festiv2.jpg
Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς/Μάρκετ του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 7ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά. Στη συνέχεια, η υπεύθυνη διοργάνωσης της Αγοράς, Marie Pierre Macia, ευχαρίστησε τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους συνεργάτες της από το 52ο ΦΚΘ, καθώς και τους δημιουργούς που συμμετείχαν στην Αγορά / Μάρκετ, το αναπτυξιακό κομμάτι του ΦΚΘ.
Φέτος στο 7ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads συμμετείχαν 17 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Roberto Olla (executive director του Eurimages, Γαλλία), Guillaume De Seille (παραγωγός, Arizona Films, Γαλλία) και Γιώργο Τσουργιάννη (παραγωγός, Horsefly Production, Ελλάδα), απένειμε το βραβείο του Crossroads στο κινηματογραφικό σχέδιο Virus, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή και παραγωγή Μαρίας Τσίγκα - Αργοναύτες Α.Ε, Ελλάδα. «Ευχαριστούμε πολύ, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από δω και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Η ελληνική εταιρεία post-production 2|35 Inc προσφέρει στο Virus το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2012, ενώ επίσης η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του κινηματογραφικού σχεδίου Virus για τους επόμενους 6 μήνες.
Για πρώτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads, το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ένας δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7000 ευρώ, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο The couch, σε σκηνοθεσία Duccio Chiarini και παραγωγή Fabrizio Mosca (Acaba Produzioni, Ιταλία). Το βραβείο απένειμε στην εκδήλωση ο Christian Thimonier, Γενικός Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και η Élise Jalladeau, υπεύθυνη οπτικοακουστικού τομέα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, το The couch επιλέχθηκε από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια (Βουλγαρία) για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο 2012. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε θερμά την κριτική επιτροπή και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη της δουλειάς του.
Το κινηματογραφικό σχέδιο Hole in the Wall, σε σκηνοθεσία Hadar Morag και παραγωγή Elie Meirovotz, EZ FILMS (Ισραήλ / Γαλλία) κέρδισε την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου, την οποία προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).
Όσον αφορά στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ, φέτος συμμετείχαν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Nikolaj Nikitin (εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Βερολίνου και του Palic European Film Festival Γερμανία/Σερβία), Olimpia Pont Chafer (Sales Agent - Coproduction Office, Γαλλία/Γερμανία) και Ζήνο Παναγιωτίδη (Διανομέας – Rosebud, Ελλάδα) απένειμε το βραβείο στην ταινία When I Saw You, σε σκηνοθεσία Annemarie Jacir και παραγωγή Ossama Bawardi και Rami Yasin (Philistine Films – Ιορδανία/ Παλαιστίνη). Η ταινία είχε πάρει μέρος το 2008 στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Για δεύτερη χρονιά, οι εταιρείες Graal και Kodak Cinelabs Greece προσέφεραν το βραβείο του τμήματος Works in Progress, το οποίο συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών και υλικών. Η σκηνοθέτιδα ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία που της δόθηκε, σημειώνοντας ότι «δουλέψαμε με ομαδικό πνεύμα για την ταινία». Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Beyond the Hill, σε σκηνοθεσία Emin Alper και παραγωγή των Enis Kostepen και Seyfi Teoman, Bulut Films, Τουρκία. Η ταινία Beyond the Hill συμμετείχε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2010.
Φέτος, η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, και ειδικότερα το Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, συμμετέχει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών.
Η Αγορά, χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου Φεστιβάλ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

(πηγή δ.τ. )