(Ιστορίες από άγρυπνες νύχτες)
του Jonas Mekas
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_sleepless-nights-stories-jonas-mekas.jpg

Οι Ιστορίες από άγρυπνες νύχτες προέκυψαν όταν διάβασα τις Χίλιες και μια νύχτες. Παρότι οι ιστορίες μου, αντίθετα από τις αραβικές, προέρχονται από την πραγματική ζωή, είναι στιγμές που ξεφεύγουν κι αυτές και απομακρύνονται από την καθημερινότητα.
Η ταινία μου περιλαμβάνει περίπου 25 διαφορετικές ιστορίες. Οι πρωταγωνιστές τους είναι όλοι καλοί μου φίλοι, ενώ είμαι κι εγώ αναπόσπαστο μέρος των ιστοριών. Η αφηγήτρια των αραβικών ιστοριών αποτελούσε επίσης μέρος της διήγησής της.
Μερικούς από τους ανθρώπους στην ταινία θα τους αναγνωρίσετε, άλλους όχι. Το γεγονός ότι κάποιοι είναι αναγνωρίσιμοι δεν επηρεάζει τις ιστορίες: άλλωστε, όλοι μας γνωρίζουμε τον John Wayne ή την Annette Benning, αλλά στις ιστορίες τους δεν είναι πια οι άνθρωποι που ξέρουμε.
Τα θέματα των ιστοριών καλύπτουν ευρύ φάσμα από συναισθήματα, τόπους, προσωπικές αγωνίες και ανεκδοτολογικά περιστατικά. Δεν είναι πολύ μεγάλες ιστορίες, δεν είναι για τη μεγάλη οθόνη: είναι μεγάλες προσωπικές ιστορίες... Και όντως θα βρείτε και κάποιες προκλήσεις... Αλλά έτσι είμαι εγώ – ένα από τα πολλά μου «εγώ». Το ίδιο το ερώτημα τι είναι ιστορία είναι ένα ερώτημα-πρόκληση.

(πηγή documenta 14)