Ενα χελιδόνι έφερε την άνοιξη

xelidoni1.jpg (14772 bytes)"Όταν εργαζόμουν στο Υπουργείο Γεωργίας και ασχολήθηκα κυρίως με ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν αγρότες.
Εκ των προτέρων, ως γιος αγροτών, έλεγα ότι αν κάποιος δεν προέρχεται από αυτόν τον χώρο, το πράγμα δεν θα πετύχει.
Η ταινία άντλησε το υλικό της από αυτές τις συναντήσεις με ανθρώπους παθιασμένους, που κάνουν πραγματικότητα ένα παλιό όνειρο της παιδικής τους ηλικία
ς"
Christian Carion, σκηνοθέτης της ταινίας Ενα χελιδόνι έφερε την άνοιξη

Ταινία που επικεντρώνεται στις σχέσεις ανάμεσα σε μια νεαρή Παριζιάνα και ένα ηλικιωμένο αγρότη και διαδραματίζεται σ' ένα σαγηνευτικό τόπο...
Η ηρωίδα της ταινίας είναι η 30χρονη Σαντρίν που ζει στο Παρίσι, εργάζεται σε εταιρεία υπολογιστών κι έχει ένα σταθερό δεσμό. Ωστόσο, καθώς βρίσκεται σε προσωπικό αδιέξοδο, αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα αγροτικής καλλιέργειας και να γίνει αγρότισσα. Μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία με το κυρίαρχο αστυφιλικό πνεύμα της εποχής. Αγοράζει μια απομονωμένη φάρμα στα βουνά του Βερκόρ, η οποία ανήκει στον Αντριέν, ένα μοναχικό χήρο αγρότη, ο οποίος βλέπει με ειρωνεία τα πανεπιστημιακά διπλώματα.
xelidoni2.jpg (31424 bytes)Η Σαντρίν θα φέρει ένα καινούριο πνέυμα στο αγρόκτημα, όμως γρήγορα θα αντιμετωπίσει τις πρώτες δυσκολίες. Είναι υποχρεωμένη να συμβιώσει για ένα διάστημα με αυτόν τον δύστροπο γέρο, ο οποίος αρνείται επιδεικτικά να τη βοηθήσει. Όμως ο βαρύς χειμώνας θα αλλάξει τις μετα΄ξύ τους σχέσεις καθώς αυτά τα δύο π΄ροσωπα θα αρχίσουν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο.
Γιος αγρότη, ο σκηνοθέτης Christian Carion με την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους γνώρισε απρόσμενη επιτυχία και δημιούργησε ένα φαινόμενο: 2.500.000 θεατές στη Γαλλία, συνιστούν την πιο απρόσμενη έκπληξη στο γαλλικό box office, δεδομένου και του μάλλον αντι-εμπορικού χαρακτήρα της ταινίας.
Όμως οι λόγοι για την επιτυχία της ταινίας θα πρέπει να αναζητηθούν στον πυρήνα της δραματικής πλοκής. Η σκηνοθεσία εμμένει στις σχέσεις των δύο πρωταγωνιστών: σχέσεις που οδηγούνται απο την αρχική εχθρότητα, στις σύγκρουσεις και τελικά στην βαθιά κατανόηση. Η προσέγγιση στα δύο πρόσωπα είναι γεμάτη λεπτότητα, ευαισθησία και χιούμορ. Ουσιαστικά είναι μια ταινία για το χάσμα των γενεών και πως αυτό μπορεί να γεφυρωθεί: εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το μότο της αφίσας: "Γι' αυτήν όλα, επιτέλους, ξεικινούσαν. Γι' αυτόν όλα, ίσως, ξεκινούσαν ξανά". Ένας κρυφός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι το ίδιο το τοπίο και ο χώρος. Άλλοτε εχθρικός (όπως τον χειμώνα) και άλλοτε μαγευτικός (όπως την άνοιξη και το καλοκαίρι) μοίαζει να υπογραμμίζει τις διακυμάνσεις στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κεντρικά πρόσωπα.


ΕΝΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
UNE HIRONDELLE A FAIT LE PRINTEMPS (2001)
Σκηνοθεσία: Christian Carion
Σενάριο: Christian Carion, Eric Assous
Φωτογραφία: Antoine Heberte
Μουσική: Philippe Rombi
Ερμηνείες: Michel Serrault, Mathilde Seigner, Jean-Paul Roussillon
Παραγωγή: Nord-Ouest Production
Βραβεία - Συμμετοχές: Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Tubingen 2001. Βραβείο στο Φεστιβάλ Autrans 2001.
Διάρκεια: 103
Έγχρωμη