(Τσε ο Επαναστάτης)
του Steven Soderbergh
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_che-part-2.jpg

Το δεύτερο μέρος της βιογραφίας του θρυλικού επαναστάτη από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Αμέσως μετά την Κουβανική Επανάσταση, ο Τσε είναι πιο διάσημος και πιο ισχυρός από ποτέ. Ξαφνικά τα ίχνη του χάνονται μέχρι που εμφανίζεται στην Βολιβία. Εκεί θα οργανώσει μια μικρή ομάδα από Κουβανούς συντρόφους και Βολιβιανούς νεοσύλλεκτους με σκοπό να ξεκινήσουν τη μεγάλη επανάσταση της Λατινικής Αμερικής. Η Βολιβιανή επιχείρηση είναι μια ιστορία θυσίας και ιδεαλισμού. Ένας ανταρτοπόλεμος που καταλήγει σε αποτυχία και οδηγεί τον Τσε στον θάνατο. Μέσα από αυτή την ιστορία καταλαβαίνουμε γιατί ο Γκεβάρα παραμένει ένα σύμβολο ιδεαλισμού και ηρωισμού που ζει στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με την παραγωγό Λόρα Μπίκφορντ «η δεύτερη ταινία είναι θρίλερ ενώ η πρώτη είναι μία περιπέτεια με μεγάλες σκηνές μάχης».

«Δεν πήγα ποτέ στην Βολιβία», λέει ο σεναριογράφος Πίτερ Μπάκμαν, «οπότε ξεκίνησα από τα ημερολόγια του Τσε και από τις συνεντεύξεις που είχαν πάρει ο Μπενίσιο και η Λόρα εκεί, προτού μπω εγώ στην ομάδα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα πηγές που προσέγγιζαν το θέμα από διαφορετικές οπτικές, και διάβασα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αφορούσαν το ταξίδι του Τσε στην Νέα Υόρκη καθώς και υπομνήματα από την περίοδο που βρισκόταν στην Βολιβία. Έπρεπε να ανακαλύψουμε τι γνώριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ -και πότε- για την εμπλοκή του Τσε στην Βολιβία.»

«Μιλήσαμε με άτομα όλων των πολιτικών αποχρώσεων», λέει η Μπίκφορντ. «Συναντηθήκαμε με τον Βολιβιανό λοχαγό που έπιασε αιχμάλωτο τον Τσε καθώς και με τους τρεις Κουβανούς που ακολούθησαν τον Τσε στην Βολιβία και κατάφεραν να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν στην Κούβα μετά την εκτέλεσή του. Ένας από αυτούς, ο Ουρμπάνο, ήρθε από την Κούβα στην Ισπανία και συμμετείχε στην παραγωγή ως σύμβουλος.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)