54poster.jpg

Vic+Flo ont vu un ours, Denis Côté
Μια στάση του λεωφορείου, ένας πρόσκοπος που παίζει τρομπέτα, μια γυναίκα που αρνείται να του δώσει χρήματα. Αυτή η γεμάτη ειρωνεία και χιούμορ αφετηρία της ταινίας θέτει τον τόνο για τη συνέχεια. Αφηγείται την ιστορία της Vic, μιας γυναίκας που μόλις βγήκε από τη φυλακή, και η οποία το μόνο που αναζητά είναι ηρεμία και γαλήνη. Μετακομίζει στο σπίτι ενός συγγενή της, στο δάσος, και εκεί την επισκέπτεται η ερωμένη της, η Flo. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν την κάθε μέρα χωρίς σχέδια, εξερευνώντας την ύπαιθρο και απολαμβάνοντας το τοπίο. Η ζωή θα μπορούσε να είναι υπέροχη, αν δεν σκιαζόταν από το παρελθόν. Σημάδια μιας επικείμενης απειλής εμφανίζονται και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.…
Μία πινακοθήκη από εκκεντρικούς χαρακτήρες, παράδοξες σκηνοθετικές ιδέες και μυστηριώδη ατμόσφαιρα: ο καναδός κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, Denis Côté δημιουργεί ένα δικό του τεχνητό κόσμο, με μια εντελώς απρόβλεπτη πραγματικότητα.

Dast-Neveshtehaa Nemisoozand (Manuscripts Don’t Burn), Mohammad Rasoulof
Ο Khosrow και o Morteza έχουν αναλάβει μια αποστολή: να δολοφονήσουν κάποιον. Η δολοφονία θα πρέπει να εμφανισθεί σαν αυτοκτονία. Την τελευταία στιγμή όμως, είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια ...
venusin.jpg
La Vénus à la fourrure (Venus In Fur) , Roman Polanski
Μόνος μέσα σ’ ένα θέατρο του Παρισιού, μετά από μια κουραστική μέρα με οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο έργο του, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Thomas διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο για το χαμηλό επίπεδο των ηθοποιών που έχει δει. Καμία ηθοποιός δεν διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να υποδυθεί τον πρώτο γυναικείο ρόλο: μια γυναίκα που συνάπτει συμφωνία με τον σύντροφος της για είναι αυτός ο σκλάβος της και αυτή η αφέντρα του. Ο Thomas είναι έτοιμος να φύγει, όταν η Vanda, ως ένας ανεμοστρόβιλος ερωτικής ενέργειας, εισβάλλει στο θέατρο.
Εξ’ αρχής η Vanda μοιάζει να ενσαρκώνει ό, τι ο Thomas αποστρέφεται. Είναι τυχοδιώκτρια, αθυρόστομη, απελπισμένη και απροετοίμαστη -ή έτσι τουλάχιστον δείχνει. Αλλά όταν τελικά, ο Thomas, μάλλον απρόθυμα, συμφωνεί να την αφήσει να δοκιμαστεί για το ρόλο, γοητεύεται από τη μεταμόρφωσή της. Δεν είναι μόνο η Vanda μια τέλεια ενσάρκωση του ρόλου (έχοντας ακόμα το όνομα του χαρακτήρα), αλλά επιπλέον τον έχει διερευνήσει εξαντλητικά. Η ομοιότητα αποδεικνύεται να είναι κάτι πέρα από επιφανειακή και η "οντισιόν" της Vanda δημιουργεί μια απροσδόκητη δυναμική: ο Thomas μετακινείται από την έλξη προς την ερωτική εμμονή ...
tom-a-la-ferme.jpg
Tom à la ferme,  Xavier Dolan
Ο Τομ, ένας νεαρός κειμενογράφος διαφημίσεων, ταξιδεύει στην επαρχία για μια κηδεία. Εκεί, έκπληκτος και συγκλονισμένος, θα ανακαλύψει ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι, ούτε και ποια ήταν η σχέση του με τον θανόντα. Προκειμένου να προστατευθεί το όνομα της οικογένειας και η πενθούσα μητέρα, ο Tom θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα απρόοπτο τοπίο ...
Διαδραματιζόμενη στην αγροτική ενδοχώρα του Κεμπέκ, η ταινία Tom à la ferme είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που επικεντρώνεται στο ολοένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της πόλης και της χώρας, καθώς και το χαρακτήρα των ανδρών που ζουν εκεί. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης, η παραπλάνηση, η θλίψη και το πένθος, οι κρυφές βαρβαρότητες διαποτίζουν αυτή τη ταινία…
nebraska.jpg
Nebraska, Alexander Payne
Ένα φτωχός ηλικιωμένος, που ζει στη Μοντάνα, φεύγει συνεχώς από το σπίτι του για να πάει στη Νεμπράσκα όπου θέλει να πάρει τα κέρδη από τα λαχεία ,που νομίζει ότι έχει κερδίσει. Απογοητευμένοι από την εξέλιξη της άνοιας του, τα μέλη της οικογένειάς του τον βάζουν σε ένα γηροκομείο – μέχρι που ένας από τους δύο γιους του, προσφέρεται επιτέλους να τον αναλάβει αν και συνειδητοποιεί το μάταιο της πράξης του.
Στο ταξίδι της επιστροφής, ο πατέρας τραυματίζεται, και γι’ αυτό σταματούν σε μικρή πόλη της Νεμπράσκα , για ξεκούραση και ανάρρωση. Όμως αυτή η πόλη είναι ο τόπος γέννησης του ηλικιωμένου και ο γιος βλέπει τον πατέρα του να ζει ξανά το παρελθόν του.
Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο και διαδραματιζόμενη σε τέσσερις πολιτείες της Αμερικής, αυτή κωμωδία συνδυάζει ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς και φιλοδοξεί να αντικατοπτρίσει τη διάθεση και τους ρυθμούς των εξωτικών τόπων.
along.jpg
Dolgaya schastlivaya zhizn (Βίος μακρύς κι ανθόσπαρτος), Boris Khlebnikov
Ο Sascha ζει σε ένα χωριό στη χερσόνησο της Κόλα στη βόρεια Ρωσία και διαχειρίζεται ότι έχει απομείνει από ένα παλιό κολχόζ. Τα πάει καλά με τους εργαζόμενους που τον σέβονται. Διατηρεί μια ερωτική σχέση με την Anya, μια γραμματέα στο τοπικό γραφείο της κυβέρνησης. Όμως ξαφνικά ο Sascha βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ ένα δίλημμα: κυβερνητικοί αξιωματούχοι τού κάνουν μια δελεαστική προσφορά για το αγρόκτημα. Από νομική άποψη, ο Sascha είναι στον αέρα: η μίσθωση του αγροκτήματος έγινε με μια χειραψία. Όμως καθώς οι πιέσεις αυξάνονται, οι εργαζόμενοι τον πιέζουν να αρνηθεί.
Με φόντο ένα μαγευτικό τοπίο, η ταινία εστιάζει σ’ έναν χαρακτήρα. Ο σκηνοθέτης Boris Khlebnikov μετασχηματίζει αυτήν την ιστορία, που διαδραματίζεται στην ύπαιθρο της Ρωσίας της, σ’ ένα υπαρξιακό δράμα. Η ταινία είναι μια τραγωδία για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο, που αρνείται να παραδοθεί στην απληστία και τη διαφθορά, ρισκάροντας ότι αγαπά περισσότερο.

Miele, Valeria Golino
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Irene, μιας 30χρονης που προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν. Είναι άνθρωποι στα τελευταία στάδια της ασθένειας, που παλεύουν με τον θάνατο και θέλουν να παύσουν να υποφέρουν. Μια μέρα, ένας 70χρονος, του οποίου η κατάσταση της υγείας είναι εξαιρετική, ζητά την βοήθεια της: Θεωρεί ότι έχει ζήσει αρκετά. Η μεταξύ τους συνάντηση θα βάλει την Irene σε μια δοκιμασία. Το τοπίο της σχέση τους γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο και δαιδαλώδες, γεμάτο συναισθήματα αντιφατικά.

Un Château en Italie (A Castle In Italy), Valeria Bruni Tedeschi
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Louise που συναντά τον Nathan. Αφηγείται επίσης την ιστορία του προβληματικού αδελφού της Louise, της μητέρα τους. Αφηγείται την ιστορία μιας κορυφαίας οικογένειας πλούσιων Ιταλών βιομηχάνων. Είναι η ιστορία μιας οικογένειας που καταρρέει, ενός κόσμου πλησιάζει στο τέλος και ενός έρωτα που τώρα ξεκινά.
night-moves.jpg
Night Moves, Kelly Reichardt
Στο κέντρο της η ταινία έχει τρεις ριζοσπάστες περιβαλλοντιστές, που διαμαρτύρονται για την έκρηξη ενός υδροηλεκτρικού φράγματος.
Ο Harmon είναι ένας πρώην πεζοναύτης, που ριζοσπαστικοποιήθηκε από τη θητεία του στο εξωτερικό. Άφησε πίσω τη στρατιωτική ζωή του, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει απερίσκεπτος, πρόθυμος για κάθε περιπέτεια, ενθουσιασμένος από την προοπτική του χάους και της καταστροφής.
Η Dena έχει απαρνηθεί την καταγωγή της, αηδιασμένη από την κοινωνία της κατανάλωσης μέσα στο οποία γεννήθηκε. Μετακινήθηκε προς τα δυτικά και έχει κόψει τους δεσμούς με την οικογένειά της, ενστερνιζόμενη όλο και περισσότερο τη ριζοσπαστική εκδοχή της πολιτικής.
Και ο Josh, ο αρχηγός τους, είναι ένας αυτοδημιούργητος αγωνιστής, που είναι αφιερωμένος στην προστασία της Γης, με κάθε αναγκαίο μέσο. Γιος μιας μεσοαστικής οικογένειας εργάζεται σε ένα βιολογικό αγρόκτημα..
Η ταινία επικεντρώνεται, με μέσα το σασπένς, στις συνέπειες της πολιτικής του εξτρεμισμού. Πότε δικαιώνονται πολιτικά και ηθικά παράνομες συμπεριφορές; Τι συμβαίνει με τον ιδεαλισμό ενός ατόμου όταν είναι σε αδιέξοδο;
miss-violence.jpg
Miss Violence, Αλέξανδρος Αβρανάς
Η εντεκάχρονη Αγγελική πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της, με ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό της. Και ενώ η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της αυτοκτονίας, η οικογένεια της Αγγελικής επιμένει πως ήταν ατύχημα. Ποιό είναι το μυστικό που η μικρή Αγγελική πήρε μαζί της;
Ο Αλέξανδρος Αβρανάς , σκηνοθέτης της ταινίας, σημειώνει: «Κάπου κοντά στο κέντρο της πόλης. Χρωματιστές πολυκατοικίες δημιουργούν ένα γκρίζο κόσμο. Η ησυχία μιας αφόρητης καθημερινότητα έχει σπάει από την αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας. Σαν ένα σύμβολο πολλών παιδιών που αναγκάζονται να υπακούσουν στους κανόνες μιας σκληρής, απελπισμένης κοινωνίας, η ηρωίδα μες την πράξη της αποκαλύπτει την κάθε είδους πιθανή εκμετάλλευση και χειραγώγηση που πραγματοποιείται σ’ ένα σύστημα, που κάποιοι αποκαλούν ακόμα μια οικογένεια. Ο πατέρας διατάζει και καθορίζει τον τρόπο της λειτουργίας της οικογένειας, μέσα από τρόπους που δεν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται για να χειραγωγηθεί η κοινωνία. Πάντα αναρωτιέμαι ποιος έχει την εξουσία: αυτός που χτυπάει ή αυτός που αισθάνεται τον πόνο; Η πιο σκληρή βία είναι η σιωπή».


(επιμέλεια Δ.Μ.)