατή ιδέα: ότι αυτή η γυναίκα δεν ήταν παιδόφιλος, ότι είχε ένα σύνδρομο πριγκίπισσας, μια έντονη ανάγκη να σωθεί από έναν νεαρό, γενναίο άντρα. Είναι σαν τον μύθο του νεαρού ιππότη, ο οποίος, με την ανδρεία του και τα νιάτα του, θα σώσει την κοπέλα που βρίσκεται σε ζόρια. Αυτό επέτρεψε και στους δύο να αρνηθούν τη διαφορά ηλικίας, επειδή η εξουσία θα μπορούσε να μετατοπιστεί ξανά στα σίγουρα χέρια του. Και ήθελα αυτές τις ατάκες στην τελευταία σκηνή του υπνοδωματίου - «Ποιος είναι το αφεντικό;» και «Ποιος ήταν υπεύθυνος; Ποιος ήταν υπεύθυνος; Ποιος ήταν υπεύθυνος;» – να προτείνουν τον μύθο κάτω από τον οποίο ζουν. Αυτή η ταινία ήταν τόσο γεμάτη ακρότητες, εξαιρέσεις και τις υπερβολές των ταμπλόιντ. Αφορά επίσης ανθρώπους που αρνούνται να κοιτάξουν τον εαυτό τους και τις επιλογές που κάνουν, κάτι που κάνουμε όλοι, και ήξερα ότι το έκανα και εγώ επίσης.
Επίσης, είναι μια δυνητικά εκρηκτική ή ανησυχητική [ταινία] για τη σημερινή κουλτούρα της πολιτικής ταυτότητας, η οποία θέλει να μάθει ποιος είναι καλός και ποιος κακός. Υπάρχει εδώ αστάθεια, αδιαπερατότητα και ηθική ασάφεια. Και έπρεπε να το κάνουμε γρήγορα και με μεγάλη οικονομία. Η απλότητα της σκηνοθεσίας ήταν ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό. Αφήνοντας τα κενά διαστήματα, τις στιγμές χωρίς ομιλία μεταξύ του διαλόγου, να μιλούν τόσο δυνατά όσο, ή πιο δυνατά από οτιδήποτε λέγεται. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τις ταινίες που έχω κάνει, ήταν ένα πείραμα. Απλώς τα βάζεις όλα αυτά μαζί και προχωράς, «Εντάξει. Αυτό είναι». Δεν υπήρχε δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνει μοντάζ. Δεν είχαμε άλλες λήψεις. Έτσι, αν δεν πετύχαινε… Αλλά επειδή ήταν τόσο διασκεδαστικό να το φτιάξω, συνέχισα, «Μάλλον δεν θα λειτουργήσει, αλλά πραγματικά δεν με νοιάζει. Δεν θα άλλαζα με τίποτα αυτή την εμπειρία ».
(…) Θα ήμουν ενθουσιασμένος αν οι θεατές έλεγαν: «Ω, ουάου! Η ταινία με κράτησε πραγματικά σε μια ενδιαφέρουσα απόσταση και μου αρέσουν αυτά τα εκτεταμένα σταθερά πλάνα και αυτή η απόσταση που επιβάλεις. Και η άμεση προσφώνηση, οι ηθοποιοί που κοιτάζουν στο φακό σαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη». Αντίθετα, οι άνθρωποι δεν το προσέχουν καν. Αλλά παρατηρούν πόσο άβολα νιώθουν βλέποντας την ταινία και πόσο αδύνατο είναι να διατηρήσουν το ηθικό υπόβαθρο που μας αρέσει να φέρουμε στις ταινίες, και ότι αυτές τις μέρες ιδιαίτερα, θέλουμε οι ταινίες να μας επιβεβαιώνουν απόλυτα. Ήθελα να κάνω αυτή την ταινία, γιατί μου άρεσε να νιώθω αβέβαιος, εκτοπισμένος και αγχωμένος. Είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι οι ταινίες σε κάνουν να νιώθεις.

(αποσπάσματα συνέντευξης στην Amy Taubin στον ιστότοπο bfi.org.uk/sight-and-sound)