lucas1.jpg
O σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός George Lucas / Τζορτζ Λούκας γεννήθηκε το 1944 στην Καλιφόρνια. Το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα ήταν η έμπνευση για τις πρώτες του ταινίες, “1:42.08” και το low-budget φαινόμενο “American Graffiti”που προτάθηκε στην εποχή του για 5 Όσκαρ. Μετά από ένα παρ’ ολίγο μοιραίο ατύχημα όμως, αποφάσισε να στραφεί στον κινηματογράφο και μια υποτροφία της Warner Bros τον έφερε ως βοηθό στο σετ της ταινίας “Finian’s Rainbow”, του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο George Lucas έχει εργαστεί περισσότερο ως σεναριογράφος και παραγωγός, αφού συνολικά στην καριέρα του έχει σκηνοθετήσει μόνο 6 ταινίες μεγάλου μήκους. Ως παραγωγός όμως έχει πλούσια δράση, αφού ανέλαβε τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Indiana Jones, δημιούργησε την εταιρεία ειδικών εφέ Industrial Light & Magic, για τις ανάγκες της πρώτης ταινίας Star Wars, και ήταν ο συνιδρυτής μαζί με τον Κόπολα της εταιρείας παραγωγής Zoetrope, γιατί ήθελαν να αποφύγουν τον ασφυκτικό έλεγχο των μεγάλων στούντιο.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία του “American Graffitti”, ο Lucas δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει την επόμενη ταινία του “Star Wars”. Η επιμονή όμως του Άλαν Λαντ Jr, παραγωγού και γιού του γνωστού χολιγουντιανού ηθοποιού, στον οποίο είχε αρέσει η προηγούμενη ταινία του George Lucas έπεισε τελικά τη Fox να χρηματοδοτήσει την πιο επιτυχημένη ταινία της εποχής (το ρεκόρ καταρρίφθηκε 5 χρόνια αργότερα από τo “E.T. ”) κι έσωσε τη Fox από την οικονομική κατάρρευση στην οποία είχε περιέλθει.
lucas1.jpg
Η saga “Star Wars” είναι ένα σύγχρονο παραμύθι . Ο Lucas εμπότισε το μύθο του με στοιχεία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας όπως τα γουέστερν και τους λαϊκούς ηρωικούς ξιφομάχους τύπου Ζορό - ενίοτε όμως και από τους Σαμουράι. Το “Star Wars” ήταν επίσης μια αντίδραση απέναντι στο σκάνδαλο Watergate, στον πόλεμο του Βιετνάμ και άλλες πολιτικο-κοινωνικές αιτίες εσωτερικού αναβρασμού, που εκείνη την εποχή είχαν καταρρίψει πλήρως την έννοια του ήρωα στη συλλογική συνείδηση των απογοητευμένων Αμερικανών. Στην τριλογία του ο Lucas αποφάσισε να ενώσει αναγνωρίσιμα, σύγχρονα κομμάτια κάτω από τη δομή του αρχέτυπου μύθου, το Ταξίδι του Ήρωα, που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Η μίξη του παλιού και του καινούργιου είναι το κύριο χαρακτηριστικό στη μυθολογία του Πολέμου των Άστρων .

Ο George Lucas είναι ένας πρωτοπόρος στον τομέα των ειδικών εφέ. Η πρώτη τριλογία άλλαξε ριζικά τον τρόπο δημιουργίας των οπτικών εφέ μέχρι τότε, τη διαδικασία του post-production καθώς και την παρουσίαση των ταινιών.
Ο Λούκας δημιούργησε την Industrial Light & Magic, που εισήγαγε την τεχνολογία των υπολογιστών στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και έφερε επανάσταση στα ειδικά εφέ. Η εταιρεία ξεκίνησε με 45 “κομάντος“, όπως χαρακτήριζε ο σκηνοθέτης τα μέλη, και τώρα αριθμεί πάνω από 1.000, έχει τιμηθεί με 14 Όσκαρ, καθώς και πληθώρα βραβείων για τη ρηξικέλευθη δουλειά σε πάνω από 120 ταινίες όπως τα “Terminator 2: The Judgement Day“, “Jurassic Park“, “Forrest Gump“ και “Twister“.

Ο Τζορτζ Λούκας έχει τιμηθεί με το Irving G. Thalberg Memorial Award από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)