(Βαλέσα –Η δύναμη της ελπίδας)
του Andrzej Wajda
walesa-andrzej-wajda.jpg

Ο Λεχ Βαλέσα είναι Πολωνός, πρώην ακτιβιστής, συνιδρυτής του ιστορικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», πολιτικός, Πρόεδρος της χώρας από το 1990 ως το 1995.
Η ταινία σκιαγραφεί το προφίλ του Βαλέσα, όχι μόνο μέσα από τα πολιτικά γεγονότα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, που συνέθεσαν τη δημόσια εικόνα του, αλλά περισσότερο εστιάζοντας σε έναν καθημερινό άνθρωπο και την αγάπη προς την οικογένειά του, ο οποίος, παρά το αγωνιστικό του φρόνημα και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, δεν ήταν από εκείνους που προετοιμάζονται από μικροί για μια θέση σε μια καρέκλα, όπως αυτή του προέδρου.
Η αφήγηση ξεκινάει από τα χρόνια που ο Βαλέσα δεν ήταν παρά ένας εργάτης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ο οποίος σταδιακά ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στην περίφημη «Αλληλεγγύη». Χαρισματικός καθώς ήταν εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα παθιασμένο αγωνιστή της αλλαγής, που αντιστάθηκε στο καθεστώς και ένωσε τη φωνή του με την κραυγή ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία.
Ο Andrzej Wajda (Αντρέι Βάιντα), σκηνοθέτης της ταινίας Wałęsa. Człowiek z nadziei/ Walesa -Man Of Hope/ Βαλέσα –Η δύναμη της ελπίδας, δηλώνει σχετικά: "Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο «Βαλέσα» είναι το δυσκολότερο θέμα που καταπιάστηκα στα 55 χρόνια της καριέρας μου, αλλά δεν βλέπω κανέναν άλλον σκηνοθέτη να έχει κάνει ταινία για τον Λεχ, που να την βρίσκω ενδιαφέρουσα. Δεν έχω άλλη επιλογή. Το σενάριο του Janusz Głowacki είναι το πρώτο και το μοναδικό, έτσι κάποια μέρη έχουν αλλάξει, αλλά αυτή είναι μια φυσική διαδικασία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος όταν κάνεις μια ταινία που στο θέμα της, και στην περίπτωση αυτή είναι ο Λεχ Βαλέσα, θα ανταποκριθεί στο μέλλον τόσο μεγάλο κοινό.
Θαύμαζα τον Βαλέσα από το πρώτο λεπτό που τον γνώρισα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ της Αλληλεγγύης και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αυτή η ταινία αντικατοπτρίζει όλα αυτά. Η ταινία απευθύνεται σε όλους, αλλά θα ήθελα περισσότερο να αγγίξει τα νεότερα άτομα, γιατί ο Λεχ είναι ένα καλό παράδειγμα να τους πείσει ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. "

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)