(Τα πάνω κάτω)
του Louis Garrel
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_l-innocent.jpg

Όλα ξεκίνησαν από την αληθινή ιστορία της μητέρας μου: παντρεύτηκε όντως στη φυλακή, όπως και ο χαρακτήρας της μητέρας στην ταινία, κι εγώ αργότερα τα πήγαινα καλά με τον πατριό μου, που μου άνοιξε τις πόρτες ενός κόσμου για τον οποίο δεν ήξερα τίποτα. Η μητέρα μου δούλευε στις φυλακές για 20 χρόνια. Από την ηλικία των 11, έχω περάσει χρόνο με ανθρώπους που έβγαιναν από τη φυλακή, και μερικές φορές επέστρεφαν εκεί. Τους έβλεπα για λίγο, και μετά όχι. Στο σπίτι γνώριζα πάντα ευχάριστους και ενδιαφέροντες άνδρες και γυναίκες, καθώς η μητέρα μου δούλευε και σε γυναικείες φυλακές. Κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει συγγραφείς. Έτσι γνώρισα αυτόν τον κόσμο των πολιτικά αφοσιωμένων διανοουμένων, και με ελκύουν αυτοί οι άνθρωποι στο περιθώριο της κοινωνίας.
Η ταινία είναι χωρισμένη στα δύο. Το ένα μέρος είναι μια διασκεδαστική ιστορία και το άλλο ταινία δράσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σκηνής στο εστιατόριο, θέλησα να συνδυάσω μια ρομαντική σκηνή α λα Μαριβώ, με μια σκηνή διάρρηξης. Όσον αφορά τον «Αθώο» του αυθεντικού τίτλου, αρχικά είναι ο χαρακτήρας του πατριού, μετά είναι ο δικός μου. Όταν διαπράττεις ένα έγκλημα για ευγενείς λόγους, είσαι κατά κάποιο τρόπο αθώος. Πράγμα που πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι πολύ ηθικό σύμφωνα με το νόμο. Σαν την περίφημη ατάκα στον «Κανόνα του Παιχνιδιού» του Ρενουάρ: «Το φοβερό με αυτό τον κόσμο, είναι ότι ο καθένας έχει τους λόγους του».
Ο Φρανσουά Τριφό έλεγε ότι ο κόσμος αγαπά τη mainstream ποπ επειδή μπορεί να ταυτιστεί με τους στίχους. Νιώθεις ότι οι στιχουργοί μιλούν για τη ζωή σου. Προσπάθησα να κάνω μια «ποπ» ταινία. Μια ταινία στην οποία ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)